Obavijesti

Show

Komentari 8

Meghanina pretkinja bila je spremačica kraljevskoj obitelji

Meghanina pretkinja bila je spremačica kraljevskoj obitelji
10

Otkako je postala zaručnica princa Harryja, Meghanino obiteljsko stablo fascinira stručnjake genetike. Njeni preci bili su vojnici u Američkom građanskom ratu, robovi i sluškinje

VIDEO

Dok je kraljica Victorija sjedila na tronu, vladala je gotovo četvrtinom svjetske populacije. U isto vrijeme, na američkom jugu, žena imena Mattie Turnipseed rodila je djevojčicu miješane rase.

Taj trenutak pokrenuo je lančanu reakciju koja je rezultirala jednom od najzanimljivijih ljubavnih priča današnjice. Pola populacije države Georgije tada su činili crnci koji su bili robovi, ili potomci robova. S njima se trgovalo, a njihovi životi bili su puni brutalnosti i nepravde. 

Kraljicu Victoriju i Mattie Turnipseed dijelio je ocean. Dvije žene nisu imale ništa zajedničko. Jedna je bila najmoćnija žena svijeta, a druga je živjela bez ikakvih prava i dostojanstva. 

No potomci tih žena prije dva dana proglasili su zaruke. Glumica Meghan Markle (36) i princ Harry (33) vjenčat će se u svibnju iduće godine. 

Genetičarka Angela Adam surađivala je s britanskim Daily Mailom kako bi izradili detaljno obiteljsko stablo Meghan Markle. 

Her Father, Thomas Markle, and Megan

- Povijest njezine obitelji je fascinantna. Njezini preci bili su robovi u Americi, a s očeve strane obitelj je emigrirala u Englesku i Irsku - rekla je Adam. 

Mattie Turnipseed, Meghanina pra-pra-prabaka odrasla je u Georgiji nakon Američkog građanskog rata koji je trajao od 1861. do 1865. godine. Rat se vodio jer je Konfederacija Američkih država htjela zadržati svoje robove radi polja pamuka koja su im donosila bogatstvo.

Njima se suprotstavilo 25 država koje su činile 'Uniju', s predsjednikom Abrahamom Lincolnom na čelu. Unija je pobijedila, a svi robovi su postali zakonom slobodni ljudi 1865. godine. No trebalo je proći mnogo godina da Afroamerikanci zaista zažive tu slobodu. Život za njih bio je težak, prožet siromaštvom i brutalnom diskriminacijom zbog zakona koji je nalagao rasnu segregaciju. 

Meghan Markle watches the opening ceremony for the Invictus Games in Toronto

Zato je Mattiejina kći Claudie Ritchie, rođena 1885., čekala priliku da pobjegne. I dočekala ju je. Oženila se za Jeremiaha Raglanda, sina crnca i bjelkinje koji su bili vlasnici malog komada zemlje. I njezin suprug je težio boljem životu, stoga su se iz Georgije preselili u Tennessee i zaposlili se u gradu. Jeremiah je radio kao krojač te je pokrenuo vlastiti posao, a Claudie je bila spremačica te kasnije zaposlenica trgovine. 

Iduća generacija te obitelji osjetila je napredak društva, čiji je ključ bilo školovanje. Djeca Jeremiah i Claudie, Dora i Lille, Meghanine pratetke, nakon škole su upisale fakultete. Do 1930. Dora je postala učiteljica, a Lille je nakon diplome dobila posao menadžerice agencije za nekretnine. 

Prince Harry engagement Prince Harry engagement Prince Harry engagement
6
| Foto: Eddie Mulholland/Press Association/PIXSELL

Steve, brat Dorie i Lille, bio je zaposlenik praonice. Oženio je crnkinju Lois Russell. Steve i Lois su se preselili u Los Angeles i tamo dobili sina Alvina, Meghanina djeda. Kada je odrastao, Alvin se zaposlio u agenciji koju je vodila Lille. Kasnije se počeo sam baviti antikvitetima i od toga je napravio karijeru.

Alvin je dva puta bio u braku. Njegova prva supruga, čiji je identitet nepoznat, rodila je kći Doriju 1956.. Doria je kao 23-godišnjakinja upoznala stručnjaka za filmsku rasvjetu, Thomasa Marklea. Doria i Thomas dobili su kćer Rachel Meghan Markle 4. kolovoza 1981.. S rođenjem Meghan, koja je kao tinejdžerica 'odbacila' prvo ime Rachel, počela je posljednja faza njezine obitelji koja je od mukotrpnog rada na plantažama američkog juga dospjela do kraljevskog dvora. 

- Bivši su robovi 1865. morali odabrati nova prezimena. Ja strastveno istražujem svoje složeno obiteljsko stablo jer sam ponosna na to otkud potječem. Moj pra-pra-pra djed je odabrao prezime Wisdom - ispričala je Meghan u nedavnom intervjuu. 

Stručnjakinja za genetiku Angela Adam nije mogla u Meghaninu stablu naći čovjeka tog prezimena, no povijest njene obitelji je, napominje Adam, složena i puno se toga još ne zna. 

Još je jedna osoba iz obiteljskog stabla Meghan Markle fascinirala Angelu. To je bio njen pra-pra-pra-pradjed s majčine strane, Joseph Betts koji je bio vojnik u Građanskom ratu. Betts je bio bivši rob, a nakon rata, postao je farmer. 

Jedan od predaka Meghaninog oca Thomasa bio je George Sanders, rođen u engleskom Essexu 1841.. Obitelj Sanders povezana je s dugom linijom aristrokrata, iako George nije rođen u bogatstvu. Njegovi preci bili su kraljevi Škotske. George je s 18 godina emigrirao u Ameriku i oženio se djevojkom iz New Hampshirea. Njih dvoje imali su petero djece. 

Druga Thomasova pretkinja bila je i Mary Bird, koja je rođena u Irskoj. Prema legendi obitelji Markle, Mary, Meghanina pra-pra-prabaka radila je u dvorcu Windsor u tinejdžerskim godinama kao spremačica. Mary se kasnije udala za engleskog vojnika, s kojim je emigrirala u Kanadu, a zatim u SAD.

Kao i preci Meghanine majke, i obitelj njena oca borila se u Građanskom ratu, na strani Unije. 

Dok se još samo šuškalo da su se Meghan i Harry zaručili, neki stručnjaci za genetiku su prateći njihova obiteljska stabla utvrdili da su princ i glumica daleki rođaci. Oboje su potomci Ralpha Bowera koji je živio u 15. stoljeću. Bowes je bio šerif okruga Durham koji je imao golemo imanje s dvorcem. 

Njegov unuk Christopher Hussey otputovao je u Ameriku 1632. godine, gdje i danas žive njegovi potomci Markle. Iz linije koja je ostala u Europi rodila se majka kraljice Elizabete. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim

Renman za Cafe o glazbi i hrani: 'Preko dana pečem burgere, a onda navečer pišem tekstove...'
POZIRAO NAM KAO SEAN PENN

Renman za Cafe o glazbi i hrani: 'Preko dana pečem burgere, a onda navečer pišem tekstove...'

Plus+ Prve rime premijerno nam je odrepao, a nakon što odradi smjenu u svom burgeraju, Renato Đošić Renman ‘brusi’ glas kod Ivane Husar
Farmer Toni za 24sata: 'Gubitak kćeri ne mogu preboljeti, a Dori i meni je presudila treća osoba'
STIŽE U 'LJUBAV JE NA SELU'

Farmer Toni za 24sata: 'Gubitak kćeri ne mogu preboljeti, a Dori i meni je presudila treća osoba'

Toni Patrčević gledateljima ispred malih ekrana poznat je iz showa 'Superpar'. Tamo je bio s bivšom djevojkom Dorom. Par je vezu prekinuo početkom godine nakon 11 godina veze