Obavijesti

Show

Komentari 1

'Orange Is the New Black ': To je bila sezona kakvu smo čekali

'Orange Is the New Black ': To je bila sezona kakvu smo čekali
2

Cijelu godinu dana nakon što je odlučeno da nema pravo natjecati se u kategoriji komedije na nagradama 'Emmy', 'Orange Is the New Black' se vratila s najdramatičnijom sezonom

VIDEO

Godinu dana nakon što je odlučeno da nema pravo natjecati se u kategoriji komedije na nagradama 'Emmy', 'Orange Is the New Black' vratila se na male ekrane s do sada najdramatičnijom sezonom prošaranom dirljivom kritikom društva koja je vješto utkana u priču. Naravno, ima tu još uvijek dosta lakomislenih trenutaka, ali ćete vidjeti da se tlo pod nogama gubi brže nego ikad u 4. sezoni. Situacije koje počinju kao zabavne priče se brzo pretvaraju u gorke i tužne i još jednom serija izvrsno koristi svoju (uvijek rastuću) glumačku postavu.

Piper Chapman (Taylor Schilling) koja već neko vrijeme nije središnji lik počinje sezonu sa najslabijom početnom pričom u cijeloj ekipi. Njen pokušaj da djeluje zastrašujuće pred ostalim zatvorenicama, oslanjajući se na ono što je napravila Stelli u trećoj sezoni, vrlo brzo propada na neočekivane načine. Tako da ono što počinje kao blijedi pokušaj da se izdvoji od ostalih prerasta u nešto prilično zastrašujuće. To je zato jer, kako je serija pokazala na mnogo načina, svi u Litchfieldu imaju različite priče i situacije koje im se događaju. Stoga se tako lakomislen pokušaj Piper da bude više 'gangster' izravno sukobljava s drugim likovima koji imaju svojih, blago rečeno, problema u životu. I ne prolazi dobro za sve koji su se našli na putu.

Rasne tenzije i privatiziranje zatvora postaju veliki problem ove sezone kada se stotinu novih 'stanara' gura u već prenatrpanu kaznenu instituciju i time se stvara novi stres i raskol među zatvorenicama i čuvarima. Da, MCC – tvrtka koja sada upravlja Litchfieldom – bila je veliki element u priči treće sezone, ali ove sezone posebno dolaze do izražaja. S bijednim prezirom prema ljudskim životima, ta tvrtka uspijeva odvojiti Joea Caputu (Nicka Sandowa) od svakodnevnog praćenja stvari dok mu istovremeno podilazi i hrani ego. I u svemu tome, dolazi do tragedije. I većina dobiva svoju dozu ili dvije.

Nova sezona počinje tamo gdje je prethodna stala, s masovnom zabavom na jezeru. A događaji s Alex Vause u ostavi imaju veliki utjecaj na sezonu kao cjelinu. I slično načinu na koji počinje četvrta sezona za Chapmanovu, situacija u ostavi koju ovdje nećemo otkriti također stvara sliku o ostatku sezone iz suprotnog kuta. A onda se, u suštini, dvije rastuće lavine sudaraju i udaraju vas izravno u glavu.

Ove godine smo vidjeli i neka nova lica. Najzapaženija je naravno Judy King (Blair Brown iz Fringea) koja je u suštini surogat za Marthu Stewart. Ali zato što je ovo sjajno napisana serija, King postaje ipak mnogo više od karikature ili dopune. Upravo od nje dobivamo najviše elemenata komedije ove godine, dok su ostali zauzeti jedni drugima natječući se u turniru tragedije. King nam također donosi jedan od najzabavnijh parova sezone – nje i zatvorskog električara Luscheka (Matt Petters).

Kad smo kod parova – King i Yoga Jones (Constance Shulman) također su vrlo zanimljiv i zabavan duo. Zajedno s dirljivom i neočekivanom vezom između savjetnika Healyja (Michael J. Harney) i Lolly Whitehill (Lori Petty). Zato što serija ima tako veliku postavu likova, ne dobivaju svi mjesto pod suncem u svakoj sezoni. Tu su, naravno, glavni igrači, ali onda se ostali izmjenjuju s važnim trenutcima u sadašnjosti i flashbackovima iz prošlosti. Ali, budite sigurni da svi dobivaju 'nešto'.

Da, serija još uvijek vrlo uspješno izvodi flashbackove. I ono što je zanimljivo jest da oni ne samo da se ne fokusiraju isključivo na zatvorenike već i oni koji se fokusiraju ne pokazuju nužno razlog zbog kojeg je ta osoba završila u zatvoru. Nisu svi u stilu 'Pa, evo zločina koji je ta osoba počinila'. Neki su samo značajni dijelovi životnih priča i to, za sebe, pomaže da likovi budu bolji, kompleksniji i da nam pokažu kako su ove žene više od zločina koje su počinile.

Usprkos dosjetkama, šalama i povremenim slapstick trenucima, ovo je tužna serija. I posebno bolna i srcedrapajuća sezona. Preplavljena je tugom iz koje se naziru priče o ljubavi, smrti, mentalnim bolestima, silovanju, rasizmu, mržnji i pohlepi.

Zaključak

Nova sezona 'Orange is the New Black' bila je nelagodna za gledanje na način na koji to do sada nije bio slučaj. Ali u toj rastućoj nelagodnosti serije proizlaze mnogi dirljivi trenutci između likova. Brutalnost ove sezone govori o tome da njeni kreatori nisu željeli ići lakšim putem ili se oslanjati na već provjerenu formulu, a upravo to čini ovu seriju uzbudljivom za gledanje čak i u njenim najmračnijim trenutcima.

Ocjena - 9.3

Izvor: adria.ign.com

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode