Obavijesti

Show

Komentari 1

Najbolji westerni u posljednjih dvadeset i pet godina - 1. dio

Najbolji westerni u posljednjih dvadeset i pet godina - 1. dio
7

Premda je western postao zaboravljen žanr modernog filma, i dalje ga se snima. U dva teksta predstavit ćemo vam najboljih 11 westerna u posljednjih 25 godina

VIDEO

‘Nepomirljivi’ (1992)

Bez razmišljanja možemo reći da je ovo pojam modernog westerna. ‘Nepomirljivi’, epski western koji je Clintu Eastwoodu donio i Oscara je u stvari jedno moderno promišljanje o Divljem Zapadu, koje nam prikazuje to vrijeme i taj prostor na mnogo realističniji način nego što je do tada to rađeno.

Premda je film prepun nasilja, u stvari je tema, koja se vuče kroz film, ona da od nasilja na kraju ništa dobro ne dolazi. Čini se kao jednostavna poruka, ali kad pogledamo kako su to westerni do tada radili, možemo vidjeti jednu jasnu razliku u metodi kojom je ‘Nepomirljivi’ pristupio tomu.

VIDEO

‘Odbjegli Django’ (2012)

Zabavan, prepun humora, odvažan i krvav. To su pridjevi koje možemo vezati za svaki Tarantinov film, pa tako i za ovaj. Jednim dijelom homage, drugim ‘remakeovima’ špageti westerna, film se odvija nešto prije američkog građanskog rata. U njemu pratimo likove željne osvete, dok se u sporednim ulogama cijelo vrijeme javljaju klasični glumci koji su se prije često pojavljivali u tom žanru.

I kako je karakteristično za Tarantina, film je pretrpan raznoraznim referencama na sve i svašta, ali ga to ne čini lošijim jer je istovremeno i stilski odlično odrađen western.

VIDEO

‘The Homesman’ (2014)

Nažalost, film koji nije izašao u kinima u Hrvatskoj, pa su ga gledali samo oni sa stranim kablovskim programima. A kakvo djelo su vidjeli...

Tommy Lee Jones je napravio film sa zamijenjenim ulogama, maknuvši se tako od uobičajene priče, to jest od stereotipa da su samo muškarci vodili riječ na Divljem Zapadu. Uz glumu izvrsne Hilary Swank i s predivnom kinematografijom, dobili smo film s jakom feminističkom notom, što je za taj žanr prava rijetkost.

VIDEO

‘Čovjek zvan Hrabrost’ (2010)

Samo ljudi poput braće Coen mogu uzeti western star 41 godinu, u kojem je izvrsno glumio John Wayne, dodati u film Jeffa Bridgesa i dobiti nov novcat film, s izvrsnom kamerom i posve neprimjetnim spajanjem humora u klasičnu priču Divljeg Zapada.

Za razliku od ‘Nema zemlje za starce’, njihovom prvom prčkanju po tom žanru, ovo je prvi pravi western kojeg su Coeni snimili. I u njemu su nam pokazali što sve Jeff Bridges može odglumiti kad ima predane redatelje pokraj sebe.

VIDEO

‘Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda’ (2007)

Ron Hansen je 1983. godine napisao knjigu po kojoj je Andrew Dominik snimio ovaj sumoran film i vjerojatno nije nit mogao očekivati koliko će Dominik to kvalitetno ekranizirati. Dubok, težak i uznemirujuć western, toliko netipičan za taj žanr, nam opisuje vezu između dvojice spomenutih likova i događaje koji su doveli do ubojstva.

Ovo je film koji bez problema na vama ostavi traga. Muzička pozadina koju je skladao Nick Cave, izvrsna kamera, polagana i smirena režija. Da radimo top 10 deprimirajućih westerna, ovaj bi vjerojatno bio pri vrhu.

VIDEO

'U 3:10 za Yumu' (2007)

Veliki Roger Ebert je za ovaj izvrstan remake(po našem mišljenju, značajno bolji od originala) rekao - 'U 3:10 za Yumu' izlječuje ranjeno srce westerna i spašava ga iz močvare besmislenog nasilja’.

I stvarno, zvijezde ovog filma su izvele impresivan podvig i pružile su nam novi pogled na žanr. Oba glavna glumca su odglumila izvrsno, i Rusell Crowe i Christian Bale, s nevjerojatnom podrškom Bena Fostera, dok je Mangoldova režija u podjednakoj mjeri i suvremena i posveta klasici. Svakako govorimo o filmu koji će ostati zapamćen.

Najbolji westerni u posljednjih dvadeset i pet godina - 2. dio

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...