Show

Komentari 12

Hrvatski film 'Murina' osvojio nagradu u Cannesu: Redateljica rodila dan uoči proglašenja

Hrvatski film 'Murina' osvojio nagradu u Cannesu: Redateljica rodila dan uoči proglašenja

Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Prvi put od samostalnosti Hrvatske jedan je hrvatski film uvršten u program '15 dana autora' (Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu. Odonosi se kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Predsjednica žirija, glumica Melanie Thierry prilikom dodjele nagrade u Cannesu rekla je da su nagradili snažan film, a odluku su donijeli vrlo lako i bez velikih dvojbi. Nagradu je preuzeo koscenarist filma Frank Graziano.

Projekcija 'Murine' održana je u dvorani Theatre Croisette što je bila i svjetska premijera pred punim gledalištem i u prisutstvu redateljice, glumaca Danice Ćurčić, Gracije Filipović, Leona Lučeva i Jonasa Smuldersa te koscenarista Franka Graziana te ostale filmske ekipe.

Reakcije publike i pozitivne ocjene kritike u inozemnim medijima bile su nagovještaj moguće prve velike nagrade.

Film 'Murina' večeras ima svoju hrvatsku premijeru na Pulskom filmskom festivalu, a tamo smo doznali i radosnu vijest da je redateljica rodila. Nakon premijere slijede projekcije na Sarajevo Film Festivalu, na Rabu, a potom i u kinima širom Hrvatske.

'Murina' je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma 'U plavetnilo'. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu u Columbia u SAD-u. Prije 'Murine' režirala je kratki film 'U plavetnilo' koji je osvojio nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva te je bio nominiran za studentskog Oscara.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji). Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

POGLEDAJTE I NOVU EPIZODU EKSPERIMENTA: 

Najčitaniji članci