Obavijesti

Show

Komentari 80

Kod Tošine obitelji: Cetinski je tješio oca, majka je tiho jecala

Kod Tošine obitelji: Cetinski je tješio oca, majka je tiho jecala
1

Na današnji dan prije 12 godina napustio nas je Toše Proeski. Mjesec dana nakon njegove smrti s Tonyjem Cetinskim i nogometašima Jerkom Lekom i Danijelom Pranjićem posjetio sam njegovu neutješnu obitelj...

VIDEO

Tog tužnog listopadnog jutra prije 12 godina glavna vijest u svim regionalnim medijima bila je da je Toše Proeski poginuo u stravičnoj automobilskoj nesreći u blizini Nove Gradiške. Makedonski pjevač imao je 26 godina kad je sudar s tegljačem naprasno prekinuo dotad sjajnu karijeru. Toše je preminuo na mjestu...

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:25

Nešto više od mjesec dana nakon sudara, Hrvatska je u kvalifikacijskoj utakmici gostovala protiv Makedonije u Skoplju. Delegacija saveza predvođena Zorislavom Srebrićem (79) u kojoj su bili igrači Jerko Leko i Danijel Pranjić, ali i Tošin prijatelj Tony Cetinski (50) otputovao ju u Kruševo na pjevačev grob te posjetiti obitelj.

U kući u središtu Kruševa dočekala nas je sestra Dora s obitelji. Tužan, velikom boli ispunjen razgovor odjednom su prekinuli jecaji majke Domenike i oca Nikole. Suze su tekle, plač nije prestajao. Jedva su dolazili do riječi.

- Zašto si uzeo anđela, uzeo si dijete bez grijeha - potiho je izgovarala je majka.

Cetinski je tješio Tošinog oca Nikolu, no utjehe nije bilo. Nema je ni danas, 12 godina kasnije.

- Jedina nam je nada to što si bio i ostao dokaz da anđeli u ljudskom obliku postoje i ostaju uvijek tu kraj nas - rekao nam je Cetinski.

Na utakmici su tada po prvi put pustili Tošinu pjesmu 'Makedonija navija za vas'. Nekoliko dana ranije žiri Agencije za sport i mladež pjesmu je proglasio novom navijačkom himnom. U čast preminulom pjevaču u poluvremenu utakmice na stadionu su puštali Tošine hitove.

- Toše je naša legenda, volio je nogomet - pričao je Goce Sedloski, bivši Dinamov igrač.

Makedonija je bila potresena, na svakom koraku moglo se vidjeti neko obilježje koje podsjeća na velikog pjevača, a na baš svakom mjestu puštali su se samo njegovi hitovi, 'Igra bez granica', 'Pratim te', 'Čija si', 'Nesanica' 'Zajdi, zajdi'.... Sjeverna Makedonija svake godine obilježava godišnjicu smrti. Mnogi odlaze u Kruševo na njegov grob, mnogi kafići rade program vezan uz Tošu i njegove pjesme. U Kruševu je dobio trg, po njemu se zovu vrtići, stadion u Skoplju nosi njegovo ime.

- On je jedini makedonski pjevač koji ga je uspio nekoliko puta napuniti. Čuo sam za njega kad je imao samo 16 godina, rekli su mi da će biti najveći makedonski pjevač. Bilo je to točna prognoza - rekao nam je makedonski novinar Agron Hajredini.
Kad je nastupao u tadašnjoj Makedoniji, Toše je pola zarade uvijek donirao školama, vrtićima, humanitarnim organizacijama...

- Ma to je često bilo i više od pola. On je pokazao kako se može uspjeti i izvan granica naše zemlje, davao je nadu da se trud isplati. No više od toga, on je bio dobročinitelj, veliki humanist i to ga sve zajedno uzdiže iznad svih. Ostao je dobar i skroman i to će narod uvijek pamtiti, uvijek osjećati zahvalnost - dodao je Hajredini.

Veliko prijateljstvo vezalo ga je uz Tonyja Cetinskog. Jedan drugog nazivala su braćom. Njihov je odnos uvelike nadmašio puku poslovnu suradnju.

- Svake nam godine dolazi taj dan, to jutro kao nešto što ne želimo saznati, čuti ni slutiti no ipak nemilosrdno dođe i podsjeća nas koliko smo krhki i kako nikada ne znamo što nam nosi sljedeći dan. Jako je teško evo već dvanaestu godinu prihvatiti kako te nema tu - rekao nam je Cetinski i dodao  kako je Toše oduvijek bio poseban, da zahvaljujući njegovoj skromnosti i dobroti znamo da su anđeli među nama u ljudskom obliku. Mogao si tu na zemlji još puno toga, ali sve ćemo nadoknaditi kada se jednom sretnemo gore u svemiru, na nekom proplanku. Dragi Toše volimo te do posljednjeg daha, zauvijek bratko moj - emotivno se prijatelja prisjetio Tony.

proeski

Toše Proeski rođen je 25. sječnja 1981. u Prilepu. S deset godina imao je prvi nastupo i oduševio kad je otpjevao 'Ave Mariju'. Nekoliko godina kasnije već je nastupao na festivalima, a tada je njegova karijera krenula uzlazno. Poginuo je 16. listopada 2007. godine na autoceti A3 Zagreb - Lipovac. Njegov vozač i prijatelj Georgij Georgijevski izgubio je kontrolu nad vozilom...

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:41
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Uskoro kraj nagađanjima? BBC navodno u stanju pripravnosti zbog priopćenja Kate Middleton
ČEKAJU PALAČU

Uskoro kraj nagađanjima? BBC navodno u stanju pripravnosti zbog priopćenja Kate Middleton

Prije velikih najava, Buckinghamska palača je bila poznata po tome što je upozorenja izdavala samo određenim urednicima u medijima

Pojavio se video princeze Kate, a mnogi ne vjeruju da je to ona: 'Premršava je, a vidite joj nos!'
SNIMLJENI NA FARMI

Pojavio se video princeze Kate, a mnogi ne vjeruju da je to ona: 'Premršava je, a vidite joj nos!'

Princeza Kate i princ William viđeni su u dućanu s domaćim proizvodima u Windsoru, nedaleko od svoga doma Adelaide Cottage, u dijelu Windsor Great Parka, gdje se Kate oporavlja
VIDEO Kate, jesi to ti? Princezu snimili u javnosti: Nasmijana je šetala sa suprugom Williamom
ZAJEDNO U KUPOVINI

VIDEO Kate, jesi to ti? Princezu snimili u javnosti: Nasmijana je šetala sa suprugom Williamom

Kate Middleton pojavila se sa suprugom Williamom, a osmijeh nije skidala s lica. Nosila je sportsku modnu kombinaciju