Obavijesti

Show

Komentari 1

Najbolji westerni u posljednjih dvadeset i pet godina - 2. dio

Najbolji westerni u posljednjih dvadeset i pet godina - 2. dio
6

Premda je western postao zaboravljen žanr modernog filma, i dalje ga se snima. Ovo drugi dio članka o jedanaest najboljih westerna u zadnjih dvadeset i pet godina

VIDEO

U prethodnom članku smo obradili šest filmova koji možda nisu baš svima poznati, ali velikoj većini jesu. U ovom dijelu ćemo okrenuti omjere - većina ovih filmova je malo poznata publici, ali i dalje govorimo o nekim od najboljih ostvarenja u žanru. Jedan film je ipak svima poznat.

‘Uvjeti predaje’ (2005)

John Hillcoat (snimio je turobnu, ali izvrsnu ‘Cestu’) je western odvukao u Australiju, to jest u australski Outback, u ovom brutalnom i napetom djelu o odanosti, osveti i potrazi za pravdom.

Ne želimo odavati nikakve dijelove radnje pa ćemo reći da je ovo ostvarenje koje daje i vizualni i narativni homage filmovima Sergia Leonea, dok istovremeno ne gubi na efektivnosti kao sumorno djelo . "Uvjeti predaje" maknuli su se iz okruga australske kinematografije. Dobio je svjetsko priznanje (mogli ste ga pogledati i u Puli). Kritičari su posebice naglašavali izvrsnu glumu Raya Winstonea, Dannyja Hustona i Emily Watson.

Iako smo već i prije vidjeli westerne u Australiji(vrlo prosječan ‘Quigley u Australiji’), ovo je prvi put da smo ostali zabezeknuti.

VIDEO

‘Meek's Cutoff’ (2010)

Kelly Reichardt, jedina redateljica na našem popisu, je jedna od boljih nezavisnih redateljica s konzistentno kvalitetnim filmovima tako da se nitko ne bi trebao nimalo čuditi što je njen prvi i jedini western polučio takav uspjeh.

Film je baziran na događajima koji su se odvili 1845. na Oregonskom putu, dok je karavana prolazila Oregonskom pustinjom putem koji je kasnije dobio ime Meek Cutoff.  Polagano odvijanje radnje, ali ne i dosadno, s dobro oblikovanim likovima i uloženim trudom prema povijesnim detaljima su najjače karakteristike ovog filma. Dodamo li tome izvrsnu glumu Brucea Greenwooda i Michelle Williams (da li je igdje loše glumila?), dobili smo odličan film.

VIDEO

‘Usamljena zvijezda’ (1996)

U ‘Usamljenoj zvijezdi,’ misterioznom westernu Johna Saylesa, pratimo mladog šerifa Sama Deedsa (Chris Cooper) i događaje koji otpočnu kad se u teksaškom gradu nađu ljudske kosti zajedno sa zahrđalom šerifskom zvijezdom.

‘Usamljena zvijezda’ je klasična romantična priča o tragičnom slučaju zabranjene ljubavi, neizbježnoj sudbini i duhovima iz prošlosti. Saylesov western ima manje akcije nego što to ima većina westerna, birajući u zamjenu za to interakciju i emocionalni dijalog. Rezultat je film koji se ne zaboravlja, posebice zbog jakih ostvarenja Chrisa Coopera i pokojne Elizabeth Peña.

VIDEO

‘Ples s vukovima’ (1990)

Rekli smo da je jedan film na ovoj, manjoj listi s manje poznatim filmovima ipak svima poznat. Jer kako napraviti listu westerna iz zadnjih dvadeset i pet godina, a ne uključiti prvi western koji je dobio Oscara nakon 69 godina (‘Cimmaron’, 1931.).

‘Ples s vukovima’ je ultimativni epski western, ispunjen veličanstvenošću i dubinom. U režiji Kevina Costnera, ovaj se western smatra prekretnim djelom u revitalizaciji tog žanra. Zbog svojeg epskog ugođaja, emotivne kinematografije i opsega, uvršten je i u National Film Registry kao suštinski moderni američki western.

VIDEO

‘The Rover’ (2014)

Još jedan australski western, za kojeg također nećemo ništa o radnji pisati. Davida Michôda već otprije znamo preko njegove sage o kriminalnoj obitelji Cody, pa nije iznenađujuće što je i njegov prvi western odlično djelo. Guy Pearce i Robert Pattinson (bez brige, gluma je odlična) predvode glumačku postavu u filmu koji nam odlično približava egzistencijalnu stravu koja je tako tipična nakon ekonomskih problema.

Kao i ostali filmovi na ovom popisu, i ovaj je film u kojem 'neakcija' govori mnogo više od divljanja ili nasilja.+

Najbolji westerni u posljednjih dvadeset i pet godina - 1. dio

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...