Obavijesti

Show

Komentari 26

'Bilo je to gadno vrime, tija san bit' mesar jer su oni jeli meso'

'Bilo je to gadno vrime, tija san bit' mesar jer su oni jeli meso'
4

SRETAN ROĐENDAN, LEGENDO! Otac mu je prvu gitaru kupio na kredit. Njegov najmlađi sin uz puno truda dogurao je do koncerata u dvoranama New Yorka, Pariza, Londona, Sydneya...

VIDEO

Čestitke su i prije današnjeg 70. rođendana Oliveru Dragojeviću stizale sa svih strana. Pjevač je od “malog očalinka” dogurao do naše najveće zvijezde.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:55

Morski vuk ime je dobio po Oliveru Twistu, liku iz istoimenog romana pisca Charlesa Dickensa, a majka je govorila da je to zato što su bili poslijeratna sirotinja. Njegova obitelj imala je nadimak Koža jer je pradjed derao kože. Djetinjstvo pamti po ljubavi, slozi i neimaštini.

- Bilo je gadno vrime. Malo pinez, malo spize. Mater i otac su radili, a Aljoša i ja smo doma sami kuvali. Poštenije je reć da je Aljo kuva, a ja san sprema i pomaga oko sudi. Nije bilo mesa, a sićan se da smo dobivali i pomoć. Pamtim američko maslo, zvali smo ga ‘John Wayne maslo’, pa mliko u prahu. Kad san bija mali i kad bi me pitali šta ću biti kad narasten, govorija san - mesar. Zna san jednog sina od mesara i u nj’ se svaki dan jilo meso - rekao je Oliver Zlatku Gallu u 'Južnjačkoj utjehi', a autor najavljuje i novo, prošireno izdanje biografije “Oliverovih 70”.

Rado se prisjeća kako su doma voljeli pjevati. Prvi susret s glazbom pamti kao petogodišnjak, kad je od oca Marka dobio usnu harmoniku, kojom je zabavljao djecu iz ulice te putnike na brodu na relaciji Split - Vela Luka.

Prvu gitaru tata je kupio kad je Oliveru bilo deset godina.

- Kao i sve što smo imali, kupio ju je na kredit. Bila je stvarno nikakva i očajna, ali je i pamtim jer je bila prva - ispričao je Oliver. Prvi put je u duetu s Aljošom nastupio 1957. na Radio Splitu. Prijavili su se na radijsko natjecanje i pjevali njima najdražu pjesmu “Diana”.

Raspjevanog dječaka zapazio je i Zdenko Runjić. Mršavog očalinka prvi je put čuo na splitskom dječjem festivalu Djeca pjevaju, a pozornost mu je privukao odličnom izvedbom tad popularne pjesme “Baloni”. Tad se nisu ni upoznali, a Oliver je ostavio snažan dojam na skladatelja. Ali i na svoje susjede.

- Moja starija braća, Ante i Boris, družili su se s Oliverom i Aljošom, možda i svirali s njima. Ne sjećam se svirke braće, ali pamtim Aljošu i Olivera kako po cijele dane sviraju u našem hodniku. Bila sam premala da bih s njima svirala, ali stalno sam se vrzmala oko njih - prisjeća se Meri Cetinić. Oliver je kao dječak svako ljeto provodio u Veloj Luci.

- Kako nismo imali didovinu, stanovali smo kod barbe. Bilo nas je ka pasa; puna kuća, i po 30 bi nas spavalo u kužini, u hodniku, u dvoru. Kad smo se spuštali na more, parili smo ekskurzija - rekao je Oliver.

Oliver

Braća Dragojević pjevali su najčešće na terasi restorana u brodogradilištu. Oliver je 1962. svirao u Tequila bendu, koji je ime promijenio u Batali. Po noći su slušali Radio Luksemburg, danju skidali te pjesme, a uvečer ih pjevali. Bend se raspao, a Oliver je počeo surađivati sa Zdenkom Runjićem. Na Splitskom festivalu izveo je Zdenkov “Picaferaj” i doživio - fijasko. Pjesma je prošla nezapaženo.

Razočarani Oliver otišao je u Njemačku. Svaku noć od 20 do četiri sata svirao je u klubovima Njemačke, Švedske, Švicarske, Francuske...

U tim gastarbajterskim godinama glasnice su mu se potrošile od puno pjevanja i neprospavanih noći, pa mu je i glas postao hrapav. U domovinu se vratio sa 68 kilograma, pa se “mršavko” pridružio Dubrovačkim trubadurima. Tad je upoznao i današnju suprugu Vesnu, koja je radila u dubrovačkoj bolnici. Oliver je tad imao djevojku, ali Vesnu je po cijele dane slijedio po Dubrovniku.

- Kad me pozvao na svoj koncert, bilo mi je neugodno da me netko ne vidi s muzičarom, pa sam se skrivala u garderobi - rekla je Vesna, koja je zbog njega ipak svakog vikenda putovala u Split, a vjenčali su se 1974. Dragojević se proslavio pjesmom “Ča će mi Copacabana”, a “onaj Oliver” postao je 1974. zbog pjesme “Galeb i ja”. Uslijedile su “Skalinada”, “Nedostaješ mi ti”, “Zbogom ostaj, ljubavi”, “Oprosti mi pape”...

- Tekst za ‘Papu’ napisao je Momčilo Popadić na već gotovu glazbu. Nije mu se svidio i rekao mi je ‘Evo ti tekst, a ti ga uzmi ili baci’. Pjesma je na Splitu dobila prvu nagradu publike, a Popadića nisu pustili na pozornicu jer nije vjerovao u pjesmu, pa je na festival došao u odrezanim trapericama do koljena i mornarskoj majici - rekao je pokojni Zdenko Runjić.

Skladatelj i pjevač inspiraciju su nalazili i na bolničkim hodnicima. Dok je Runjićeva supruga Vedrana rađala kćer Ivanu, a Oliverova žena blizance Davora i Damira, nastao je tekst “Ključ života”. Hitovi su se nizali, punile dvorane, a Oliver je poželio promjenu. Runjić je govorio da ga se pjevač zasitio i dao mu “crveni karton”.

- Bija mi je veliki prijatelj, ali mora san se uklonit od ‘Žutog lišća ljubavi’ - rekao je Oliver. Želio je drukčiji zvuk i dobio ga. Album “Neka nova svitanja” producirao mu je Dino Dvornik, a snimio je i duet s Tonyjem Cetinskim. Kad je doma donio snimku “Cesarice”, punica je rekla: “Ajme, Vesna, od svih pjesama Oliver je za festival izabra najgoru”.

Pjevao je u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyu. Slava mu nije udarila u glavu. Ljeti je ribario, nosio masline. U Veloj Luci jednom su ga primijetile dvije Zagrepčanke kako nosi masline na kaić. Jedna je upitala: “Je l’ to Oliver?”, a druga joj se smijala rekavši: “Kaj bi on masline nosil?!”.

I danas se priča kako mu je u Veloj Luci jedan čovjek prišao i zbog neugledna izgleda mu rekao: “Oprostite, mislio sam da je Oliver”. “Ništa, ništa”, odgovorio mu je Oliver. Mjesec dana kasnije isti čovjek prišao mu je u Luci i prepričao zgodu. Oliver se nasmijao i rekao “Događaju se takve stvari”.

U kolovozu je Dragojeviću dijagnosticiran rak pluća, ali hrabri pjevač ne odustaje od borbe s opakom bolesti. Stoga je slavljeničke koncerte zakazao u rodnom Splitu za 15. i 16. prosinca, a ulaznice za Spaladium Arenu rasprodane su u samo nekoliko sati.

voditeljica Danijela Trbovic i Oliver Dragojevic

Naša najveća zvijezda nikad nije nastupila na Eurosongu

Na Dori je 1995. nastupio s pjesmom “Boginja” i bio drugi. Nikad nije pobijedio na izboru hrvatske pjesme za Eurosong niti nas je, prema izboru HRT-a, predstavljao na tom festivalu. Pokušavao je godinama i uvijek je bio drugi ili treći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane