Obavijesti

Show

Komentari 30

Nitko nije mogao popiti koliko i on, ali ni zavađati tuđe žene

Nitko nije mogao popiti koliko i on, ali ni zavađati tuđe žene
8

Richard Burton je početkom sedamdesetih dobio ulogu Tita u spektaklu 'Sutjeska'. Njega i njegovu tadašnju suprugu Elizabeth Taylor reporteri su po Jugoslaviji pratili na svakom koraku

VIDEO

Richard Burton je početkom sedamdesetih dobio ulogu Tita u spektaklu 'Sutjeska' Stipe Delića. Budući da su on i supruga Elizabeth Taylor bili najpoznatiji holivudski par, nakon njihova dolaska u Jugoslaviju reporteri su ih pratili na svakom koraku.

Oni su, pak, uživali u svim blagodatima Titova društva pa su boravili na Brijunima gdje su imali kraljevski tretman. No Burton, poznat po svojim burnim ispadima i velikom alkoholnom kapacitetu, jedva je čekao odlazak na snimanje kako bi izmakao supruginoj kontroli.

Nakon što bi završio radni dan na setu, Richard Burton je znao rezervistima tadašnje vojske, koji su na setu bili statisti, nuditi oklade u ispijanju pića. Oni koji su prihvatili dvostruko su zažalili. Nisu mogli pratiti Burtonov 'ritam', a i ako bi ih zapovjednik uhvatio pijane, prijetio im je sud. 

Andrej Kreutz

Burton je u svojem dnevniku opisao dane snimanja u Jugoslaviji. U njima je opisivao Josipa Broza Tita i Jovanku.

- Ona je bila velika žena, poput seljanke, ali imala je prekrasan, šarmantan osmijeh. Ne govori engleski, ali ga razumije - napisao je za Jovanku. Za Tita je napisao kako je znao engleski i, kad bi ostali nasamo, razgovarali bi na engleskom. U svim drugim situacijama Tito je koristio prevoditelja jer se nije htio osramotiti pred javnošću.

Kralj Broadwaya

Velšanin Burton rođen je 1925. godine. Bio je drugi najmlađi od trinaestero djece Richarda Waltera Jenkinsa Sr. i Edithe Maude Jenkins. Richard je svog oca opisivao kao 'muškarca koji može popiti 12 krigli piva dnevno'. Glumčev otac znao bi nestati na nekoliko tjedana zbog kockanja i pijančevanja.

Majka mu je bila, rekao je, snažna, lijepa i religiozna žena. Ona je umrla kada je Burton imao dvije godine. Umrla je od postporođajne infekcije šest dana nakon što je rodila najmlađeg sina. Od tada, nadalje, za Richarda se brinula njegova sestra Cecilia i njen suprug Elfed James.

98179020

Kada je započeo glumačku karijeru na kazališnim daskama, kritičari su ga nazivali nasljednikom Laurencea Oliviera, no tu titulu ipak nije uspio opravdati zbog svoje ovisnosti o alkoholu. 

Burton je za Oscara bio nominiran sedam puta, no nikada ga nije osvojio. Za ulogu Kralja Arthura u 'Camelotu' dobio je nagradu Tony za najbolju glavnu ulogu u mjuziklu, a tada su ga i prozvali 'kraljem Broadwaya'.

Zavodio ih poezijom

Burtonov neosporni talent i teatralnost zasjenili su njegovi alkoholni ekscesi i brojne ljubavne afere. Prema autoru njegove biografije 'And God Created Burton', glumac je izgubio nevinost s 18 godina, nakon čega mu se otvorio 'cijeli novi svijet'.

Ubrzo je postao toliko promiskuitetan da se njegova obitelj zabrinula te su ga pošto-poto htjeli oženiti. Svidjela im se Sybil Williams, djevojka koju je Richard upoznao na filmskom setu. Dan nakon vjenčanja 1949. godine, Richard je upoznao 17-godišnju Claire Bloom s kojom je prevario novopečenu suprugu. I drugu suprugu, Elizabeth Taylor, varao je s kim god je mogao. Zavađao je i supruge svojih prijatelja i prijateljice svojih supruga. 

Archival Cinema and Entertainment

- Gledao sam te djevojke koje su bile kao očarane njime. Čak i kad bi ih odbio, ponašale su se kao da su bile blagoslovljene što su mogle biti blizu njega - kazao je Frank Ross, koji je producirao neke od Burtonovih ranih holivudskih filmova. 

Svoje 'žrtve', navodi biograf, zavađao je čitajući im poeziju, a ženama bi koljena klecala zbog njegovog poznatog baritona. Kraj njega, rekla je jedna njegova ljubavnica, žena se osjećala kao da je jedina na svijetu.

via GIPHY

Nevjerojatna kemija

Prema autoru njegove biografije, Burton je spavao u prosjeku s po tri žene tjedno i tako tri desetljeća. U svojim 'najboljim' danima, između 1947. i 1975., imao je ljubavnicu svaki drugi dan. Velšanin je, tako, navodno spavao s 2500 žena. 

Richard i Elizabeth ostali su zapamćeni kao jedan od najstrastvenijih parova 'tvornice snova'. Njihova romansa počela je 1963. godine na snimanju filma 'Kleopatra'. Iako su oboje u to vrijeme bili u braku, Taylor s četvrtim mužem Eddiejem Fisherom, a Burton s prvom ženom Sybil Williams, ubrzo su se ludo zaljubili i podigli ogromnu prašinu - kako ljubavnu, tako i medijsku.

Film

- Richard i ja smo imali nevjerojatnu kemiju. Nismo mogli jedno bez drugog - rekla je svojevremeno glumica. Samo devet dana nakon što se glumica rastala od prethodnog supruga, Elizabeth i Burton su objavili zaruke. Holivudski zavodnik zaprosio je svoju odabranicu platinastim Bvlgari privjeskom na kojem je bio 18,61 karatni smaragd okružen dijamantima, dizajniran tako da se može odvojiti i nositi kao broš. Vjenčali su se u Montrealu, 15. ožujka 1964., a na vjenčanju je bilo svega devetero ljudi.

- Ovaj brak će trajati vječno - rekla je tada uzbuđena mladenka. Nažalost, njezina prognoza bila je potpuno pogrešna.

Vrtlog dijamanata, svađe i alkohola

Taylor i Burton bili su na glasu kao najglamurozniji holivudski par. Kako su oboje bili vrlo temperamentni, imali su strastven odnos prožet alkoholom, svađama i nevjerojatnim luksuzom. Burton je suprugu obasipao poklonima, a briljirao je kada je u pitanju bio nakit.

Između ostalog, poklonio joj je 70- karatni besprijekorni dijamantni prsten koji je kasnije preimenovan u Taylor-Burton dijamant. Ipak, kod nekih problema, kao što je bila Burtonova nevjera, ne mogu pomoći ni dijamanti i par se razveo nakon deset godina braka.

CRIME Burton 2

Iako su oboje ubrzo pronašli nove partnere, nisu mogli zaboraviti jedno drugo. Sastali su se u ljeto 1975. kako bi se dogovorili oko financija, a susret su završili u naručju jedno drugog. Uskoro su objavili da su ponovo zaljubljeni, a njihova bračna saga dobila je svoj drugi nastavak 10. listopada iste godine. Kako su se brzo vjenčali, tako su se vratili starim navikama svađanja i mirenja.

- Ne možete staviti zajedno dvoje ljudi koji su poput dva komada dinamita i ne očekivati da će se kad tad dogoditi eksplozija - iskren je bio Burton.

Ubrzo su počeli spavati u odvojenim sobama, a Richard je pronašao novu 'zanimaciju' - Suzy Hunt koja mu je kasnije postala supruga. Taylor i Burton razveli su se po drugi puta u srpnju 1976., a samo tri tjedna kasnije glumac je oženio Hunt. Ni Taylor nije gubila vrijeme te se ubrzo udala za Johna Warnera.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin