Obavijesti

Show

Komentari 25

Legenda: Krijumčario je novac za mafiju, glumio je u porniću...

Legenda: Krijumčario je novac za mafiju, glumio je u porniću...
1

Legendarni Frank Sinatra rođen je na današnji dan 1915. godine, u jednom trenutku primio je mikrofon i ušao u legendu, a njegov privatni život bio je sve, samo ne dosadan

VIDEO

Oscar, 13 Grammyja, 58 filmova, 250 milijuna prodanih ploča, četiri žene, troje priznate i jedno nepriznato dijete te mnoštvo prijatelja s jedne i druge strane zakona učinili su život pjevača i glumca Franka Sinatre legendarnim. Preminuo je 14. svibnja 1998. godine od srčanog udara, ali njegova glazba postala je bezvremenska.

24sata

Iako su od njegove smrti prošla prošla gotovo dva desetljeća, on i dalje svojim glasom oduševljava stare, ali i nove obožavatelje. Sinatra je bio kontroverzan na pozornici, ali i izvan nje. Podizao je prašinu gdje god se pojavio i čime god se bavio. Njegove ljubavne afere, brakovi, problemi s alkoholom, kao i poslovni usponi i padovi bili su teme mnogih rasprava, a njegova povezanost s mafijom detaljno je analizirana u medijima.

Nesuđeni novinar

Francis Albert Sinatra rođen je 12. prosinca 1915. godine u Hobokenu. S petnaest godina je napustio srednju školu s željom da postane sportski novinar. Sport ga je oduvijek zanimao, posebno boks i to onaj najbrutalniji - ulični. Novinarsku karijeru započeo je kao vozač kamiona za novine New Jersey Observer, a kasnije je počeo raditi u redakciji. Nedostatak obrazovanja pravio mu je veliki problem, pošto su urednici smatrali da običan radnik ne može biti i novinar. S vremenom je i sam shvatio da mu je to životni hendikep, pa je upisao večernju novinarsku školu. Trud se isplatio i dobio je posao, ali život ga je odveo na drugu stranu.

24sata

Glazbom se počeo baviti u ranoj mladosti. Nije znao note i nije imao glazbeno obrazovanje, ali je imao savršen sluh koji nije narušila ni puknuta membrana u uhu. Jedni tvrde da je do ove ozljede došlo zbog tučnjave u mladosti, a drugi da je nastala prilikom poroda. Navodno, Frenk je rođen kao beba od šest kilograma, a njegova majka je bila sitna žena, tako da je prilikom dolaska na svijet skoro umro.

Platio da izbjegne odlazak u rat?

Spomenuta ozljeda kumovala je i činjenici da Sinatra nije otišao u rat. Naime, sudbina mu je namijenila da bodri vojnike pjevajući im prije odlaska na front. Ipak, šuškalo se da je isplatio 40 tisuća dolara kako bi izbjegao vojnu obavezu. U njegovom zdravstvenom kartonu navodno piše da je neurotičan, ali FBI nikada nije uspio dokazati kako je dezertirao. Međutim, tijekom Drugog svjetskog rata i nije bio pretjerano voljen jer je obilazio kasina, mnogo zarađivao i šetao ljepotice dok su drugi ginuli. Na jednoj od zabava upoznao je i Tommyja Dorseyja, jedno od najvećih imena iz ere Big Bendova, koji je bio poznat i pod nadimkom Sentimental Gentlemen of Swing. Ubrzo su njih dvojica počeli suradnju koja je trajala tri godine. Jedini, ali ne beznačajan, problem koji su imali bio je ugovor koji je navodno bio nepovoljan za Franka. Pričalo se da ga je on obvezao da tijekom čitavog života od svoje zarade daje 35 posto Dorseyju.

You Tube

Paralelno s izgradnjom glazbene karijere, počeo je obilaziti i filmske studije nadajući se nekoj ulozi koja bi ga proslavila. Tada je već bio u braku s Nancy Barbato, svojom ljubavlju iz djetinjstva koja je također bila pjevačica. S njom je otpjevao i čuveni hit 'Something Stupid', a pjesma je nebrojeno puta obrađivana. U braku su dobili troje djece - Frenka Jr., Nancy i Tinu.

Povezanost s mafijom

Od početka karijere, pričalo se o Frankovoj povezanosti sa mafijom, točnije s Lucky Lucianom. legendarnim mafijaškim bossom koji je protjeran iz SAD-a. Zahvaljujući prijateljima iz podzemlja, 1943. uspio je raskinuti ugovor s Dorseyjem i to na način da je mafijaš Willie Moretti upao u garderobu i uperio mu pištolj u glavu.

You Tube

Već 1946. snimio je prvi samostalni album naziva 'The Voice of Frank Sinatra' na kojem se nalazilo čak 15 hit singlova. Njegove ploče prodavale su se u milijunima primjeraka i mediji su ga obožavali. Pjevao je mirnim, fleksibilnim baritonom i s ležerno prebačenim balonerom preko ramena, a često se na pozornicu penjao s pićem u ruci, čime je izluđivao  obožavateljice. Tada je rođena prva moderna superzvijezda koju su nazvali The Voice (Glas).

Žene, zabava i piće

- Alkohol je najgori čovjekov neprijatelj, ali Biblija propovijeda da trebamo voljeti svoje neprijatelje – govorio je Sinatra čija je omiljena zdravica bila:' Da poživite do stote i da posljednji glas koji čujete bude moj'. Često je isticao i kakve žene voli.

- Uravnotežena djevojka je ona koja ima praznu glavu i popunjen džemper - rekao je.

You Tube

Slava dođe i prođe, a on je to osjetio već u kasnim četrdesetim godinama prošlog stoljeća kada mu je sve krenulo nizbrdo. Karijera mu se raspadala, a brak sa Nancy Barbato bio je na klimavim nogama zbog njegove veze s Avom Gardner. Njihova veza objavljena je u medijima samo tjedan dana nakon Frankovog razvoda od prve supruge, a 1951. godine uslijedilo je i njihovo vjenčanje. Međutim, on je za Nancy ostao najveća ljubav jer je nakon njega odlučila da se više nikada neće udavati.

Zbog Ave je dobio Oscara

Buran brak Ave i Franka trajao je dvije godine, ali on je dugo nakon razvoda držao njezinu fotografiju pored ogledala. Svi problemi bili su van kreveta, a prepirke bi počinjale već za doručkom. Navodno mu je baš ona osigurala sporednu ulogu u filmu 'Odavde do vječnosti' koja mu je donijela Oscara. S druge strane, priča se da je i za to zaslužna njegova veza s mafijom, a jedna od teorija zavjere govori da je tim događajem inspirirana scena u filmu 'Kum' kad Robert Duvall razgovara s filmskim producentom koji se iduće jutro budi u krvavom krevetu s odrezanom konjskom glavom pored sebe, nakon čega osrednji talijanski pjevač dobiva ulogu koja mu spašava karijeru.

24sata

Nakon razvoda od Ave Gardner pokušao si je oduzeti život.  Zbog psihičke krize, jedno vrijeme čak i nije bio u stanju pjevati, ali nakon oporavka, zvuk njegovog glasa dobio je potpuno drugu dimenziju. Noćima je Sinatra ludovao u Las Vegasu zajedno sa Deanom Martinom i Sammyjem Davisom, a u to vrijeme njegove ljubavnice bile su Natalie Wood i Lauren Bacall.

Otmica sina i propast trećeg braka

Iako je vodio buran život, bio je izuzetno vezan za svoju djecu pa je 1963. proživio dramu kada mu je otet sin Frank Jr.. Otmičari su inzistirali da ih za dogovor o otkupnini zove s javne govornice pa mu je tijekom jednog razgovora ponestalo novčića, zbog čega je pomislio kako je izgubio sina. Međutim, dobio je drugu priliku i kriminalcima platio 250 tisuća dolara. 

Treći brak sa trideset godina mlađom Miom Farrow nakratko ga je podmladio, ali je okončan nakon svega šesnaest mjeseci. Razlog za razvod navodno je bio taj što je odbila s njim glumiti u filmu  Detektiv' pa joj je on na set donio papire za razvod. Usprkos burnom rastanku, ostali su u korektnim odnosima, a navodno joj je ponudio i da njenom suprugu Woodyju Allenu polomi noge kada ju je prevario s njihovom usvojenom kćeri. Vjerojatno bi mu u toj namjeri pomogli i njegovi kontroverzni prijatelji. On je navodno upoznao Johna F. Kennedyja sa jednom od njegovih ljubavnica koja je u isto vrijeme spavala sa šefom čikaške mafije Samom Giancanaom.

Time 100 Gala - New York

S Barbarom je pronašao mir

Usprkos osporavanjima zbog svoje povezanosti s mafijom, njegov status zavodnika samo je dobivao na cijeni. Zbog toga je odlučio  po četvrti put stati pred oltar i to s Barbarom Marx. Uz nju se smirio i proveli su dvadeset i dvije godine zajedno, sve do njegove smrti. S druge strane, ona je zbog njega prešla na katoličku vjeru, a jedini skandal koji se dogodio od kada su se vjenčali jeste onaj kada je glumica Eva Bartok objavila da je njezina kći Deana, rođena u braku s Curtom Jurgensom, zapravo Sinatrina kći. Pjevač nikada nije priznao očinstvo.

Posljednji koncert imao je u veljači 1995. u Palm Desertu, u Kaliforniji. Tijekom karijere bio je nenadmašan, primio je mnoštvo priznanja, ali bio je i čovjek sklon promjenama raspoloženja. Mogao je biti najdraži na svijetu, a u drugom trenutku zloban i agresivan. Navodno je patio od bipolarnog poremećaja čime su objašnjene i njegove česte promjene raspoloženja. Posljednjih godina bio je dementan. Pomagao je mladim pjevačima na početku karijere, a stotine milijuna dolara dao je u humanitarne svrhe.

You Tube

'Gubim se..'

Posljednje riječi koje je izgovorio bile su: 'Gubim se...'. Dan nakon njegova pogreba, najveći hoteli i kockarnice prigušili su svjetla, a njujorški Empire State Building svijetlilo je u plavoj boji njemu u čast.  Naime, jedan od brojnih nadimaka koje je imao bio je i 'Blue Eyes' ili 'plave oči'.Sinatrine pjesme i dalje žive u srcima onih koji ga vole, tako da ima istine u natpisu na njegovom grobu: 'Najbolje tek dolazi.'.

Ovih 10 stvar o Sinatri sigurni niste znali:

1. Glumio je u porniću

Mlađahni Sinatra pojavio se 1935. u porniću naziva 'The Boudoir Singer'. Tada je imao 19 godina, a njegov honorar iznosio je 100 dolara.

2. Uhićen je jer je spavao s udanom ženom

Pjevač je  1938, godine imao aferu s udanom ženom i to ga je dovelo iza rešetaka. Naime, u to vrijeme ovakvo ponašanje bilo je kažnjivo, a kasnije je tužba preformulirana te je optužen za 'preljub'.

3.  Angie Dickinson smatrao je svojom najboljom seksualnom partnericom

Od svih supruga, ljubavnica i prostitutki s kojima je spavao, Sinatra je svojom apsolutom favoritkinjom proglasio pjevačicu i glumicu Angie Dickinson.

4. Bio je inspiracija za crtić Scooby Doo

Predsjednik televizijske kuće CBS, Fred Silverman čuo je njegovu pjesmu 'Strangers in the Night' te mu je ista poslužila kao inspiracija za spomenuti crtani film (dooby, dooby doo...).

5. Bio je manično depresivan i četiri puta si je pokušao oduzeti život

Sebe je nazivao '18 karatnim depresivcem'. Jednom se pokušao ubiti na način da je gurnuo glavu u peć, a ostala tri pokušaja dogodila su se za vrijeme njegove turbulentne veze s Avom Gardner.

6. Odbio je ulogu Prljavog Harryja koja je na kraju pripala Clintu Eastwoodu

Za vrijeme snimanja scene iz filma 'The Manchurian Candidae' 1962. godine jako se ozlijedio što je utjecalo na njegovu glumačku karijeru, ali i odluku o odbijanju spomenute uloge.

7. Vječito je bio u svađi s Marlonom Brandom

Višegodišnja svađa počela je na snimanju filma 'Guys and Dolls.'. Sinatra je mrzio njegov način glume te je smatrao da je  uloga u filmu 'On the Waterfront' trebala pripasti njemu.

8. Mrzio je izvoditi 'My Way'

Legendarnu pjesmu, koja je obrađena bezbroj puta i koja se može svrstati među najveće hitove svih vremena, Frank je često znao 'upropastiti' na pozornici. Kada ju je trebao otpjevati, to je smatrao torturom. 

9. Prezirao je pjesmu 'Strangers in the Night'

Nazivao ju je 'sranjem' i 'najgorom pjesmom koju je ikada čuo'.

10. Prokrijumčario je 3 milijuna dolara za svoje prijatelje iz podzemlja

Njegova povezanost s mafijom bila je poznata i kontroverzna, a za svoje prijatelje iz podzemlja bio je spreman učiniti skoro sve pa i krijumčariti velike količine novca po aerodromima diljem svijeta.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice
Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...
ČAROBNI DAN

Vlatka Pokos otkrila nam je da opet ljubi, a sad pokazala kako uživa u 'najdražem društvu'...

Bivša pjevačica i voditeljica u vezi je s Većeslavom Holjevcem, bivšim ragbijašom i unukom istoimenog bivšeg gradonačelnika Zagreba