Show

Komentari 22

Maja Blagdan osvojila je sjajno 4. mjesto na Eurosongu u Oslu: U javnosti se više ne pojavljuje

Maja Blagdan osvojila je sjajno 4. mjesto na Eurosongu u Oslu: U javnosti se više ne pojavljuje

Pjevačica je oduševila publiku i žiri sa svojom pjesmom 'Sveta ljubav', srušila rekorde i tijekom 90-ih bila je jedna od najvećih zvijezda. Nikad više nije doživjela toliki uspjeh...

Splićanka Maja Blagdan (53) 1996. godine predstavljala je Hrvatsku na Eurosongu u Oslu. Uspjela je osvojiti 4. mjesto s pjesmom 'Sveta ljubav', a zatim izdaje i album istog imena. Godinu dana kasnije osvojila je nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tijekom devedesetih godina, Blagdan je bila jedna od najpopularnijih pjevačica u Hrvatskoj. Glazbom se počela baviti kad je imala 14 godina, a četiri godine nakon toga pridružuje se splitskoj grupi 'Stijene', gdje ostaje do 1990. godine. U Zagreb se seli 1992. godine i potpisuje ugovor sa skladateljem Zrinkom Tutićem (66). Dvojac zajedno sklada pjesmu 'Santa Maria', koja joj na Zagrebfestu donosi prvu nagradu stručnog žirija.

Njezini uspjesi nastavljaju se nizati: uskoro objavljuje svoj prvi samostalni album 'Bijele ruže' i dobiva nagradu Porin. Zatim je 1996. godine pobijedila na Dori, nekoliko bodova ispred singla 'Aha' s kojim je Jelena Rozga (47) započela svoju karijeru.

Eurosong 1996

S odličnim uspjehom na Euroviziji postavila je rekord hrvatskih ostvarenja. Jedina naša natjecateljica koja je također postigla 4. mjesto bila je Doris Dragović (60) s pjesmom 'Marija Magdalena'. U 25 godina od Majinog nastupa nitko iz Hrvatske nije uspio postići viši rezultat. Još jedan rekord koji je Blagdan tada postavila je bila najviša nota ikad otpjevana na Eurosongu. Držala ga je sve do prošlog utorka s notom Bb6, a srušila ga je izraelska predstavnica Eden Alene (21) kad je otpjevala ton B6.

Nakon eurovizijskog nastupa, Majina karijera nastavlja se uzlaznom putanjom, objavljuje još tri albuma i osvaja nagrade. Nažalost, nikada nakon nije bila tako popularna kao tijekom i odmah nakon Eurosonga, pa se 2001. godine povlači sa scene. Svoj posljednji album 'Moje ime je ljubav' objavljuje 2003. godine. Nakon što je sudjelovala u HRT-ovoj emisiji 'Zvijezde pjevaju' 2007. godine prije nego se opet povukla.

Privatni album

Pjevačica se posvetila svom privatnom životu i vjeri, a okušala se i u glumačkim vodama u mjuziklu 'Uskrsli'. Kaže kako joj ovakav život odgovara, a planova za povratak i ponovno bavljenje glazbom za sada nema.

Petar Glebov/Pixsell

Najčitaniji članci