Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

'Kiklop' Ranka Marinkovića u kazalištu nakon 40 godina...

Drago mi je da smo u prilici nakon više od 40 godina gledati ga ovdje u Gavelli. Nije lako uopće ni promisliti, a kamoli uspjeti u postavljanju 'Kiklopa' na daske, rekao je premijer Plenković

Zagreb: Premijera predstave Kiklop u režiji Saše Anočića
Foto: Filip Kos/PIXSELL
0 komentara

U zagrebačkom kazalištu Gavella sinoć je bila premijera predstave 'Kiklop' po uzoru na istoimenu knjigu Ranka Marinkovića, a predstava nije bila na kazališnim daskama već 40 godina. Redatelj, scenograf i autor dramatizacije je Saša Anočić.

- Počašćen sam što radim ovaj komad. Potrudio sam se ispričati priču, što nije bilo nimalo lako. Tekst je toliko brilijantan da nisam znao što izbaciti, a što ostaviti - objasnio je Anočić na najavi predstave.

Zagreb: Premijera predstave Kiklop u režiji Saše Anočića | Autor: Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL

Radnja ‘Kiklopa’ odvija se u Zagrebu uoči rata, od jeseni 1940. do proljeća 1941. U tom se dezorijentiranom društvu odvija egzistencijalna drama glavnog lika, Melkiora Tresića, anksioznog intelektualca razapetog strahom od novačenja s jedne i vlastitim neispoljenim žudnjama s druge strane, kojeg glumi Franjo Dijak. Maestra je utjelovio Dražen Kühn, Uga Živko Anočić, Don Fernanda Amar Bukvić, Vivijanu Dijana Vidušin, dok Atma igra Filip Šovagović...

Zagreb: Premijera predstave Kiklop u režiji Saše Anočića | Autor: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ovaj događaj nisu propustili ni brojni glumci koji su došli podržati svoje kolege, ali i državni dužnosnici. Premijer Andrej Plenković predstavu je odgledao uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek. Kulturno se uzdizao i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

- Drago mi je da smo u prilici nakon više od 40 godina gledati ga ovdje u Gavelli. Nije lako uopće ni promisliti, a kamoli uspjeti u postavljanju 'Kiklopa' na daske. Mislim da je bilo sjajno. Redatelj i glumačka ekipa uspjeli su iznijeti dinamiku i pokazati energiju i mislim da su nam malo dali mjesta da se zapitamo egzistencijalna pitanja, puna simbolike, i da možemo na neki način transponirati dileme predratnoga vremena na neke današnje okolnosti - rekao je premijer za tportal.hr.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

 

Naši partneri pišu
Message