Show

Komentari 16

Kraljica Elizabeta posjetila je Hrvatsku prije 50 godina, znate li s kim se družila i gdje je bila?

Kraljica Elizabeta posjetila je Hrvatsku prije 50 godina, znate li s kim se družila i gdje je bila?

Iz HAZU su u utorak priopćenjem podsjetili da je kraljica posjetila Zagreb tijekom svog petodnevnog službenog posjeta tadašnjoj Jugoslaviji, kada je obišla i Dubrovnik, Đakovo, Pulu i Brijune

Uz 70. obljetnicu vladavine britanske kraljice Elizabete II (95), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježava 50 godina od njenog posjeta Zagrebu 20. listopada 1972., kada je u zdravici poručila da je Velika Britanija, kao pomorska nacija, vjekovima imala čvrste veze s Hrvatskom i njenom obalom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iz HAZU su u utorak priopćenjem podsjetili da je kraljica, u pratnji supruga princa Filipa i kćeri princeze Ane, posjetila Zagreb tijekom svog petodnevnog službenog posjeta tadašnjoj Jugoslaviji, kada je obišla i Dubrovnik, Đakovo, Pulu i Brijune. U Zagreb je doputovala vlakom iz Đakova, a na Glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna.

Kraljica se otvorenim automobilom odvezla do središta Zagreba gdje je prošetala i porazgovarala s dijelom okupljenih građana koji su ju srdačno dočekali, a zatim je bila u Banskim dvorima na svečanom ručku koji joj je priredio njen domaćin Jakov Blažević, predsjednik Sabora tadašnje SRH, u to vrijeme najviša politička pozicija u Hrvatskoj.

Nakon ručka, napominju u HAZU, Elizabeta II. posjetila je palaču Akademije na Zrinjevcu gdje ju je na ulazu dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima. Nakon kraćeg razgovora u salonu na prvom katu palače, kraljica je razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora.

Grga Novak joj je kao dar uručio bibiofilsko izdanje Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže "Kervave kronike glas" te svoju knjigu Prethistorijski Hvar.

Kraljica je ostavila potpis u Akademijinoj spomen-knjizi (Elisabeth R, October 20th 1972), a posebno ju se dojmila Bašćanska ploča u atriju palače, budući da se radi o kraljevskom dokumentu, darovnici hrvatskog kralja Zvonimira, koji je stotinjak godina stariji od engleske Magna charte libertatum.

Nakon posjeta HAZU, kraljica se uputila prema zračnoj luci odakle je nakon oproštaja otputovala prema Puli. Iz HAZU posebno skreću pažnju na tekst kraljičine zdravice tijekom ručka u Banskim dvorima koji dosad, osim u tadašnjim novinama, nije bio objavljen.

Drevni divni Zagreb središte bogate povijesti i kulture Hrvatske Navode tako da je kraljica izrazila oduševljenje što je nju i njezinu obitelj posjet doveo "u drevni divni grad Zagreb" kao "središte bogate povijesti i kulture Hrvatske", da su vidjeli Dubrovnik i dio veličanstvenog obalnog pejzaža, bili su i u Đakovu.

 

- Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije. Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi da uživa u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta - poručila je Elizabeta II. Pritom je izrazila nadu da će Britanci zauzvrat pridonijeti jednako korisnim doprinosom hrvatskoj privredi, ističući kako ih se veoma dojmilo sve što su vidjeli, a osobito topao doček koji su im priredili u Hrvatskoj.

- Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske - zaključila je kraljica u zdravici.

 

Najčitaniji članci