Obavijesti

Show

Komentari 4

Nesbø na vrhu Marjana: Nakon tri sata se uspeo s Božićem

Nesbø na vrhu Marjana: Nakon tri sata se uspeo s Božićem
17

Ponekad radim sinopsis i po godinu dana. Tek kad napravim ‘plan puta’, krećem pisati roman, otkrio je svoju formulu pisanja Norvežanin koji predstavlja novu knjigu 'Macbeth'

VIDEO

Norveški pisac Jo Nesbø (58) nakon jučerašnjeg posjeta Zagrebu, došao je danas u Split. S obzirom da je strastveni zaljubljenik u penjanje, slobodno vrijeme iskoristio je kako bi se uspeo na hridi Marjana. Tri sata penjao se u društvu alpinista Stipe Božića (67).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:02

- Bilo je jako lijepo, uživao sam penjući se s HGSS-om. Hvala im na trudu - rekao je Norvežanin.

Strme južne padine brda nisu mu, kako je rekao, predstavljale problem. Jedini uvjet bio mu je da vrijeme bude lijepo. 

- S prijateljima sam već savladao Kalnik, a godinu kasnije penjao sam se na Paklenici - ispričao je krajem ožujka. Dodao je kako je oduševljen hrvatskim krajolikom.

Nesbø je do 19 godine trenirao nogomet, koji prati i dalje, a bavi se i alpinizmom. 

Posjetio je i ured HGSS-a u Splitu i sastao se s pročelnikom Franom Bebićem. Tom prigodom dobio je simboličan poklon kao zahvalu za simpatije prema našoj službi spašavanja. 

Jučer je zagrebačkom kazalištu Gavella predstavio novu knjigu, 'Macbeth'.

- Ponekad radim sinopsis i po godinu dana. Tek kad napravim ‘plan puta’, krećem pisati roman - otkrio je svoju formulu pisanja Norvežanin. Iako se uz Shakespeareovu priču vežu glasine kako je ukleta, pa su mnogi vezani uz 'Macbeth' nastradali.

Jo Nesbø: Veseli se hrvatskoj publici i penjanju po Marjanu
Jo Nesbø: Veseli se hrvatskoj publici i penjanju po Marjanu

- Čuo sam i ja te priče, ali nisam se bojao. Iako, kad sam je dao hrvatskom izdavaču, odmah je slomio nogu. Znam da je i slavni sir Laurence Olivier zamalo umro kad je radio ‘Macbetha’ - kaže Nesbø.

Majka mu je bila knjižničarka, a otac strastveno čitao, pa su ljubav prenijeli i na malenog Joa. Prva knjiga koju je pročitao bila je 'Gospodar muha' Williama Goldinga. Imao je šest godina i komentar mu je bio da se nada kako će se za sljedeću knjigu malo popraviti. Golding je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Nesbø je i pjevač te tekstopisac pop-rock benda Di Derre.

- Zbog ozljede sam se nogometa ostavio s 19 godina. Dobro da je bilo na vrijeme, da nisam stigao, razočarao bih one koji bi u meni možda vidjeli novog Maradonu - objasnio je Nesbø. Duhoviti Norvežanin svojim je pošalicama nasmijavao ispunjeno gledalište u Gavelli. Opisao je kako mu je muzika jako važna za pisanje i kako to izgleda.

- Imam u Oslu super stan, prelijep pogled. Naručio sam si ogroman radni stol, na njemu je veliki ekran i kompjutor, muzička linija sa sjajnim zvukom. I to je jedino mjesto na kojem ne mogu pisati. Uzmem laptop i odem u obližnji kafić, gdje je moje mjesto uvijek zauzeto. Onda zurim u tipa koji mi je zauzeo mjesto dok se ne makne, sjednem, stavim slušalice i počnem pisati - rekao je pisac.  Ideje za likove u svojim knjigama pronalazi u stvarnom životu. Pronašao ih je i u Hrvatskoj.

Jo Nesbø o novom trileru: Bit će to večer pohlepe ili straha...
Jo Nesbø o novom trileru: Bit će to večer pohlepe ili straha...

- Riječ je o Domovinskom ratu, pa ne bih u detalje jer su ljudi s kojima sam pričao bili jako iskreni - kaže Nesbø. 'Kreativan' je u knjigama u prikazima ubojstava.

- Naravno da to ne pišem prije spavanja. Naprotiv, kad se probudim i još sam bunovan, dolaze mi takve ideje na pamet i onda trk u onaj kafić nekog potjerati i početi pisati - rekao je Jo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

Duple štikle, a takva je i cijena! Seve na sud stigla u neobičnim cipelama, cijena im je 850 eura
CRNA MODNA KOMBINACIJA

Duple štikle, a takva je i cijena! Seve na sud stigla u neobičnim cipelama, cijena im je 850 eura

Pjevačica je izabrala crno-bijelu kombinaciju. Nosila je komplet marke Jil Sander, torbicu Jacquemus, no najviše pažnje su dobile njezine cipele
VIDEO J.Lo je u prozirnoj haljini istaknula sve svoje atribute! Prekrila je tek strateški dio...
ISKLESANO TIJELO

VIDEO J.Lo je u prozirnoj haljini istaknula sve svoje atribute! Prekrila je tek strateški dio...

Jennifer Lopez je poznata po provokativnim i spektakularnim modnim kombinacijama na Met Gali. Ovaj put uz bujni dekolte istaknula je i svoju isklesanu figuru