Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

'Kinolektira': Filmski klasici su opet dostupni na kino platnu

Zagrebačko kino Europa u jesensku sezonu ulazi s novim programom koji će zaljubljenike u sedmu umjetnost oduševljavati iz mjeseca u mjesec svojim prikazivanjem legendarnih djela

Foto: Park Circus/Sony
2 komentara

’Kinolektira’, novi program koji će zaljubljenike u sedmu umjetnost oduševljavati iz mjeseca u mjesec u kinu Europa, predstavljat će na velikom platnu kultnog kina u Varšavskoj 3 svevremenska ostvarenja iz antologije filmske umjetnosti. Gledat ćete opet filmove koje ste pogledali prije mnogo godina ili čak desetljeća. Imat ćete prilike vidjeti one koji su vas pratili kroz život i kojima se uvijek nanovo vraćate, a možda i neke koje još niste vidjeli (a to vam je neugodno priznati). Kako god bilo, gledanje filmskih klasika u kinu uvijek je neprocjenjivo iskustvo, pa svakako računajte da ćete to u kinu Europa imati priliku ostvariti uz ‘Kinolektiru’.

Foto: Park Circus/Sony

Zagrebačka će publika u prvom naslovu moći uživati u subotu, 17. rujna u 20:30 sati, kada će 'Kinolektira' predstaviti ’Taksista’ (orig. ‘Taxi Driver’) Martina Scorseseja iz 1976. godine. Četiri desetljeća nakon nastanka, film ovjenčan canneskom 'Zlatnom palmom' i nominiran za 'Oscara' u četiri kategorije dobio je svoju restauriranu verziju, pa će i domaća publika ’Taksistove’ antologijske scene gledati u digitaliziranoj i obnovljenoj varijanti.

Foto: Park Circus/Sony

Neprikosnoveni klasik i jedan od nezaobilaznih filmova s čvrstim mjestom u gotovo svakoj filmskoj antologiji, ’Taksist’ je jedno od remek-djela 1970-ih koje, kroz originalnu te istovremeno zastrašujuću i dirljivu priču, vješto dočarava osjećaj otuđenosti u ondašnjem periodu nakon traumatičnog Vijetnamskog rata. Robert de Niro kao usamljeni ratni veteran Travis Bickle i Jodie Foster kao tinejdžerka uličarka Iris ostvarili su u ovom filmu svoje ponajbolje uloge, a redatelju Martinu Scorseseju ’Taksist’ je omogućio ulazak među redateljske velikane. ’Taksist’ je zaslužan i za možda najpoznatiju (i najcitiraniju) filmsku scenu u povijesti kinematografije - onu u kojoj de Niro uperi revolver u ogledalo izgovarajući nezaboravnu rečenicu: “Meni govoriš?”, kao i za brojne prizore surove njujorške svakodnevice.

Ulaznice za projekciju ‘Taksista’ mogu se kupiti na blagajni i na web stranici kina Europa.

A ako vam to nije dovoljno, Robert De Niro vraća nam se i ove godine u filmu 'Ruke od kamena', u distribuciji Blitz filma, za samo tjedan dana, 15. rujna.

Tema: FILM

Message