Obavijesti

Show

Komentari 6

Modna agentica predstavila svoju kuharicu 'Mama zna'

Modna agentica predstavila svoju kuharicu 'Mama zna'
8

Kuharicu je posvetila svojoj mami Nadi, a napisala ju je da bi njezine kćeri Sara i Tara sve recepte imale na jednom mjestu. Pazila je da jela budu jednostavna

VIDEO

Kuharicu sam pripremala dvije godine. Ta jela svakog dana jede moja obitelj. Svako jelo sama sam skuhala i fotografirala. To je moje malo umjetničko djelo, kaže Suzy Josipović Redžepagić (46). Osnivačica Fashion Weeka Zagreb i bivša manekenka na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu predstavila je i potpisivala svoju kuharicu 'Mama zna'.

- Kuham već 25 godina, otkad sam postala mama. Uvriježeno je mišljenje da manekenke znaju samo šetati pistom. Ako su još i plavuše, ni diploma ni magisterij neće lako promijeniti te predrasude - napisala je magistrica marketinga u predgovoru.

Kuharicu je posvetila svojoj mami Nadi, a napisala ju je da bi njezine kćeri Sara (25), Hanna (14) i Tara (11) sve recepte imale na jednome mjestu. Pazila je da jela budu jednostavna i da se začini mogu kupiti u svakoj trgovini. Ima i nekoliko kompliciranijih jela.

- Jela poput guščjih jetrica na jabukama granny smith pripremaju se ako gosta želite impresionirati. Prema mojim receptima mogu kuhati profesionalci i početnici - kaže Suzy.

Ana Ugarković rekla je da je, čitajući recepte, poželjela otrčati u kuhinju i isprobati ih. Veljko Barbieri nazvao ju je iskrenom i jednostavnom, čime se razlikuje od površnih estradiziranih kuharica kakve se najčešće tiskaju.    

Savici od pršuta, ricotte i džema od smokava

U zdjeli izmiješajte ricottu, camembert, naribani hren, maslac (koji ste prethodno pustili da se omekša na sobnoj temperaturi), džem od smokava, sitno narezane krastavce i sjeckani peršin. Posolite i popaprite prema ukusu. Svaki komad pršuta namažite smjesom i zamotajte u cigaru.

KREM JUHA OD RAŠTIKE

Za 4-5 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

SASTOJCI: 1 kg raštike, 2 veća krumpira, 3 - 4 režnja češnjaka, 1 glavica luka, 10 dag pancete,1 dl slatkog vrhnja, malo maslinovog ulja, par kapi limunovog soka, parmezan (po želji), kockice prepečenog kruha (prema želji). sol. papar, Raštiku operite, očistite i izrežite i bacite tvrde srednje dijelove lista.

U slanoj vodi skuhajte  je s dva krumpira narezana na kolutiće, dok ne omekšaju. Ohladite ih i zajedno s tekućinom u kojoj su se kuhali izmiksajte u blenderu. Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte pancetu narezanu na kockice i pržite je uz miješanje dok ne požuti. Prženu pancetu dodajte u izmiksanu raštiku i krumpir i promiješate. Juhu vratite na vatru, posolite, popaprite, dodajte par kapi limuna i prema želji malo parmezana i kratko prokuhajte. Poslužite sa kockicama prepečenog kruha i sa žlicom tučenog slatkog vrhnja.

CANELONI S MESOM, Italija

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta

SASTOJCI: 16 cannellona, 2 žlice naribanog sira parmezana, Fila: 8 dag mladog luka – samo bijeli dio (narezan na kolutiće), 40 dag mljevenog mesa, 2 dl vrhnja za kuhanje, 0,5 dl vina, 4 dag naribanog sira parmezana, 4 dag naribanog sira grojera ili gotovog ribanog sira za pizzu, 1 žlica narezanog vlasca (može, a i ne mora), 3-4 žlice ulja, sol, papar

Umak od paradajza: 4 dl pirea paradajza, 2,5 dl vode, 1 čili papričica, 2 žličice šećera, Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da, upiju malo vlage pa ih ocijedite. Zagrijte pećnicu na 220 C. Na ulju kratko, podinstajte mladi luk. Dodajte mljeveno meso, sol i  papar pa dinstajte, podlijevajući vodom oko 20 minuta. Nakon toga dodajte vrhnje, vino, sireve i vlasac. Sve zajedno kratko prokuhajte, malo ohladite i ovim nadjevom punite cannellone.  Položite ih u uljem namazanu vatrostalnu posudu i prelijte umakom od paradajza.  Pospite naribanim sirom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici 20-tak minuta, maknite foliju i još kratko zapecite.

Umak od paradajza: Pire paradajza pomiješajte s vodom, dodajte narezanu čili papričicu i šećer. Kratko prokuhajte. Canellone možete pripremiti i sa piletinom. Cannellone kuhajte u vreloj posoljenoj vodi dvije minute, tek toliko da upiju malo vlage pa ih ocijedite. U blenderu krupno nasjeckajte ½ kg fileta pilećih prsiju, 1 luk, 5 oguljena češnja češnjaka i kadulju. Posolite, popaprite i dodajte 3 jaja. Zagrijte pećnicu na 200C. Napunite canelone pilećim nadjevom i slažite ih u namaštenu vatrostalnu zdjelu. Prelijte sa 6 dl umaka bešamel ili slatkog vrhnja, po vrhu pospite parmezanom i prezlama. Pecite u pećnici pola sata.

MAMIN BISKVIT U ZDJELI

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 180C

Smjesa za biskvit: 6 bjelanjaka, 6 žumanjaka, 6 ravnih žlica štaub šećera, 1 žlica ruma, 6 ravnih žlica glatkog brašna, 1 prašak za pecivo (na vrh noža),Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna, pa jednu snijega i tako naizmjence. Pleh namažite putrom pa posipajte brašnom ili pecite na masnom papiru. Smjesu sipajte u pleh i poravnajte. Pecite na 180C oko 20 min. Izvadite iz pleha na papir posut štaub šećerom i zarolajte dok se ne ohladi.

Krema: 3 žumanjka, 6 ravnih žlica šećera, 1 žlica brašna, 6 dl mlakog mlijeka

Za premaz: pekmez od marelica ili bilo koji drugi ,Žumanjke pomiješajte s šećerom, dodajte 1 žlicu brašna i sipajte u 6 dl, mlakog mlijeka. Miksajte dok se krema ne zgusne. U međuvremenu grožđice namočite u rumu. U zdjelu slažite biskvit narazan na trake. Na biskvit namažite zagrijani i malo otopljeni pekmez od marelica, pospite grožđicama, poškropite rumom i prelite sa kremom. Tako slažite i drugi i treći red. Na vrh izlite preostalu kremu. Dodajte na vrh šlag i pospite ribanu čokoladu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin