Obavijesti

Show

Komentari 9

Morrison - Djevojka ga je našla mrtvog u kadi u stanu u Parizu

Morrison - Djevojka ga je našla mrtvog u kadi u stanu u Parizu
10

Jim Morrison preminuo je kada je imao 27 godina, što ga čini članom glazbenika "Kluba 27". Godinu dana prije preminuli su glazbenici Jimi Hendrix i Janis Joplin

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Klub 27 - legende koje su nas prerano napustile

Jim Morrison je u proljeće 1971. godine namjeravao "srediti" svoj život te se preselio u Pariz s tadašnjom djevojkom Pamelom Courson. Ipak, nije se riješio ovisnosti o drogama, niti je liječio depresiju. Courson je 3. srpnja 1971. godine u kadi u njihovom stanu pronašla mrtvo tijelo Jima Morrisona. Kako policija nije pronašla tragove nasilja na njegovom tijelu, zaključili su kako nema potrebe za obdukcijom. Liječnici su istaknuli kako je Morrison preminuo jer mu je srce otkazalo.

Njegova smrt je pokrenula lavinu navoda da je ubijen, a mnogi su iznijeli razne teorije o njegovoj smrti. Sam Bernet je 2007. godine u knjizi objavio kako je Jim preminuo nakon što se predozirao heroinom u noćnom klubu, ali su njegovo tijelo kasnije odnijeli u stan kako bi se prikrili stvarni uzroci smrti. Morrison je pokopan na groblju Pere Lachaise u Parizu, a od onda je njegov grob postao turistička destinacija. Imao je tek 27 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grupu The Doors je osnovao nakon fakulteta

James Douglas Morrison rođen je 8. prosinca 1943. godine na Floridi. Njegova majka Clara bila je kućanica, a otac George bio je ugledni marinac američke mornarice, koji je u slobodno vrijeme obožavao svirati klavir. Jimov mlađi brat Andy ispričao je jednom prilikom kako se sjeća da je cijelo društvo s užitkom slušalo njihovog oca kako svira. Jim je bio dobar učenik, a uživao je i u svim izvannastavnim aktivnostima.

Tijekom srednje škole Jim se počeo buniti protiv strogog odgoja njegovog oca te je u to vrijeme otkrio alkohol i sve češće je počeo piti

Kako je njegov otac bio marinac, obitelj Morrison se često selila. Tijekom srednje škole Jim se počeo buniti protiv strogog odgoja njegovog oca te je u to vrijeme otkrio alkohol i sve češće je počeo piti. Ipak, uspješno je završio srednju školu u Virginiji, nakon čega je krenuo na fakultet na Floridi. Brzo nakon toga se prebacio na Sveučilište u Kaliforniji u Los Angelesu, gdje je studirao film. U isto vrijeme bio je oduševljen poezijom, te je počeo sve više pisati i pjesme. Iako je htio napustiti fakultet, nije želio otići u vojsku. Kazao je kako je 1965. godine diplomirao samo da ne mora u Vijetnam. 

Tijekom ljeta iste godine Morrison je živio na krovu zgrade, gdje je živio i njegov prijatelj iz studentskih dana, Dennis Jakobs. Pisao je pjesme, koje je kasnije snimio sa The Doorsima, između kojih su i "Moonlight Drive" te "Hello, I Love You". Morrison je, prema navodima njegovog cimera, čitavo to ljeto "živio na grahu i LSD-u". S kolegom Rayjem Manzarekom osnovao je grupu The Doors istog ljeta, a ime su "ukrali" od knjige Aldousa Huxleyja, "The Doors Of Perception". 

Morrisona su droga i alkohol iscrpili

U ljeto 1966. godine The Doors su počeli nastupati sve češće, a svirali su i kao predgrupa bendu Them. U studenom iste godine bend je snimio promo film "Break on Through (To the Other Side)", koji je ujedno i njihov prvi singl. Nastavili su snimati, a veće priznanje dobili su nakon što su potpisali za izdavačku kuću Elektra Records 1967. godine. 

Singl "Light My Fire" izdali su u srpnju 1967. godine kada su izdali i prvi studijski album "The Doors"

Singl "Light My Fire" izdali su u srpnju 1967. godine kada su izdali i prvi studijski album "The Doors", a singl je bio tri tjedna na prvom mjestu Billboardove Hot 100 ljestvice. Pojavili su se i u popularnom "Ed Sullivan Showu", koji je promovirao Beatlese i Elvisa Presleyja u njihovim počecima. Do izlaska njihovog drugog studijskog albuma "Strange Days", The Doors su bili jedan od najpopularnijih bendova u SAD-u. 

Bend je cijelo vrijeme bio na turneji, a izvodili su i konceptualne pjesme poput "The End", "When the Music's Over" te "Celebration of the Lizard". Godinu kasnije izdali su treći studijski album "Waiting for the Sun". Kako bi promovirali album nastupali su u Hollywood Bowlu, što je postao i njihov prvi live album. Krajem 1968. godine prvi put su svirali i u Europi. U Londonu su nastupali i s bendom Jefferson Airplane. Već u to vrijeme, Jim Morrison bio je vidno iscrpljen od alkohola i droge, a sve je češće kasnio na koncerte i na snimanja. 

Uhićenje, zadnji album i smrt

Tijekom 1969. godine nekad mršavi pjevač dobio je nekoliko kilograma, pustio je bradu te je počeo nositi ležerniju odjeću, umjesto uskih kožnih hlača i uskih majica. Na koncertu u Miamiju 1. ožujka iste godine poticao je nerede na koncertu, zbog čega je bio i uhićen, a nakon toga su brojni koncerti The Doorsa otkazani. Osuđen je na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 500 dolara. Ipak, platio je jamčevinu od 50.000 dolara te nije otišao u zatvor. Nakon albuma "The Soft Parade", The Doors su izdali album "Morrison Hotel". U listopadu 1970. godine bend je krenuo u studio na snimanje albuma "LA Woman", posljednjeg kojeg su snimili s Jimom Morrisonom. Morrison više nije mogao podnijeti pritisak osobnog i poslovnog života te je 1971. godine otišao u Pariz, gdje je iste godine i preminuo.

Morrison je tijekom cijele svoje karijere bio poznat kao veliki "ženskaroš", što ga je nekoliko puta dovelo i u nevolje

Posljednje godine života proveo je s Pamelom Courson. Iako je jedno vrijeme bio oženjen s glazbenom novinarkom Patriciom Kennealy, u oporuci je sve ostavio Pameli. Iako su mu to bile "službene" partnerice, Morrison je tijekom cijele svoje karijere bio poznat kao veliki "ženskaroš", što ga je nekoliko puta dovelo i u nevolje. Mnogi su novinari i spisatelji komentirali njegovu vezu s Courson, a pretpostavljaju kako je par imao problema zbog ljubomore, jer nisu bili vjerni jedno drugome. Mnoge groupie djevojke iz tog vremena u svojim su memoarima opisivale kakav je Jim Morrison bio ljubavnik, a spavao je i s kolegicama poput Nico iz The Velvet Underground i Grace Slick iz Jefferson Airplanea. Navodno se "spetljao" i sa Janis Joplin, koja ga je udarila bocom po glavi. 

Jim Morrison preminuo je kada je imao 27 godina, što ga čini članom glazbenika "Kluba 27". Godinu dana prije njega preminuli su legendarni glazbenici Jimi Hendrix i Janis Joplin, a Morrison je danas poznat kao jedan od najboljih pjevača i tekstopisaca u glazbi svih vremena.

Osnivača The Rolling Stonesa su pronašli mrtvog u bazenu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'
Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden