Obavijesti

Show

Komentari 2

Mračna drama 'Joker' dobila je Zlatnog lava: Čeka ga i Oscar?

Mračna drama 'Joker' dobila je Zlatnog lava: Čeka ga i Oscar?
1

Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja francuska glumica Ariane Ascaride za film 'Gloria Mundi' u režiji Roberta Guédiguiana. Najboljim glumcem proglašen je Talijan Luca Marinelli

Mračna drama 'Joker' redatelja Todda Phillipsa (48), o podrijetlu negativca iz serijala o Batmanu, u subotu je osvojio Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu. Batmanovog neprijatelja glumi Joaquin Phoenix (44), a za tu je ulogu dobio fantastične kritike. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca. 

Vojna drama Romana Polanskog (86) 'J'accuse' (Optužujem) osvojila je Srebrnog lava (velika nagrada žirija). Riječ je o filmu koji prati antisemitsku aferu Dreyfus u Francuskoj s kraja 19. stoljeća. Uvrštenje tog filma u konkurenciju na filmskom festivalu u Veneciji izazvalo je polemiku zbog sudskog progona Polanskog za silovanje maloljetnice 1977. godine u Sjedinjenim Državama.

Venice - Closing Ceremony

Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja francuska glumica Ariane Ascaride za film 'Gloria Mundi' u režiji Roberta Guédiguiana. Najboljim glumcem proglašen je Talijan Luca Marinelli (34) za ulogu u drami 'Martin Eden'. Riječ je o adaptaciji romana Jacka Londona pod redateljskom palicom Pietra Marcella

Srebrnog lava za najbolju režiju dobio je švedski autor Roy Andersson za film 'About Endlessness'. Honkonžanin Yonfan dobio je nagradu za najbolji scenarij za film 'N°7 Cherry Lane'.

Posebnu nagradu žirija dobio je film 'La Mafia Non è Piu Quella Di Una Volta' (Mafija nije više što je bila), a autor je Talijan Franco Maresco.

Nagradu Marcello-Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Australac Toby Wallace (22) za 'Babyteeth', redateljice Shannon Murphy. Zlatnog lava za životno djelo dobili su španjolski redatelj Pedro Almodovar (69) i britanska glumica Julie Andrews (83).