Obavijesti

Show

Komentari 72

Neda ne stari: 'Kćer sam sama podigla, to mi je najveći uspjeh'

Neda ne stari: 'Kćer sam sama podigla, to mi je najveći uspjeh'
8

SANJALA JE DA POSTANE PJEVAČICA Kao djevojčica se iz imotskog preselila u Višegrad, gdje ju je susjeda lutva naučila pjevati sevdalinke i balade

VIDEO

Iako je prošlo 50 godina otkako je prvi put nastupila na velikom festivalu, karijera pjevačice Nede Ukraden (66) traje puno dulje. Rođena Imoćanka počela je pjevati još u Višegradu, gdje se doselila s roditeljima kad su joj bile dvije godine.

Uz susjedu Lutvu, tvrdi Neda, naučila je sevdalinke, a kad je krenula u osnovnu školu u Goraždu, pridružila se školskom zboru. Zbog očeva posla obitelj se 1957. preselila u Brčko, gdje je zaigranu djevojčicu u svoju glazbenu sekciju doveo profesor ruskog jezika i književnosti Mirko Šrajer.

Uskoro se Neda ozbiljnije posvetila glazbi i maturirala u srednjoj glazbenoj školi. Do danas je snimila i otpjevala više od 300 pjesama. Iz Brčkog se Nedina obitelj preselila u Sarajevo, gdje je počela nastupati kao solistica. S nepunih 18 godina nastupila je na festivalu mladih pjevača u Subotici s pjesmom ‘Ponekad’, pa je osvojila treće mjesto, a već iduće godine konkurirala je za nastup na Pjesmi eurovizije s ‘Dilemom’. U to vrijeme već je studirala engleski jezik na Filozofskom fakultetu.

- Roditelji su me strogo odgajali i nisu davali previše važnosti mojem pjevačkom talentu te su mi govorili da je slava prolazna - rekla je jednom Neda. Iako je nitko nije tjerao da studira, zanimale su je knjige i bila je uvjerena da će pjevanje biti samo hobi.

U to vrijeme biti pjevačica nije bilo zahvalno zanimanje. Naprotiv, značilo je da će te već u startu profesori sumnjičavo gledati i podcjenjivati. Pjevačica jednako pjevaljka jednako priglupa žena slobodnijih životnih nazora. Zato sam se za svaki ispit detaljno pripremala samo da se ne osramotim i da im pokažem da i pjevačice mogu biti uspješne studentice, ispričala je Ukraden.

Početkom 70-ih počela je surađivati sa sarajevskom grupom Kamen na kamen u kojoj je glavni kompozitor i aranžer bio Nikola Borota Radovan. Za popularnu TV-emisiju ‘Na ti’ snimili su neke od pjesama koje su lansirale Nedu, poput ‘Jel to taj’ i ‘Srce u srcu’, s kojom je 1975. zamalo otišla na Eurosong. Karijeru s grupom Kamen na kamen završila je 1978. , a 1980. ona i suprug Milan Bilbija dobili su kćer Jelenu (37).

 

- Danas je upravo moja kći moj najveći uspjeh. Veći dio života kao samohrana majka uspjela sam od onog sićušnog bića odgojiti pametnu, mladu i obrazovanu ženu - rekla je glazbenica. U pedeset godina karijere uglavnom je sama organizirala i dogovarala većinu nastupa pa nikad nije angažirala menadžera.

- Nisam imala sreću da me kod kuće čeka suprug koji će me podržati u mom poslu i koji će stajati iza mene i čuvati mi leđa. Naučila me tomu i moja baka Anđa iz Imotskog čiji su mi životni stavovi mnogo pomogli kasnije u životu - kaže pjevačica koja je osamdesetih dočekala svoj najveći glabeni uzlet. Počela je surađivati s Đorđem Novkovićem, Matom Došenom, Zrinkom Tutićem i Rajkom Dujmićem.

- Novković je tad napisao moj najveći hit ‘Zora je svanula’, a oko te pjesme rodilo se puno komplikacija - prisjetila se Neda.
Budući hit planirala je nazvati ‘Milane labude’, ali kako se tad razvela od supruga Milana, pjevačica je tražila da se promijeni tekst. Kad je došla u studio snimiti album, rekla je Rajku Dujmiću da joj se ne sviđa njegov aranžman, zbog čega je on uzeo trake sa snimljenom glazbom i napustio demonstrativno studio. Pjesmu je prearanžirao Mato Došen, a Marina Tucaković je za stih po kojemu je pjesma dobila ime zaradila oko 100.000 eura.

U to vrijeme Neda je upisala i Pravni fakultet, na kojemu je diplomirala za vrijeme uspješne glazbene karijere. Nakon što je 1992. otišla na turneju po Švedskoj, u Sarajevu je počeo rat pa je s obitelji preselila u Beograd gdje je otprije imala stan i počela, kako kaže, život iznova. Kasnije je na Banovu brdu s kćerkom Jelenom otvorila salon za uljepšavanje uz koji je i dječja igraonica i kafić koji sad vode njezina kći Jelena i zet Predrag Minović, s kojima Neda živi u istoj kući.

- Danas sam napokon sretna žena, neopterećena raznim nesigurnostima i kompleksima koji muče mlađe ljude. A najljepše mi je kad mi dan počne uz kavu i moje troje unučadi – blizankama Nedom i Aleksandrom i unukom Dušanom - rekla je pjevačica. Na CMC festivalu u Vodicama ‘superbaka’ predstavit će se novom pjesmom ‘Favorit’. Nedini fanovi obasipaju je komentarima kad na nastupima ponosno ističe istesanu liniju u oskudnim haljinicama, zbog čega je zaradila titulu najmodernije bake na estradi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin