Na Filozofskom predavali o Igri prijestolja: Došla i 'Daenerys' | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 1

Na Filozofskom predavali o Igri prijestolja: Došla i 'Daenerys'

Na Filozofskom predavali o Igri prijestolja: Došla i 'Daenerys'
3

Moć – jedna kratka riječ oko koje se vrti gotovo cijela radnja serijala 'Igra prijestolja'. Upravo to je bila tematika predavanja 'Igre moći u igri prijestolja' na Filozofskom fakultetu u Zagrebu…

VIDEO

Moć je nešto što je u 'Igri prijestolja' centralna tema, rečenica je kojom je Dubravka Pešorda (25) započela predavanje koje je nazvala 'Igre moći u igri prijestolja'.

Kraljevi, kraljice i greške: Tko bi bio najbolji vladar Westerosa
Kraljevi, kraljice i greške: Tko bi bio najbolji vladar Westerosa

- U 'Igri prijestolja' ili osvojiš moć ili umreš pokušavajući je osvojiti - dodala je. Predavačica je zatim rekla kako svaki 'moćni' lik u ovoj popularnoj seriji želi moć iz točno određenog razloga. Primjerice, Tywin Lannister, otac Cersei, Jaimea i Tyriona Lannistera, želio je moć jer je njegov otac bio slabić kojeg su svi ismijavali pa je htio napraviti moćnu dinastiju kako bi bio sve suprotno od svog oca.

S druge stane, Daenerys Targaryen, 'Majka zmajeva', želi moć kako bi stvorila bolji, pravedniji svijet, bez ropstva. Robb Stark, sin Eddarda Neda Starka, želio je moć samo kako bi osvetio svog oca kojeg su Lannisteri okrutno pogubili, pojasnila je predavačica.

U nastavku predavanja Dubravka se osvrnula na pitanje 'Odakle dolazi moć?' pa je nabrojala pet osnovnih izvora moći. Prvi izvor moći je legitimna moć. Ona proizlazi iz određene pozicije i traje sve dok moćnik ima svoju utjecajnu funkciju. Kralj Robert Baratheon, suprug Cersei Lannister, imao je moć isključivo zbog svoje pozicije. Naime, Robert je bio alkoholičar i nije dobro upravljao kraljevstvom, ali podređeni su ga slušali zbog njegove funkcije, obrazložila je predavačica.

Osvrnula se zatim na drugi izvor moći, a to je moć nagrađivanja - moć koja proizlazi iz kontroliranja važnih resursa i mogućnosti dodjeljivanja nagrada. 'Lannisteri uvijek plaćaju svoje dugove' rečenica je koja se često čuje u serijalu i upravo njome se više puta služio mnogima omiljeni lik, patuljak Tyrion Lannister, koji je ljudima obećavao zlato i druge povlastice te se tako spasio od smrti.
Treći izvor moći je moć prisile. Taj izvor temelji na strahu i njime se nerijetko služio jedan od najomraženijih likova u seriji, Joffrey Baratheon, koji je koristio rečenice poput 'Uništite ih sve! Ubijte ih sve! Ja kao vaš kralj tako naređujem', 'Ja sam kralj, ja ću vas kazniti' itd. 

Četvrti izvor je referentna moć i bazira se na osobnosti i odnosu s podređenima. Taj izvor moći posjedovao je Renly Baratheon, brat spomenutog Roberta Baratheona. Naime, Renly je bio sve suprotno od Roberta i ljudi su ga voljeli zbog njegove simpatičnosti i karizme, objasnila je Dubravka. 

Posljednji, peti izvor moći je ekspertna moć koja se temelji na znanju, talentima ili vještinama. Meštari, poznavatelji brojnih znanstvenih knjiga, najbolji su primjer iz serije, jer posjeduju taj izvor moći. Jedan od njih bio je i meštar Aemon. Pored spomenutih pet izvora moći, postoje dva dodatna izvora, istaknula je predavačica. Prvi izvor je informacijska moć koju u seriji ima Petyr Baelish, poznatiji kao 'Maloprsti'. Drugi izvor je moć povezanosti koji se temelji na vezama s važnim ljudima. Primjer je ponovno Robert Baratheon koji je oženio Cersei Lannister isključivo iz interesa, kako bi povećao svoj utjecaj.

Dubravka je predavanje završila zaključkom da je najbolja moć ona koja sadržava svih sedam izvora moći. Spomenula je i Melisandru od Asshaija, poznatiju kao 'Crvena vještica'. Ovaj lik iz serije poznat je po svojim umijećima zavođenja. Predavačica nas je upitala što mislimo koji izvor moći posjeduje Melisandre.

- Seksualni - viknuo je netko iz klupe i tako nasmijao cijelu dvoranu. U dvorani je svakako pozornost plijenila mlada Talijanka umjetničkog imena Gleonnisse (23) koja je ovom prigodom postala Daenerys Targaryen. Gleonnise se svojim izgledom potrudila da nam uživo predoči 'Majku zmajeva'. 

Podsjetimo, ostala je još samo jedna, osma sezona popularne serije, čija prva epizoda izlazi danas navečer, dok će fanovi serije iz Lijepe Naše moći uživati u epizodi već od sutra. 

NE VOLE NIKOGA OSIM SEBE: Ovi horoskopski znakovi su najveći egomanijaci i svi ih preziru

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode