Obavijesti

Show

Komentari 4

Mulder i Scully: Snimili smo neke prekrasne, intimne scene

Mulder i Scully: Snimili smo neke prekrasne, intimne scene
4

EKSKLUZIVNI INTERVJU Dok se Gillian Anderson prisjetila početaka snimanja serije, David Duchovny priznaje da se zasitio ‘Dosjea X’ nakon šest, sedam godina

VIDEO

Prije 25 godina, kad su se “Dosjei X” počeli prikazivati, u kratkom vremenu stekli su kultni status. I to ne samo zahvaljujući najčudnijim paranormalnim zgodama nego i najpoznatijim FBI specijalnim agentima, Mulderu i Scully.

Novu 11. sezonu gledamo na Foxu te donosimo ekskluzivni intervju s Gillian Anderson i Davidom Duchovnyjem.

Kako je bilo igrati ove uloge 25 godina?

Gillian: U početku sam bila posve neiskusna. Moje učenje zanata bilo je vrlo javno, baš kao i pogreške. Sad mi je izazov glumiti isti lik kao 50-godišnjakinju i razvijati elemente njezine osobnosti prikladne njezinoj dobi. Nema više okretanja očima kao nekad!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

David: Bio sam glumac koji je samo htio zaraditi novac za život. Nisam želio glumiti u TV serijama, a još manje sam vjerovao da će ikog zanimati serija o izvanzemaljcima. Kad smo sve snimili, želio sam da uspije, a kad je serija postala svjetski fenomen nakon šest-sedam godina, samo sam htio otići od svega. Jednostavno poželiš raditi druge stvari. Možda te ljudi najviše pamte po jednoj ulozi, no ako si dobar, uvijek možeš raditi i druge stvari.

Rekli ste da će ovo biti posljednja sezona ‘Dosjea X’. Zašto?

Gillian: Snimali smo ih zaista dugo. Bilo je to veliko putovanje s izuzetnim likom i sretnica sam što sam ga imala priliku glumiti. Postoji toliko toga što želim raditi i više ne želim devet mjeseci biti na setu. Imam troje djece i želim biti s njima. Mislim da smo snimili izvrsnu novu sezonu i čini mi se da je kraj vrhunski.

David: Uvijek kažemo da je posljednja. I dalje ne znam pomaže li to ili odmaže. Mogu reći da su ‘Dosjei X’ jedan okvir koji uvijek može funkcionirati. Može biti kraj, a i ne mora. Ova serija nikad ne završava, čak ni ako Gillian i mene bacite niz liticu. Ova serija nije o likovima nego o drugoj viziji svijeta.

Koje ste scene najviše voljeli snimati?

Gillian: Najviše sam uživala snimati komične scene. Pogotovo ako ih je pisao scenarist Darin Morgan. One nisu samo smiješne nego i vrlo pametne.

Kako se serija uklapa u trenutačnu političku klimu gdje se o teorijama zavjere sada javno govori u američkoj vladi?

David: Prije ste imali tog jednog lika Muldera koji je govorio da vlada širi zavjeru. Sad imate vladu koja govori da dobivate lažne vijesti od te vlade. Jedna cijela administracija stvara pakao pojednostavljujući istinu. I dalje ne znam je li ovo bolje vrijeme za seriju ili ne.

Prije dvije godine otkrili ste da vam je prvo ponuđeno samo pola iznosa honorara Davida Duchovnyja za 10. sezonu ‘Dosjea X’, ali ste pregovarali za više. Što poručujete ženama koje su suočavaju s ovim problemom?

Gillian: Bila sam u izuzetno privilegiranom položaju kada sam mogla reći: ‘Platite me jednako ili ne želim snimati’, što bi značilo da nema nove sezone. Cijenim one koji imaju hrabrosti ustati i reći da nešto nije pošteno.

Javno ste s pobunili što nema dovoljno redateljica u ‘Dosjeima X’.

Gillian: Razlika je toliko očigledna. Govorimo o samo dvije epizode od njih 207. Znam da serija ‘Američki bogovi’ ima politiku da 50% epizoda režiraju muškarci, a 50% žene, a isto planiraju i sa serijom ‘Kruna’. Tako smo naviknuti da su redatelji uglavnom muškarci. Poznajem puno žena koje godinama pokušavaju dobiti posao redatelja, a tek sad uspijevaju. Konačno je popularno zaposliti redateljicu.

Pokret #MeToo goruća je tema posljednjih mjeseci. Što vi mislite o tome?

Gillian: Žene u filmskoj industriji konačno su javno progovorile o velikom problemu i podigle glas u ime svih onih koje su se osjećale zlostavljeno, koje su bile zlostavljane ili iskusile bilo koji oblik nejednakosti. To je samo početak ovog razgovora.

Davide, oslobodili ste se kalupa Muldera glumeći Hanka Moodyja u ‘Kalifornikaciji’. Je li bilo teško?

David: Nikad se nisam ni osjećao ukalupljenim. Ta je etiketa došla izvana. Nikad nisam radio nešto tako veliko poput ‘Dosjea X’. S vremenom sam postao bolji glumac i želio sam nešto više. ‘Kalifornikacija’ je toliko različita od ‘Dosjea X’ - jednostavno sam htio snimati komediju.

Mulder i Scully su postali ikone filmskog para. Kako se osjećate kada razmišljate o tome?

Gillian: Čini mi se da tek sad po prvi put istinski razumijem kako je jedinstvena povezanost Muldera i Scully. Pitaju me što je s našom kemijom. Ona je posebna i zahvalna sam na njoj. Imamo neke prekrasne scene, zaista intimne, i pritom ne mislim na intimne u seksualnom smislu, nego kao vezu na gotovo staromodan način.

Koliko raspolažete znanjem o činjenicama Dosjea X?

David: Sjećam se puno toga, no ponekad se fanovi uhvate za neki citat koji njima postane puno važniji nego što je nama ikada bio. Ako mi kažu iz koje je epizode, onda se mogu sjetiti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'