Obavijesti

Show

Komentari 2

Nakon više od 50 godina stiže nam komedija na kajkavskom

Nakon više od 50 godina stiže nam komedija na kajkavskom
5

Na ovogodišnjem Pula Film Festivalu nekoliko je premijera domaćih igranih filmova, a pažnju privlači ‘Nosila je rubac črleni’ scenaristice Sandre Antolić i redatelja Gorana Dukića

VIDEO

Ovogodišnji Pula Film Festival bit će pun iznenađenja. Jedno od njih je i premijera filma “Nosila je rubac črleni”, koji će se prikazati 17. srpnja u 21:30 sati. Kako najavljuju autori i producenti filma, riječ je o prvoj hrvatskoj komediji na kajkavskom narječju u posljednjih 50-ak godina još od legendarnoga Golikova “Tko pjeva zlo ne misli”.

Na filmu se okupila izvrsna ekipa, od scenaristice Sandre Antolić do redatelja Gorana Dukića, dok u glavnim ulogama igraju Nataša Dorčić i Pjer Meničanin.

Glavnu ulogu svinje Bebe glumilo je devet svinjica. Kažu da ne žele u Pulu na festival...
Glavnu ulogu svinje Bebe glumilo je devet svinjica. Kažu da ne žele u Pulu na festival...

Radnja se vrti oko sveznajućeg naratora Isusa Krista (33), prefrigane kume Anke (57) i brbljave svinje Bebe (2) u pitomom Hrvatskom zagorju u ratnim devedesetima. Od oružja prisutni su tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure.

Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end - uključeni. Osim pajceka na kolinju, stradalih nema. Ali je zato novorođenih sveukupno šesnaest!

Uz glavne glumce igraju još i Tesa Litvan kao Ančica, Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Ljubomir i Jan Kerekeš, Robert Ugrina, Robert Ugrina te Atanas Atanosovski i Ljupčo Todorovski Upa. Veseloj atmosferi pridonijet će originalna glazba Cinkuša i Marka Firsta te songovi koje je napisala scenaristica Sandra Antolić.

Film su snimali na lokacijama u Hrvatskom zagorju, a nastao je u produkciji Švenk d.o.o. i koprodukciji Antitalent d.o.o. iz Hrvatske i Vertigo Visual iz Sjeverne Makedonije. Inicijalna sredstva film je dobio od HAVC-a prije sedam godina, a najbolja preporuka za film je obrazloženje koje je donio Umjetnički savjet u kojem su 2015. sjedili Dalibor Matanić i Dejan Šoša.

- Analizirajući hrvatski film, dio kritike ističe kako mu nedostaje pravog umjetničkog rizika, odnosno kako i umjetnički ambiciozni filmovi uglavnom ostaju u granicama klasičnoga narativnog modela. ‘Nosila je rubac črleni’ to sigurno ne čini. U godini u kojoj od pet odobrenih filmova tri imaju veliki kinopotencijal, hrvatska si kinematografija može i mora dopustiti rizik snimanja jednoga punokrvnog, beskompromisnog i rizičnog projekta koji odudara od svega kod nas produciranog prošlih mnogo godina. Pretegnu li komediografski elementi, prihvatit bi ga mogla kinopublika. Otme li se film potpuno naraciji, zajamčen mu je dug i uspješan festivalski život - napisali su tada, a nakon premijere u Puli znat će se kojim će putem ovaj film krenuti.

POGLEDAJTE VIDEO: ŽIVOT NA BALKANU SA SEADOM

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje