Obavijesti

Show

Komentari 2

Claudio Magris zbog romana zamalo je završio iza rešetaka

Claudio Magris zbog romana zamalo je završio iza rešetaka
12

SVESTRANI VELIKAN Bio je profesor njemačke književnosti na Sveučilištu u Trstu i zastupnik u talijanskom parlamentu, a u Zagreb je došao predstaviti svoj najnoviji roman

VIDEO

Velikan talijanske književnosti Claudio Magris (77) bio je gost 4. Festivala svjetske književnosti u Zagrebu. Magris je predstavio svoj najnoviji roman ‘Obustaviti postupak’.

Pogledajte atmosferu na Festivalu:

Svečano otvorenje 4. Festivala svjetske književnosti. Gost je velikan talijanske književnosti Claudio Magris.

Posted by 24sata on 4. rujna 2016

- Povijest mi je opsesija. Za ovaj sam roman prikupljao podatke čak sedam godina. Išao sam od Trsta pa sve do Kariba - kaže Magris. Dodaje kako je glavni lik knjige manični kolekcionar ratnih eksponata za muzej. 

- Muzej je pun stvari poput tenkova, kiselina od kukaca i strelica. Sve te stvari 'pričaju' svoju tešku priču - kaže književnik. Dodaje kako je i grad Trst jedan od junaka romana. 

- Neki ljudi iz knjige su doista postojali. Volim spajati stvarnost i fikciju - kaže Claudio.

Pišući knjigu šali se da je skoro završio u zatvoru. Magris je izmislio telefonski broj ženskog lika iz priče.  

- Na kraju se ispostavilo da taj broj postoji. Moja urednica ga je nazvala i javila se neka gospođa. Odmah smo ga izbrisali - smije se književnik. Na Festivalu svjetske književnosti prvi put je gostovao prije četiri godine, a kaže da je oduševljen Zagrebom.

Veliki poznavatelj Europe i njezine povijesti autor je više od trideset naslova kao što su ‘Al’ povijesti nije kraj’, ‘I tajno i javno’, ‘Dunav’, ‘Razine opreza’ i ‘Vi ćete dakle razumjeti’. Dobitnik je brojnih nagrada za književnost a preveo je klasike kao što su Ibsen i Kleist. Ovogodišnji festival posebno je posvećen talijanskim piscima i stripašima. Uz talijanske autore dolaze autori iz još 15 zemalja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin