Obavijesti

Show

Komentari 0

Nagrada Fric: 'Htio sam napisati odmah dramu, scenarij i roman'

Nagrada Fric: 'Htio sam napisati odmah dramu, scenarij i roman'
2

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će, osim Žiroskopa, dobiti 75.000 kuna

VIDEO

Pokušao sam iznutra vidjeti na koji način je čovjek koji je zagovarao mir, koji je radio da sačuva mir u Slavoniji, doživljavao taj svoj posljednji dan, iako je znao da postoji velika opasnost da će biti ubijen.

Finalisti: Tko su 14 autora u širem izboru za prestižnog Frica
Finalisti:  Tko su 14 autora u širem izboru za prestižnog Frica

Izjavio je to Elvis Bošnjak, koji je sa svojim romanom “Gdje je nestao Kir” ušao u polufinale književne nagrade Fric. ​Bošnjak je pojasnio kako je roman posvećen Josipu Reihl-Kiru​, osječko-baranjskom načelniku policije koji je ubijen 1991. godine, te paralelno prati njegov posljednji dan života i ubojicu nakon ubojstva. Riječ je o romanu koji je fikcija, ali je nastao prema stvarnom događaju i cijeli je unutarnji život lica i ritam romana vrlo slobodna interpretacija tog događaja. Bošnjakov roman se sastoji od dviju pripovjednih linija koje naizmjence prate žrtvu i ubojicu. ​U pripovijedanj​u​ o žrtvi, Josipu Reihl-Kiru, ide prema trenutku ubojstva, opisuje njegove posljednje dane i sate, dok ubojicu Marka Šutala pratimo od čina ubojstva, kroz faze bijega.

- Ovaj roman je nastao u sekundi. Ležao sam na krevetu i čitao nekrologa Davora Spišića Borki Pavićević, beogradskoj dramaturginji koja je preminula tih dana. Došao sam do dijela u kojem govori o Josipu Reihl-Kiru i stao. Vraćao sam se nekoliko puta natrag i čitao. Nisam znao tko je taj čovjek. Upisao sam njegovo ime u tražilicu i ostao sam zatečen. Proveo sam cijeli dan čitajući, gledajući. Htio sam napisati sve odjednom, i dramu, i scenarij i roman. Isti dan napisao sam ‘Poemu o Josipu Reihl-Kiru’. Dva dana kasnije nazvao sam Kirovu suprugu, gospođu Jadranku, i rekao joj da želim pisati roman. Poslao sam joj poemu. Svidjela joj se i tako je krenulo. Naravno, da bi vas takva priča snažno zaokupila, morate nositi u sebi neke razloge. Kao dramski pisac nisam pisao o ratu, ali sam ga nosio sa sobom. Nisam ga se mogao riješiti - rekao je Bošnjak te nadodao da je Kir bio heroj, ali i naivan.

- Kir je bio naivan. Ali jedino po toj naivnoj želji za mirom, za tim da sačuvamo svoj obraz čistim i u najtežoj situaciji, možemo se nazivati ljudima. Zato su nam takvi junaci potrebni. mislim kako je znao da je rat neizbježan i da je sve što radi uzaludno. Ali on je imao vlastitu odgovornost. Tvrdio je da kao načelnik policije mora štititi sve građane, bez obzira na nacionalnost. Vidio je, znao je. Ali imao je sudbinu koju treba ispuniti i nije htio bježati od nje. On je za mene grčki junak. Onaj koji unatoč stradanju izvršava svoje poslanje - nadodao je Bošnjak.

Nagrada Fric: Mlakiću i Vidaku u romanima se zrcali dio povijesti
Nagrada Fric: Mlakiću i Vidaku u romanima se zrcali dio povijesti

Ovogodišnja Nagrada Fric, kojom se bira najbolje prozno djelo objavljeno od srpnja 2020. do srpnja 2021., prvotno objavljeno kod hrvatskog nakladnika, na jeziku za koji nije potreban prijevod, zbog čega nagrada nije usko nacionalno nego i regionalno usmjerena, prva je njezina svečana obljetnica - petogodišnjica. Nagradu Fric organizira tjednik Express, a glavni pokrovitelj je Barcaffe. Sljedećih 14 dana imat ćete priliku na Facebook stranicama 24sata, BestBooka i Nagrade Fric slušati i gledati intervjue svih 14 autora, koje će voditi koordinator nagrade Kruno Lokotar. Proglašenje finalista užeg izbora Nagrade Fric bit će u četvrtak, 25. studenoga na Pulskom sajmu knjige. Pobjednik će, osim Žiroskopa, dobiti 75.000 kuna u bruto iznosu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica
Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?
13. PITANJE

Ivana je u 'Milijunašu' osvojila 18.000 €. Odustala na pitanju o stadionu: Znate li vi odgovor?

Ivana Dakić se prije desetak godina natjecala u 'Potjeri', a sad se okušala i u kvizu 'Tko želi biti Milijunaš'