Obavijesti

Show

Komentari 4

Na rođendanu sam se žestoko posvađao i sve sam porazbijao

Na rođendanu sam se žestoko posvađao i sve sam porazbijao
6

Prvu američku turneju Psihomodo popa roker će iskoristiti za pelješenje second hand shopova New Yorka i da si kupi kožnu jaknu

VIDEO

Najviše ćemo vremena provesti u New Yorku, ali bih volio više vidjeti i Chicago. Želim se prošetati po second hand shopovima za obleku i instrumente, kupiti si neke sakoe za pozornicu i neku manju akustičnu gitaru, kaže Davor Gobac (54). 

Glazbenik prvi put ide na američku turneju. Kaže da je jako vezan za njujoršku scenu od Velvet Undergrounda naovamo i baš voli njujorške bendove, pogotovo novi val. Tamo će snimiti i koju pjesmu analogno na široku traku, a koncert je u četvrtak.

Već sljedeći dan, 12. listopada, putuju u Chicago i sviraju u Joe’s Baru, u koji dolazi piti Ron Wood iz Rolling Stonesa. U Joe’s Baru svirali su i David Bowie, Sting te Cheryl Crow, kao i Prljavo kazalište ove godine. Poslije Chicaga sviraju u Torontu, u klubu Opera House. 

- Mogao bih si kupiti dobru kožnu jaknu u New Yorku. Staru, naravno! – kaže glazbenik koji po buvljacima Amsterdama i Londona redovito kupuje scensku odjeću.

Gobac je karijeru započeo kao 13-godišnjak u kultnom sastavu Klinska pomora, u kojemu se svirao samo žestoki punk. Smiljan Paradiš Šparka i pokojni bubnjar Tigran Kalebota u to su vrijeme imali bend Neron. Gobac je obojicu poznavao iz škole.

'Svirat ćemo po barovima gdje je nastupao i David Bowie...'
'Svirat ćemo po barovima gdje je nastupao i David Bowie...'

- Šparka me u Lapidariju pozvao da zamijenim Nerona koji je otišao u vojsku. Skužili smo se odmah, napravili prvu probu i odmah sam tri stvari naučio pjevati - kaže Gobac.

Momci su mu rekli da su “jako zadovoljni jer ima sluha” i primili ga u bend. Osamdesete, Novi val i stajanje pred Zvečkom pamti po ludim tulumima. Išlo se i u Lapidarij, Kulušić, a puno se, kaže, tulumarilo i po stanovima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:32

- Kad je netko imao tulum, šira škvadra je brzo doznala za to. Svi smo došli, cijeli Kavkaz. Mislim da danas nema takvih tuluma. Lova nam nije bila važna. Ja sam radničko dijete i uvijek sam bio bez novca. Tu i tamo bi mi dali baka, starci. Neku siću sam zaradio i kad sam počeo s Blentonima - prisjeća se.

Dodaje da novac osamdesetih nije bio problem jer ga nije bilo. Kao ni danas. 

- No onda je bila mnogo bolja atmosfera, ne sviđa mi se što se danas ljudi gledaju kroz novac - rekao je Gobac.

'Dok ne zaradim prvih milijun dolara, vozit ću se tramvajem'
'Dok ne zaradim prvih milijun dolara, vozit ću se tramvajem'

U mladosti je guštao kad je sam sebi smišljao izgled. S godinama mu se stil sam po sebi nametnuo. Jednom su u počecima imali frku jer su se našminkali i stavili neka perja na televiziji. Nisu im dali nastupiti tako odjeveni.

- Rekao sam: ‘Dobro, ak ne bude tako, onda ne bumo ni snimali’ i onda je došel pomoćnik režisera i rekel: ‘U redu je vaš imidž, možete tak snimati’ - prisjetio se Gobac. 

U publici barem pola golih

Najveće ludosti koje pamti iz 35 godina postojanja benda su počeci, kad su ga cure odijevale u njihovu, žensku odjeću. 

- Mogao sam ući u haljine svoje djevojke. Massimu sam kao gost u Lisinskom došao u njezinoj crnoj haljini, crnim najlonkama i svojim špic crnim cipelama. Napravila mi je pundžicu i u kosu stavila bijeli cvijet. Pjevali smo: ‘Hej djevojko, ja želim da te okrenem’. Naši najluđi koncerti nikad nisu ni snimljeni. Na svakom sam se skidao do gola. Jednom smo u Kutini i publiku skinuli. Bio je niski strop, meni do glave pa nisam mogao skakati, ali sam se mogao skidati. I onda sam nagovorio publiku da se i oni skinu. Dečki su se skinuli i do gola pa su se i komadi okuražili. Gotovo 50 posto publike bilo je skroz skinuto - govori Gobac.

Karijera im je, dodaje, satkana od niza briljantnih trenutaka. Prvi vrhunac bila je prva ploča, a onda su otišli u Nizozemsku i tamo se pojavili na MTV-ju pa su svirali na tamošnjem festivalu. 

- Zatim smo svirali s Ramonesima – to je bio prvi vrhunac kad smo svirali s našim idolima, a ja sam imao osjećaj kao da je zaokružena jedna era Psihomodo popa. Onda smo svirali s Iggy Popom, sa Stoogesima, u jednom trenutku s Asian Dub Foundation, pa s Exploitedima, s Billy Idolom tri koncerta, s Blondie... Kak je s internetom sve spojeno, nije više postalo problem biti ‘support’ nekom našem idolu iz prošlosti na našim prostorima – govori Gobac.

Gobac priprema spektakl: 'Ja sam Mick Jagger iz Zaprešića'
Gobac priprema spektakl: 'Ja sam Mick Jagger iz Zaprešića'

Unatoč tolikim nastupima s idolima ipak se nije dogodila neka ozbiljnija suradnja. 

- Ramonesi su gledali cijeli naš koncert, a njihov je menadžer rekao da to nikad ne rade, cijeli bend Billyja Idola uletil nam je u garderobu i upoznaval se s nama, sa Stoogesima smo se super proveli. Družili smo se jedno dva sata s njima u garderobi - kaže Gobac koji je, tvrdi, milijun puta dobio ponude na koje nije htio pristati. 

Skidanje mu više nije napeto

- Ak ti nekaj ne paše, ne radiš. Barem sam ja tako radio. Otvoreno velim koliko koštam. Ak nije tak, onda neću radit. Ti moraš znati kaj hoćeš, ne on - priča.

Najveća zabava mu je i danas popesti se na pozornicu. Uvijek ga je veselila svirka. Trošili su puno na hranu i cugu. Pamti da je jednom u Rusiji razbio hotelsku sobu. 

Psihomodo Pop 'razvalio' punu Šalatu: Gobac pjevao Tigranu...
Psihomodo Pop 'razvalio' punu Šalatu: Gobac pjevao Tigranu...

- Na svoj sam se rođendan posvadio sa Saletom i sve porazbijao. Rekli su mi da to košta 100 rubalja, a ja njima ‘da sam znao da je tak jeftino podrobio bih cijeli kat’.

Ludiranje i skidanje više mu nije napeto. To sad, kaže, može izvoditi i kao zasebnu točku. 

- Nije isto kad se skineš s 18 ili 54 godine. Mogu se skinuti jer super izgledam, treniram, ali nije mi to više tako napeto. Ni Mick Jagger se danas ne skida. Čak ni Iggy to više ne radi kao nekad. To smo odradili - kaže.

VIDI OVO! Poznate zvijezde otkrivaju prvi seks: Katy Perry nevinost je izgubila u automobilu

 

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju