Obavijesti

Show

Komentari 1

Elizabeta II. bi danas slavila 97. rođendan: Philipu je tolerirala ljubavnice iz jednog razloga...

Elizabeta II. bi danas slavila 97. rođendan: Philipu je tolerirala ljubavnice iz jednog razloga...
8

Philip je bio Elizabetina prva i jedina ljubav, a njihov je brak trajao 73 godine. O njegovim se aferama puno pričalo, jedna je posebno poznata

VIDEO

Britanska kraljica Elizabeta II., koja je preminula u rujnu prošle godine, danas bi proslavila 97. rođendan. Na tron je sjela još kada je Britanija bila kolonijalna sila, 1953., sa svega 27 godina. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Posljednji pozdrav Elizabeti II.: Dva kraljičina korgija i poni Emma gledali pogrebnu povorku 00:53

Razdoblje vladavine kraljice Elizabete po mnogočemu će se pamtiti, njezina krunidba prvi je događaj koji je televizija prenosila uživo, a uz sve to ju je pratio njezin suprug i prva ljubav Princ Philip. On je bio nećak grčkog kralja, a Elizabeta se u njega zaljubila još kao djevojčica, kada je imala samo 13 godina. Njihov je brak trajao 73 godine. 

Philip i britanska prijestolonasljednica počeli su si slati pisma, a on je 1946. od kralja Georgea VI. zatražio princezinu ruku. Navodno kralj nije bio oduševljen odabranikom svoje starije kćeri, što zbog porijekla, što zbog 'pretjerano opuštenog' ponašanja. Zaruke su smjeli objaviti tek nakon Elizabetinog 21. rođendana, a Philip, čije je rodno ime bilo Philippos Andreou, morao se odreći svih grčkih i danskih kraljevskih titula. Uzeo je prezime Mountbatten po majčinoj liniji i krstio se u aglikanskoj crkvi. 

storyeditor/2022-09-08/PXL_PA_090717_17294562.jpg

Vjenčali su se 20. studenog 1947., a istog dana je od njenog oca dobio dobro poznatu titulu vojvode od Edinburgha. Njihovo je vjenčanje bilo skromnije od očekivanog zbog velikih gubitaka koje je Velika Britanija doživjela u II. Svjetskom ratu, a Elizabeta se navodno šminkala sama i kupila haljinu kuponima. 

Nedugo nakon vjenčanja dobili su dvoje djece, princa Charlesa i princezu Annu. U to je vrijeme kraljevski par živio na tada britanskoj Malti jer je Philip tamo služio u mornarici. 

storyeditor/2022-09-08/PXL_PA_120820_29793432.jpg

U trenutku smrti Elizabetinog oca, par je bio u Keniji, na jednoj od najvećih turneja britanskih kolonija. Nakon toga se Elizabeta vratila u Britaniju i preuzela dužnost Kraljice.

I nakon krunidbe je Elizabeta ostala vjerna svojem djevojačkom prezimenu Windsor, koje su nosila i njihova djeca, što je Phillipu strašno smetalo. Jednom je prilikom rekao da se zbog toga osjeća kao 'vražja ameba', a ona mu je 1960. popustila i  donijela odluku da članovi obitelji koji nemaju titulu ‘kraljevskog veličanstva’ nose prezime Mountbatten-Windsor.

Queen Elizabeth II

U međuvremenu je par dobio još dva sina, Edwarda i Andrewa. No, u njihovom braku nisu uvijek cvjetale ruže. Povjesničarka Tessa Dunlop jednom je prilikom objasnila da se smatra da je kraljica popuštala princu oko njegovih 'prijateljstva' sa ženama jer je 'bila svjesna da kao njezin suprug cijelo vrijeme mora hodati po žici', a njihov je brak opisala kao 'podnošljiv i pun ljubavi'. 

Posebno poznata je navodna afera princa Philipa s Penny Knatchbull, groficom od Burme. Kontroverzna afera spomenuta je u Netflixovoj seriji 'Kruna' o kraljičinom životu, a zanimljivo je da je Penny bila jedna od 30 ljudi koji su bili na Phillipovom sprovodu 2021. 

Također, Philip je nazivao Penny 'drugom najvažnijom ženom u svom životu' i bili su prijatelji desetljećima, a posebnu joj je podršku pružio kada je njezina petogodišnja kći preminula od karcinoma bubrega. 

Čini se da kraljica Phillipu nije zamjerala blizak odnos s Penny, jer je ona bila na popisima uzvanika za sve zabave koje je dvor priređivao. - On je netko tko ne prima lako komplimente, ali on je, jednostavno, bio moja snaga i ostao sve ove godine - rekla je kraljica tijekom govora 1997. godine. Ovaj je par tako postao najdugovječnijim parom britanske kraljevske obitelji. 

Savršeno zaglađena: Princeza Charlene iznenadila izgledom
Savršeno zaglađena: Princeza Charlene iznenadila izgledom

- To je vrlo simbiotski odnos i vrlo čvrsto partnerstvo, počevši, naravno, s ovim ranim sastancima, ovim ranim dopisivanjem - koje je postalo prijateljstvo, koje je postalo privrženost, koje je postalo ljubav - opisao je povjesničar Christopher Warwick pokojni kraljevski par. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Oskarovka Michelle Yeoh otkrila da je postala baka: 'Čudo! Ne mogu opisati koliko sam sretna'
NA PRVI DAN NOVE GODINE

Oskarovka Michelle Yeoh otkrila da je postala baka: 'Čudo! Ne mogu opisati koliko sam sretna'

Glumica se u srpnju 2023. godine udala za Jeana Todta. Sada su njezin posinak i njegova supruga dobili svoje prvo dijete

Novi detalji o smrti Matthewa Perryja: Liječnici ga oživljavali u vodi, nisu ga prebacili u bolnicu
TRAGIČNA SMRT 'PRIJATELJA'

Novi detalji o smrti Matthewa Perryja: Liječnici ga oživljavali u vodi, nisu ga prebacili u bolnicu

Liječnici su pokušali spasiti Perryja dok je još bio u jacuzziju, no pokušaji da ga ožive bili su neuspješni te su ga proglasili mrtvim na mjestu događaja, pišu strani mediji
Preminuo legendarni Milo Hrnić
u 74. GODINI

Preminuo legendarni Milo Hrnić

Hrnić je prodao više od milijun nosača zvuka, izdao je 20 albuma i preko 200 pjesama