Obavijesti

Show

Komentari 2

Olja Runjić o svom romanu: Nastao je iz unutarnje potrebe

Olja Runjić o svom romanu: Nastao je iz unutarnje potrebe
6

Na predstavljanju knjige ''Auf wiedersehen, Mustafa'', koja govori o samoći na intimnom putovanju, Leon Lučev je otkrio da je pustio i pokoju suzu dok ju je čitao

VIDEO

Scenaristica, redateljica, producentica i novinarka Olja Runjić (41) predstavila je u petak u dupkom punom Kulturno informativnom centru (KIC) roman “Auf wiedersehen, Mustafa”, objavljen u nakladi izdavačke kuće Jesenski i Turk.

- Pišem poeziju, kazališne tekstove, scenarije za TV serije i dokumentarce tako da ovo nije moj početak pisanja. Knjiga je nastala iz jake unutarnje potrebe, napisala sam je kad više nisam imala nijedno opravdanje da je ne napišem. Riječ je o knjizi koja govori o samoći na intimnom putovanju, mladoj ženi koja se seli. Priča ima svoju dinamiku, radnja je višeslojna - otkrila je rođena Šibenčanka.

Književnik Ivica Đikić osvrnuo se na autoričinu osobnu interpretaciju i doživljaj Sarajeva. Izbjegnuti su stereotipi o Sarajevu kao o vedrom gradu, 'gradu viceva', prikazan je u jednom turobnijem svjetlu jer nakon rata sigurno više nije tako prpošan kao prije razaranja.

Glumci Leon Lučev i Nina Violić pročitali su nekoliko odlomaka iz knjige. Leon, koji je s autoricom prijatelj od malih nogu, otkrio je da je pustio i pokoju suzu dok ju je čitao. Komentirao je da mu je drago da je ugledala svjetlo dana i zaključio kako se nada da će ih biti još puno.

- Riječ je o veoma zrelom radu s kompletnim stilom koji ne iscrpljuje kod čitanja već zahvaljujući pričama unutar priče daje mogućnost stalnog vraćanja i otkrivanja novog - kazao je urednik Momir Oljača. 

Ljubav, izdaja, otuđenost, bolest, strah od smrti...

U knjizi je riječ o mladoj ženi čiji će se život ubrzo stubokom promijeniti kada kao svoje privremeno utočište izabire Sarajevo, grad prema kojem gaji posebnu naklonost. Život u Sarajevu, šetnje, slučajni susreti i razgovori s mještanima, otključavaju paralelnu stvarnost pohranjenu u sjećanjima i pokreću niz priča unutar priče. Čitatelj je neprestano u pokretu, prostornom i vremenskom, a autorica u slojeve slaže teme koje jesu univerzalne i uglavnom bolne – ljubav, izdaja, otuđenost, bolest, strah od smrti, ali im pristupa na način koji će vam biti otkriće. Ogoljeno, naturalističko pripovijedanje prožeto lirskim senzibilitetom neočekivano je uspjeli hibrid koji Olju Runjić uvrštava među originalnije autorice našeg podneblja.

Olja je autorica dramskog teksta kazališne predstave 'Gola u kavezu' te redateljica, scenaristica i producentica dokumentarnog filma 'Kabinaši'. Koscenaristica je TV serije 'Kazalište u kući' i političke satire 'Markov trg'. Potpisuje autorstvo monodrame bez naslova koja je u pripremi za postavljanje na kazališne daske. Objavljena joj je zbirka pjesama 'Ako ova usta potrošim' dok je njezina nova zbirka pjesama 'Lancunom preko glave' u pripremi za objavljivanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu