Ovo je prva Wagnerova verzija: 'Ukleti Holandez' igra u HNK | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 1

Ovo je prva Wagnerova verzija: 'Ukleti Holandez' igra u HNK

Ovo je prva Wagnerova verzija: 'Ukleti Holandez' igra u HNK
2

U ponedjeljak, 21. siječnja, u zagrebačkom HNK počinju izvedbe romantične opere Richarda Wagnera iz 1841. U ansamblu gostuju i Njemica Melanie Diener te Nizozemac Bastiaan Everink

VIDEO

U Zagrebu će biti izvedena prva verzija koju je Wagner napisao, ona nije izvedena u originalu čak ni na praizvedbi. Kako je riječ o izrazito zahtjevnom komadu, zbilja se vodi borba za svaki ton, rekao je maestro Nikša Bareza (82).

U ponedjeljak, 21. siječnja, u zagrebačkom HNK počinju izvedbe romantične opere Richarda Wagnera iz 1841. U ansamblu gostuju i Njemica Melanie Diener (52) te Nizozemac Bastiaan Everink (49). Nekadašnji marinac, a danas operni pjevač, s Barezom je na Ukletom Holandezu surađivao već i prije u Ciudad de Mexicu.

Ova produkcija posebna je po tome što se prvi put uvodi lik Sotone. Redatelj Olivier Py je smatrao kako taj lik treba uvesti jer se već u uvodnome dijelu spominje šest puta. Riječ je o isključivo plesačkoj ulozi koju će otplesati autor koreografije Pavel Strasil.

- Ideja je bila Olivierova. Nitko od likova, osim Holandeza, ne vidi Sotonu i njegovu grupu od šest sljedbenika. Osim Sotone, Py je uveo i lik anđela - rekao je Strasil.

Ukleti Holandez prvi je put izveden u Zagrebu 1896. godine pod upravom Stjepana Miletića, a HNK premijeru romantične opere izvodi poslije više od tri desetljeća u sljedećim datumima: 21., 23., 26. i 29. siječnja. 

Kristić: 'Bojama kostima željeli smo izraziti veselje i sreću...'
Kristić: 'Bojama kostima željeli smo izraziti veselje i sreću...'
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO