Obavijesti

Show

Komentari 82

Odlazak legendi: Ove zvijezde napustile su nas u 2018. godini

Odlazak legendi: Ove zvijezde napustile su nas u 2018. godini
13

Godinu na izmaku najviše je obilježio odlazak našeg legendarnog splitskog glazbenika Olivera Dragojevića, 'morskog vuka' koji je preminuo sredinom ljeta u 71. godini...

VIDEO

Ova godina mnogo je toga dala, ali jednako tako i oduzela. Između ostaloga, naša regija ostala je bez velikih ljudi, umjetnika i legendi koje žive vječno. 

Oliver Dragojević

Sredinom ljeta napustio nas je 'morski vuk', glazbena legenda Oliver Dragojević. Splitski pjevač preminuo je u splitskoj bolnici nakon borbe s karcinomom pluća u 71. godini. Već se neko vrijeme borio s teškom bolesti, a iza sebe je ostavio ožalošćenu obitelj i prijatelje, ali i milijune vjernih obožavatelja. 

Unatoč dijagnozi i agresivnim kemoterapijama, Oliver je do posljednjeg dana pronalazio vrijeme za svoju obitelj, prijatelje i glazbu. Umor ga nije mogao zaustaviti ni da pripremi jedan od svojih posljednjih koncerata krajem prošle godine. Naime, sa svojim pratećim bendom 'Dupini' redovito je bio u kontaktu. 

Vijest o Oliverovoj smrti sve je šokirala i rastužila, a dirnuti obožavatelji danima su se opraštali od njega na društvenim mrežama. Isto je napravila i njegova supruga Vesna Dragojević s kojom je u braku bio 45 godina. 

- Ti znaš koliko te volimo. Nismo baš puno slušali tvoje pisme, ali možda sad hoćemo, jer što god otvorimo samo nam se nameće. Za nas ne brini, znaš koliko se volimo i da ti je to bila najveća sreća u životu. Ti ćeš uvik biti kapetan našeg broda i vozit ćeš nas di triba i di će nam biti dobro. Čuvat ćeš nas kao i do sada, a mi ćemo pratiti tvoj trag u beskraju - prenijela je njezinu emotivnu poruku Slobodna Dalmacija.

rotary

Prvi album u pedeset godina dugoj karijeri, 'Ljubavna pjesma', Oliver je objavio davne 1975. godine. Album 'Noć nek' tiho svira' snimio je s violončelistom Stjepanom Hauserom (32) u kojem su obradili najveće Oliverove hitove. 'Našoj ljubavi je kraj', 'Oliver 5', 'Za sva vremena', 'Oliver i prijatelji', 'Platinum collection', 'Kozmički dalmatinac', samo su neke od brojnih kompilacija koje je Oliver objavio tijekom svoje bogate i uspješne karijere.

Pokretanje videa...

09:07

Posljednji studijski album snimio je prije dvije godine sa Zlatanom Stipišićem Gibonnijem (50) koji mu nije bio samo kolega, već i dugogodišnji prijatelj.

Jakša Fiamengo

Jakša Fiamengo, akademik i velikan dalmatinskog pjesništva, umro je u 73. godini u Splitu krajem prosinca. Fiamengo se rodio u Komiži na otoku Visu 1946. godine, a autor je mnogih klapskih i zborskih pjesama dalmatinskog melosa. Legenda dalmatinske pjesme iza sebe ima više od 500 uglazb­ljenih radova, a napisao je neke od najvažnijih dalmatinskih evergrina. Ove godine dobio je i nagradu Porin za životno djelo. 

Jakša je pokojnom Oliveru Dragojeviću napisao preko 60 pjesama čime se naročito ponosio.

'Oliver i Jakša sada nam na nebu pjevaju najljepše stihove'
'Oliver i Jakša sada nam na nebu pjevaju najljepše stihove'

-  Kao pisac anonimno sam tri godine ispravljao i prepravljao stihove skladbi što su se izvodile na festivalima. Bio sam tada član žirija za nove pjesme na Splitskom festivalu, svima nam je bilo stalo da dobro zvuči ono što se tamo izvodi, pa smo prepravljali sve što je bilo loše. A onda mi je pokojni Zdenko Runjić predložio da sam počnem pisati stihove - ispričao je za Jutarnji list Jakša svoje početke.

Milena Dravić

Ove nas je godina napustila i legendarna srpska glumica Milena Dravić. Filmska diva preminula je u 79. godini, nakon borbe s teškom bolešću. Dvije godine prije toga ostala je bez supruga Dragana Nikolića, a kako je često znala govoriti za medije, to nikad nije uspjela preboljeti. U svojoj karijeri ostvarila je mnoštvo uspješnih uloga, a u njezinu društvu uživali su Robert de Niro, Ava Gardner, Clint Eastwood i John Lennon. Jednom je prilikom čak večerala s Hitchcockom, a Lizi Minnelli darovala je srpske opanke.

Pokretanje videa...

01:16

Iako se glumom počela baviti još u srednjoškolskim danima, popularnost joj je donijela tek suradnja s Ljubišom Samardžićem. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima 'Kozara', 'Ljubavni život Budimira Trajkovića', 'Sekula se opet ženi', 'Nije lako s muškarcima' i 'Zona Zamfirova'.

- Dvije i pol godine, otkako se Milena razboljela svi smo se trudili da joj pomognemo, da joj u nečemu olakšamo. Izgubili smo božanstvenu i časnu glumicu, a prije svega toga jednog velikog i iskrenog prijatelja. Vijest me zaista pogodila, nedostajat će mi - ispričao nam je glumac Rade Šerbedžija (72) nakon Milenine smrti.

Glumac je svojoj, kako sam kaže, cjeloživotnoj prijateljici, napisao i poglavlje u njezinoj monografiji. 

Napustila nas je Milena Dravić: Glumica preminula u 79. godini
Napustila nas je Milena Dravić: Glumica preminula u 79. godini

- Milena je bila filmski aktivist, uvijek na svome zadatku. Spremna, odlučna i hrabra. Uvijek na strani slabih i nesretnih. Uvijek protiv nepravde i uvijek protiv gluposti. I protiv vlasti kao takove. Kao prava heroina znala je uvijek stati na stranu svog naroda i svoje publike. Njezino filmsko lice treperi u našim sjećanjima. I kada zatvorimo oči, tisuće malih celuloidnih kvadratića namiguje njezinim plavim očima i ne da nam da ostarimo. To je vječni film koji nam je svojim licem podarila - zaključio je Šerbedžija nakon odlaska njegove drage prijateljice i kolegice.

Tonko Lonza

Glumac i kazališni pedagog Tonko Lonza preminuo je krajem prosinca u 89. godini.

Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1955. godine, a u Dramskome kazalištu Gavella bio je angažiran do 1968. godine, da bi se deset godina kasnije zaposlio u zagrebačkom HNK-u.

Preminuo veliki Tonko Lonza: Odgojio je generacije glumaca
Preminuo veliki Tonko Lonza: Odgojio je generacije glumaca

Iako je veliki dio svog opusa ostvario u kazalištu, pamtit ćemo ga i po ulogama u filmu 'Novinar' redatelja Fadila Hadžića, filmske ekranizacije 'Glembajevih' pod redateljskom palicom Antuna Vrdoljaka i filmu 'Kontesa Dora' dramaturga Zvonimira Berkovića. Također je radio i kao profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. 

Tijekom bogate profesionalne karijere, Lonza je često nastupao na radiju i televiziji, a 1992. godine uručena mu je i nagrada 'Vladimir Nazor' za životno djelo.

Nebojša Glogovac

Početkom godine, točnije u veljači, preminuo je srpski glumac Nebojša Glogovac. Krajem siječnja završio je na hitnom liječenju u Kliničkom centru Srbija zbog zdravstvenih problema s plućima, a mediji su tada pisali da je Glogovac teško bolestan te da su uz njega cijelo vrijeme kao potpora obitelj i najbliži prijatelji. 

Po mišljenju mnogih, jedan od najboljih srpskih glumaca tumačio je glavnu ulogu u hrvatskom filmu 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića. Utjelovio je umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit. Film je 2016. bio na drugom mjestu najgledanijih domaćih filmova u kinima. 

- Nebojšu ću pamtiti kao vrlo rijetku biljku. Kao nekoga tko je bio miran, mudar, krajnje jednostavan i istovremeno zajebano kompliciran čovjek. To ga je i činilo velikim glumcem. Nije tu bilo neke posebne tehnike ni škole igranja. Kod njega su i život i gluma izlazili iz njegove ljudskosti, iz unutrašnje osjetljivosti i vanjske čvrstoće iz te kontradikcije koja pokreće prave glumce. Imao sam veliku sreću i čast što sam s njim mogao raditi, uživati u zajedničkoj igri. Strašno će mi nedostajati - rekao nam je nakon njegove smrti redatelj Grlić. 

Marija Kohn

Legendarna glumica Marija Kohn preminula je ove godine u srpnju nakon teške bolesti.

- Počivaj u miru draga Mare. Bile smo jako dobre prijateljice. Pomagala mi je u najtežim trenucima - rekla nam je glumica Jasna Odorčić (57). Dodala je kako su zajedno snimale seriju 'Najbolje godine' što će joj ostati u lijepom sjećanju. 

Životna priča glumice rođene u Lopudu nalikuje na uzbudljiv roman pun neočekivanih obrata i tragedija. Kad je u filmu 'Svoga tela gospodar' 1958. odglumila šepavu Rožu ta joj je uloga donijela Zlatnu arenu i veliku popularnost. Obilježila ju je i uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. 'Mirisi, zlato, i tamjan' Slobodana Novaka.

Najnagrađivanija glumica iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija. 

Georgij Paro

Početkom svibnja ove godine u 85. godini preminuo je proslavljeni kazališni redatelj Georgij Paro. Paro je rođen 1934. u Čačku u Srbiji. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Karlovcu, diplomirao filozofiju i anglistiku, a zatim i režiju na zagrebačkoj Akademiji. Učenik je kultnog Branka Gavelle, a 10 godina bio je intendant zagrebačkog HNK, te umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i Sterijinog pozorja.

Odlazak velikana kazališta: U 85. umro redatelj Georgij Paro
Odlazak velikana kazališta: U 85. umro redatelj Georgij Paro

Od 1966. godine režirao je i predavao na američkom sveučilištu, a od 1986. redoviti je profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je mnoge uspješne dokumentarce, televizijske i radio drame, a također je dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2007. 

Sinan Sakić

U lipnju ove godine preminuo je jedan od najpoznatijih srpskih folk pjevača Sinan Sakić. Bitku s teškom bolešću izgubio je čekajući transplantaciju jetre. 

- Otišla je moja ljubav, osjećam se slomljeno. Ne znam što da radim sada - rekla je Sinanova supruga Sabina za Blic. Sakić se od početka bolesti rijetko obraćao obožavateljima preko društvenih mreža, ali posljednji put, u studenom prošle godine, našalio se da ga je 'Bog poslao na godišnji odmor.'

Pokretanje videa...

01:01

Karijeru je započeo 1978. pjesmama 'Rastanak kraj reke' i 'Sreli smo se mnogo kasno'. Do 2017. je izdao 29 glazbenih albuma, a svoj posljednji album 'Jedina' snimio je prije četiri godine. 

Milena Dapčević

Početkom prosinca preminula je još jedna glumačka legenda, srpska glumica Milena Dapčević. Imala je 87 godina. Tijekom svoje bogate karijere, glumila je u filmovima i serijama kao što su 'Bakonja Fra Brne', 'Nevjera', 'Gospođa ministarka', 'Dnevnik Ane Frank', 'Koštana', 'Sve će to narod pozlatiti', 'Bitka na Neretvi' i 'Pop Ćira i pop Spira'.

Predrag Ejdus

U rujnu je u 71. godini nakon duge i teške bolesti preminula jedan od legendi srpskog glumišta Predrag Ejdus. Rođen je 24. srpnja 1947. godine u Beogradu, a poslije gimnazije i nekoliko godina provedenih u kultnom beogradskom amaterskom kazalištu Dadov diplomirao je glumu 1972. godine na Akademiji za kazalište, film i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića.

Ejdus je, kako navode beogradski mediji, desetljećima bio neizbježan na javnoj sceni, a izuzetnim ulogama ostavio je upečatljiv trag u kazališnoj i filmskoj umjetnosti. Hrvatskoj publici poznatiji je po komediji iz 1985. godine 'Šovinistička farsa', ali i po nedavnim ulogama u humorističnoj seriji 'Lud, zbunjen, normalan'.

Kad mu je ove godine dodijeljena nagrada za životno djelo, rekao je da mu je drago da se našao 'u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu'.  Do samog je kraja krio od javnosti da mu je zdravstveno stanje toliko ozbiljno narušeno.

VIDI OVO! HOROSKOP: Svaki horoskopski znak ima svoju novogodišnju odluku, koja je Vaša?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane