Obavijesti

Show

Komentari 8

O.J. kao sporedan lik: Ubojstvo koje je postalo reality show

O.J. kao sporedan lik: Ubojstvo koje je postalo reality show
4

Pogledajte, dobio sam čestitku od Arsenija Halla, pohvalio se novinarima u jednom prizoru sudac Lawrence Ito. Dopustio je TV postajama da prenose cijelo suđenje i pretvorio ga u reality show

VIDEO

OCJENA: 3/5

Iako naslov sugerira drukčije, “Narod protiv O.J.Simpsona” u suštini nije serija o O.J. Simpsonu.
 Simpson (Cuba Gooding Jr.) u seriji se pojavljuje čak u relativno skromnoj minutaži, ostavljajući prostor za druge važne aktere koji su 1995., na suđenju stoljeća, promijenili toliko toga u američkom društvu, ali i šire.

Ono što je počelo kao suđenje nacionalnoj sportskoj ikoni za dvostruko ubojstvo bivše supruge i njezina ljubavnika pretvorilo se u medijski spektakl i prvi pravi svjetski reality show.

Zato je “Narod protiv O.J. Simpsona” zapravo serija o prapočetku realityja, o Americi koja uvijek ostaje podijeljena po rasnoj osnovi, o ljudima iz “ozbiljnih” profesija koji će učiniti sve da postanu celebrityji (poput karizmatičnog Simpsonova branitelja Johnnieja Cochrana ili suca Lawrencea Ita) te o onima koji će, isprva nevoljko, prihvatiti celebrity pravila igre, inače će, unatoč mnoštvu čvrstih dokaza, na suđenju biti poraženi (tužiteljica Marcia Clarke i njen pomoćnik Chris Darden).

Suđenje O.J. Simpsonu samo je bilo okidač za stvaranje čitavog niza medijskih ličnosti koje su žrtvovale svoju stručnost da bi ugrabile pet minuta slave.

U današnjem vremenu uistinu uzbudljivih i napetih TV serija punih šokantnih obrata, krvavih scena i beskrajnih “cliffhangera”, “Narod...” djeluje poput dobrodošlog apaurina. To je pravocrtna serija koja se gleda poput televizijskih sudskih klasika 80-ih i 90-ih “Zakon u Los Angelesu” ili “Pravda za sve”. Ako ste iole upućeni u Simpsonov slučaj, znate i kako će završiti, no ta predvidljivost nije mana serije. Mane se kriju na drugim mjestima.

Prve dvije epizode mogle bi funkcionirati kao zaseban televizijski film. Kronološki pratimo događaje od trenutka kad policija u elitnoj vili pronađe masakrirana tijela Nicole Brown Simpson i njezina ljubavnika, mladoga konobara Rona Goldmana. Tragovi brzo počnu upućivati na O.J.-a, čiji je status među policijskim šefovima u Los Angelesu gotovo božanski. Tolerirajući mu svašta, tužitelji pristaju na prijedlog njegova odvjetnika Roberta Shapira (“plastični” John Travolta) i prijatelja Roberta Kardashiana (David Schwimmer - Ross iz “Prijatelja”) da O.J. sam dođe u policijsku postaju, no on to zloupotrebljava i bježi u svom bijelom Ford Broncu ulicama L.A.-a, praćen policijskim helikopterima i, što je još važnije, brojnim televizijskim ekipama. U tim trenucima rađa se neviđeni medijski spektakl, koji će trajati sve do kraja mukotrpnog suđenja.

Nakon prve dvije epizode serija postaje punokrvna sudska drama, potpuno fokusirana na rat braniteljske ekipe na čelu s Johnniejem Cochranom (sjajni Courtney B. Vance, prvo ime serije) i tužiteljstva koje predvode Marcia Clarke (Sarah Paulson) i Chris Darden (Sterling K. Brown).

Najvažnija pozadinska drama nije Simpsonova nego ona njegova prijatelja Roberta Kardashiana, oca Kim, Kourtney, Khloe i Roba.
Kardashian je iskreni Simpsonov prijatelj koji mu pruža i potporu i utočište, no u cijelom procesu postaje vjerojatno jedini čovjek kojeg iskreno pogađa sumnja je li O.J. kriv. Većina ostalih ne želi znati istinu, samo žele profitirati od suđenja.
Druga pozadinska priča je ona tužitelja Chrisa Dardena, kojeg je Marcia Clarke izabrala u svoj tim prije svega iz razloga što je crnac, pa je trebao dati balans timu.

- Nećemo igrati na rasnu kartu - neuvjerljivo je sucu Itou prije početka suđenja rekao Shapiro, no bilo je jasno da je upravo to najjača karta koja će biti bačena na suđenju i zaslijepiti sve dokaze te natjerati porotu da se zapita sudi li se čovjeku ili boji kože.

Radnja je, međutim, unatoč finoj kronologiji i dinamici, puna rupa i nedostataka. Koncentrirajući se na odvjetničke timove i bitku u sudnici, potpuno se zaboravilo na žrtve. Članovi obitelji Nicole Brown jedva se spominju i prikazuju u seriji, dok je Goldmanova obitelj dobila nešto prostora, ali samo zato što je njihova bitka nakon presude urodila plodom.

Druga mana je Sarah Paulson, glavna glumica, koja nije dorasla kompleksnoj ulozi tužiteljice Marcie Clarke. Iako bi se očekivalo da će kralj preglumljivanja biti Travolta, on je svoj posao odradio više nego korektno. Ali Paulson je jednostavno neuvjerljiva kao pretjerano samodopadna tužiteljica kojoj se, kako suđenje odmiče, urušava i privatni i poslovni život te koja se nije u stanju nositi s medijskim kritikama njezine frizure i odjeće, a kamoli s odvjetničkom piranom poput Johnnieja Cochrana.

Nakon što O.J. završi u zatvoru, scenaristi kao da nisu znali što bi s njim i potpuno su zanemarili njegovu dijaboličnu kompleksnost. Možda su to učinili i svjesno jer Cuba Gooding Jr., čija je slava ostala u 90-ima, tako složen lik jednostavno ne može odigrati. Ipak, ostatak glumačke ekipe je pouzdan, pogotovo članovi Simpsonova odvjetničkog ‘dream teama’: broadwayski veteran Nathan Lane izvrstan je kao prekaljeni parničar F. Lee Bailey, Evan Handler iz “Kalifornikacije” je vrlo dobar kao savjetnik obrane Alan Dershowitz, a legendarni Rob Morrow (dr. Fleischman iz “Života na sjeveru”) glumi DNK stručnjaka Barryja Schecka.

U “Narodu protiv O.J.Simpsona” gledateljima se neće naježiti koža od uzbuđenja. Jedan od rijetkih takvih trenutaka je završni govor Johnnieja Cochrana, govor koji je bio ključan u presudi O.J.-u i ostat će upamćen po legendarnoj rečenici: “If it doesn’t fit, you must acquit!”, odnosno “Ako (rukavica) ne pristaje, morate ga osloboditi”.

Serija je dostupna na Netflixu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ovo je novost na Eurosongu i mnoge je zabrinula. Hoće li to naštetiti Lasagni i plasmanu?
NAKON POLUFINALA - ŠOK!

Ovo je novost na Eurosongu i mnoge je zabrinula. Hoće li to naštetiti Lasagni i plasmanu?

'Što to znači? Trebamo li se bojati da ćete oštetiti najveće favorite?', 'Bojim se da to nije dobra stvar, bolje bi bilo da je random odabir', komentari su na društvenim mrežama

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine 'Velikih 5'
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta