Obavijesti

Show

Komentari 9

Obitelj je Bati Živojinoviću bila važnija od karijere: 'Nikada se nisam zaljubio u drugu ženu...'

Obitelj je Bati Živojinoviću bila važnija od karijere: 'Nikada se nisam zaljubio u drugu ženu...'
11

Julijanu Dušanović Lulu upoznao je 1958. Bila je, pričao je, klinka, a on samo sedam godina stariji. Bata ju je zavolio i pozvao da dođe u Skopje, kod njegove sestre Nade, a Lula je 'dotrčala' već drugi dan

VIDEO

Legendarni srpski glumac Velimir Bata Živojinović danas bi slavio 87. rođendan. Preminuo je u snu 22. svibnja 2016. zbog grupe bolesti koje je imao - šećera, anemije, bubrežne insuficijencije, srčane bolesti s komplikacijama i začepljenjem skoro svih krvnih žila.

Rođen je 5. lipnja 1933. u Koraćici kod Beograda. Talent za glumu otkrio je s 15 godina radeći kao scenski radnik i statist u Akademskom kazalištu u Beogradu. Završio je srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, nakon čega se iz trećeg pokušaja upisao na Pozorišnu akademiju u Beogradu.

Počeci Živojinovićeve karijere vezani su uz Beogradsko dramsko kazalište, dok se na filmu prvi put pojavio 1955. kada je dobio manju ulogu u filmu 'Pesma sa Kumbare' Radoša Novakovića. Prvu značajniju ulogu ostvario je 1959. u filmu 'Vlak bez voznog reda' Veljka Bulajića. Upravo je Bulajić jedan od redatelja koji će uvelike obilježiti Živojinovićevu kasniju karijeru.

Jači od Chucka Norrisa: Bata Živojinović ubio milijun Švaba
Jači od Chucka Norrisa: Bata Živojinović ubio milijun Švaba

Živojinović je 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća ostvario velike uspjehe kroz glavne uloge u partizanskim filmovima. Među ostalim, odigrao je glavne uloge u Bulajićevim ratnim spektaklima 'Kozara' (1962.) i 'Bitka na Neretvi' (1969.), te u filmu 'Sutjeska' (1973.) Stipe Delića. Te su mu uloge omogućile ulazak u četverolist najvećih filmskih zvijezda bivše SFRJ, zajedno s Ljubišom SamardžićemBorisom Dvornikom i Milenom Dravić. Zbog statusa 'partizanskog glumca' Živojinović je postao omiljen i kod tadašnje vlasti pa je tako bio blizak osobni prijatelj Josipa Broza Tita.

Uz Bulajića, drugi redatelj koji je značajnije obilježio Živojinovićevu karijeru je Hajrudin Krvavac, bosanskohercegovački redatelj. Krvavac je režirao četiri uspješna partizanska filma: 'Diverzanti' (1967.), 'Most' (1969.), 'Valter brani Sarajevo' (1972.) i 'Partizanska eskadrila' (1979.), a u sva ta četiri filma upravo je Živojinović igrao glavne uloge. Uloga karizmatičnog sarajevskog ilegalca Valtera i danas se smatra njegovom najpoznatijom ulogom.

Uz uloge u partizanskim filmovima, hrvatska publika ga pamti i po ulozi lugara Marka Labudana u filmu 'Breza' (1967.) Ante Babaje, ekranizaciji istoimene novele Slavka Kolara, a u Srbiji je poznat po filmu Skupljači perja' (1967.) Aleksandra Petrovića. Glumac je 80-ih godina parodirao svoj imidž akcijskog junaka ulogama u nizu komedija. Procjenjuje se da je glumio u više od 250 filmova i desetak TV serija.

Osim po nezaboravnim ulogama, Živojinović je poznat i po svom političkom angažmanu devedesetih te po (ne)prijateljstvu s hrvatskim kolegom Borisom Dvornikom. Za vrijeme bivše SFRJ njih su dvojica zajedno 'pobili više Nijemaca na filmu od svih partizana', a prijateljstvo koje ih je vezivalo izvan kamera mnogi su građani Jugoslavije doživljavali kao simbol srpsko-hrvatskog bratstva i jedinstva. 

Početkom devedesetih godina, nakon provođenja višestranačkih izbora u svim jugoslavenskim republikama, Živojinović je ušao u beogradsku skupštinu kao zastupnik Miloševićevog SPS-a, dok je Dvornik ušao u HDZ i 1992. nakratko postao saborski zastupnik.

Nedugo nakon početka rata u Hrvatskoj 1991. Dvornik i Živojinović su se odrekli jedan drugoga nizom otvorenih pisama, pri čemu su se obojica zaklinjali da više nikad neće razgovarati. Ipak, 2004. šuškalo se kako su se pokušali pomiriti. 

Odlazak legende: U Beogradu je preminuo Bata Živojinović
Odlazak legende: U Beogradu je preminuo Bata Živojinović

Nedugo nakon što je Živojinović krajem 2006. preživio srčani udar, on i Dvornik su se ipak pomirili putem video linka između Splita i Beograda, a najavljivan je i Dvornikov dolazak u Beograd koji se ipak nije dogodio zbog Dvornikove smrti 2008. 

Živojinović je često isticao kako su mu ljubav i obitelj važniji od karijere! Julijanu Dušanović Lulu upoznao je 1958. Bila je, pričao je, klinka, a on samo sedam godina stariji. Bata ju je zavolio i pozvao da dođe u Skopje, kod njegove sestre Nade, a Lula je 'dotrčala' već drugi dan.

- Proveli smo tamo nekoliko dana, a onda je stigao telegram u kazalište. Poslao ga je Lulin otac. U njemu je pisalo 'Vaš glumac Velimir - Bata Živojinović je na drzak i prevarantski način odveo moju maloljetnu kćer. Ako je u roku od 24 sata ne vrati, poslat ću vam policiju' - prisjećao se Živojinović.

Samo koji mjesec poslije, kad je Lula upisala fakultet, a Bata otišao u vojsku, dogovorili su vjenčanje. U skladnom braku proveli su 60 godina. Dobili su sina Miljka i kći Jelenu te šestero unučadi koje je Bata obožavao.

- To što jesam dugujem njoj! Ona me je održala. I nikad se nisam zaljubio u drugu ženu - rekao je Bata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem
MA KAKVE ŠTIKLE!

Bosa i u rozoj haljinici: Prijović je u Rijeci zaplesala sa sviračem

Mlada regionalna zvijezda Aleksandra Prijovć izula je štikle i bosa zaplesala s trubačem, a publiku je iznenadila i posebnom pjesmom

Prijović u Rijeku dovela i svoju obitelj: Samo za luksuzni hotel dnevno plaća 12.000 eura?
NAJMILIJE VODI NA KONCERTE

Prijović u Rijeku dovela i svoju obitelj: Samo za luksuzni hotel dnevno plaća 12.000 eura?

Aleksandra Prijović u Rijeci nastupa tri večeri zaredom, a zajedno s obitelji i timom boravi u jednom od luksuznijih hotela
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…