Obavijesti

Show

Komentari 6

Ostavili neizbrisiv trag: Slavni koji su nas napustili ove godine

Ostavili neizbrisiv trag: Slavni koji su nas napustili ove godine
1

Ove godine napustili su nas legendarni umjetnici koji su oduševljavali još naše bake i djedove. No neke su nas zvijezde napustile prerano. Svi su oni ostavili neizbrisiv trag u svojim djelima i radu

VIDEO

Ante Perković (5. ožujka)

rundek

Novinar, rock kritičar, glazbenik, radijski i kazališni umjetnik, Ante Perković preminuo je u 44. godini u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Glazbenu karijeru započeo je u sastavu Djeca, koji je napustio nakon dva objavljena albuma, a  2007. objavio je svoj prvi samostalni album naziva 'Svi me vole dok me ne upoznaju'. Pisao je povremeno za Jutarnji list, časopise Homo volans i Nomad, a vodio je i online dnevnik na internetskom portalu monitor.hr.

Napisao je knjigu o pjesmama Darka Rundeka, zatim i biografiju sastava Pips Chips & Videoclips "Dugi vikend u zemlji čudesa", dvije zbirke tekstova "Slijepi putnik", "365" te "Volite li Zadar?", koji je svojevrsni vodič kroz njegov rodni grad.

Relja Bašić (7. travnja)

Hrvatski glumački velikan Relja Bašić preminuo je u 88. godini života. 

Glumac koji je odigrao 3766 predstava, snimio oko 137 što domaćih što inozemnih filmova, potpisao  26 režija, osnovao i trideset godina vodio putujuće kazalište Teatar u gostima i ostao zapamćen kao gospodin Fulir iz “najzagrebačkijeg” domaćeg filma “Tko pjeva zlo ne misli”. Posljednjih nekoliko godina proveo je gotovo u izolaciji u svom stanu jer je nakon četiri operacije i ugrađenog umjetnog kuka bio gotovo nepokretan.

Kao poliglot koji je govorio nekoliko svjetskih jezika glumio je u brojnim koprodukcijama i inozemnim filmovima. S legendarnim gitaristom Rolling Stonesa Keithom Richardsom i njegovom suprugom snimio je film 'Michael Kohlhaas', a glumio je i uz Richarda Burtona, Marcela Maistroianija, Roberta Mitchuma...

Mirko Miočić (15. svibnja)

Omiljeni 'lovac' preminuo je zadarskoj Općoj bolnici na odjelu gastroenterologije u 61. godini. Mirko Miočić morao je odustati od svoje uloge u HRT-ovom kvizu 'Potjera' u ožujku 2016., nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. 

24sata
9
| Foto: imdb

Nakon odlaska iz kviza, Miočić je hospitaliziran u zadarskoj bolnici gdje je dvaput operiran. Uslijed dijabetičke gangrene amputirana mu je noga, a potom i dio druge noge. Liječenje je od 11. travnja prošle godine nastavio u KB Dubrava. 

Pokretanje videa...

00:26

Miočić, kojeg su u prilogu HRT-a prozvali 'hodajućim Googleom' je u tridesetak godina sudjelovanja u televizijskim kvizovima osvojio više od pola milijuna kuna. 

Mirko je rođen 23. svibnja 1956. u Rtini pokraj Zadra, a u Rijeci je završio opću gimnaziju. Studij prava prekinuo je 1987., iako mu je do kraja ostalo tek šest ispita. Nakon toga, vratio se u Rtinu, gdje je živio do posljednjeg dana. 

Melita Andres Vukotić 'Lila' (29. lipnja)

Melita Andres Vukotić, poznatija kao Lila, preminula je u 95. godini života. Umrla je u Bolu na Braču gdje je inače ljetovala. 

Bila je profesionalna, ali i bračna partnerica našeg oskarovca Dušana Vukotića. Glumila je u Bauerovim filmovima 'Ne okreći se, sine' i 'Martin u oblacima', a zaigrala je i u filmu Vatroslava Mimice 'Jubilej gospodina Ikla'. Osim toga, pojavila se u popularnoj američkoj seriji 'Lum & Abner', a odbila je uloge u holivuskim filmovima.

Pokretanje videa...

00:21

Onda je upoznala Vukotića i napustila karijeru. Fatalni susret dogodio se u Zagreb filmu gdje je radila kao tajnica glavnog direktora. Tada se pojavio njezin princ, kako ga je zvala. On je nju zvao 'kraljice moja'. Zajedno su radili na projektima, a bila je skripterica, crtačica i asistentica redatelja.

Lila Melita Andres Vukotic
5
| Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

Melita Andres rođena je u aristokratskoj obitelji, a njezini preci ostavili su veliki trag u hrvatskoj znanosti i kulturi. Djed Ferdo pl. Šišić bio je povjesničar i autor 'Povijesti Hrvata', a prabaka Leposava Mihalović prva hrvatska profesorica klavira.

Za Associated Press 1955. godine snimila je seriju pin-up fotografija. Prvi put se našminkala kad je imala 25 godina na nagovor prvog supruga Marka Pavičića. Objasnila je kako je oduvijek znala da dobro izgleda.

Zvonimir Majdak (20. srpnja)

U Zagrebu je u 79. godini preminuo književnik Zvonimir Majdak. 

Najveću popularnost stekao je adaptacijom romana “Kužiš, stari moj”. Glumica Zdenka Heršak, koja je u Majdakovu filmu glumila glavnu žensku ulogu, prisjeća se pisca dok je radio scenarij s njezinim bivšim suprugom Vančom Kljakovićem.

- Majdaka ću pamtiti kao samozatajnog intelektualca koji se uvijek držao po strani - rekla je glumica koja je u nagrađivanom filmu glumila djevojku iz građanske obitelji koja je u ljubavnoj vezi s Ivicom Vidovićem. 

Svi prijatelji i štovatelji njegova rada slažu se da je bio samozatajan i skroman umjetnik. Majdak je i jedan od začetnika tzv. proze u trapericama.

 - Oduvijek sam bio svoj na svome, nikad me ništa nije moglo iznenaditi - rekao je jednom književnik. 

Pod pseudonimom Suzana Rog objavio je šest erotskih romana.

Dan Divjak (7. rujan)

Dan Divjak preminuo je u 29 godini, Klavijaturist grupe Kojoti koji je također bio i član Majki Gorana Bareta, a svirao je i za grupu Sane, navodno je patio od depresije te je počinio samoubojstvo. Kolege, prijatatelje i fanove šokirala je smrt talentiranog mladog glazbenika. Početkom srpnja preminuo je i prvi frontmen Kojota, Robert Bušić Buš. 

11
| Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Klavijaturist Dan Divjak bio je ujedno i najmlađi član ponovno oformljene grupe Kojoti s kojom je nastupao od prvog velikog reunion koncerta u Boćarskom domu 28. siječnja.

Mirjana Rogina (28. studeni)

Glumica je preminula u bolnici u Zagrebu nakon duge i teške bolesti u 57. godini. Iza sebe ostavila je ožalošćenu sestru, šogora i dvoje nećaka. Kolege i prijatelji opisivali su je kao dragu, nesebičnu i duhovitu. Mirjaninu karijeru obilježila je uloga u hit komediji Snježane Tribuson iz 1998., 'Tri muškarca Melite Žganjer'. 

Rođena je u Zagrebu, gdje je završila osnovnu te srednju školu za odgajatelje. Od 1975. do 1979. godine polazila je dramski studio ZKM-a kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk. 

Od 1993. stalno je zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja. Godine 1990. počela je raditi na televiziji, vodeći vlastitu emisiju 'Mirčin lonac' i glumeći u seriji za djecu 'Zlatko i detektivi'. 

23
| Foto: Luka Stanzl/PIXSELL - ILUSTRACIJA

Glumila je u brojnim kinematografskim i televizijskim filmovima: 'Prepoznavanje' i 'Tri muškarca Melite Žganjer', oba Snježane Tribuson, 'Novogodišnja pljačka' Dražena Žarkovića, 'Blagajnica hoće ići na more' Dalibora Matanića, 'Crna kronika' Snježane Tribuson, 'Novo doba' Hrvoja Hribara, 'Moja kućica, moja slobodica' Tomislava Radića, 'Ne dao Bog većeg zla Snježane Tribuson te 'Ispod crte' Petra Krelje. 

Glumila je i u serijama poput 'Cimmmer fraj' te 'Odmori se, zaslužio si'. 

Tigran Kalebota (11. prosinac)

Glazbenik Tigran Tigi Kalebota iznenada se srušio u utorak popodne na ulici u Zagrebu. Preminuo je u 54. godini života od posljedica srčanog udara. Iznenadni gubitak ponajboljeg rock bubnjara potresla je glazbenu scenu. Kalebota je desetljećima svirao u Psihomodo popu i jedan je od osnivača benda.

Tigran je 1. prosinca proslavio 53. rođendan, a dan kasnije posljednji je put zasvirao pred publikom na “Brucošijadi grada Varaždina”.

- Nema više Tigija. Nema više jednog baš super tipa. Pozitivca, dobrog čovjeka, ljudine. Starijeg buraza. Familiji, prijateljima i Psihomodu - s vama smo! - riječi su kojima su se Pips Chips & Videoclips oprostili od preminuloga glazbenika.

17
| Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL

Njegov kolega iz benda i dugogodišnji prijatelj Davor Gobac na posljednjem ispraćaju svojeg velikog prijatelja bio je vidno potresen. Suze je skrivao iza velikih, crnih sunčanih naočala, no nije mogao sakriti jecaje. Gobac je jedva dolazio do riječi.

- Frende, pobjeđivali smo 35 godina zajedno kao Psihomodo pop. Ovo je prvi put da smo izgubili. Ići ćemo dalje, ali to neće biti to. Ako treba, ići ćemo za tobom i gore svirati kaj hoćemo. Razvali ih gore - rekao je kroz suze Gobac.

Kalebota je karijeru započeo u grupi Neron gdje je svirao od 1981. do 1983. godine zajedno sa Šparkom. Dolaskom Gopca u bend 1983. godine, grupa Neron promijenila je ime u Psihomodo pop. Jedna od uspješnijih godina za bend je bila 1988. kada su izdali svoj prvi album ‘Godina zmaja’.

Miki Jevremović (13. siječnja)

Miki Jevremović je 27. prosinca 2016. imao težak moždani udar, a nekoliko dana je bio u komi. U trenutku kada je Mikiju pozlilo s njim je bio njegov brat Zoran. Pjevač je odvezen na hitnu gdje mu je pružena pomoć, a zatim je u polusvjesnom stanju prebačen na intenzivnu njegu gdje su ga na životu održavali aparati.

Miodrag 'Miki' Jevremović rođen je u Beogradu 27. ožujka 1941. godine. Bio je najpopularniji 1960-ih i 1970-ih godina prošloga stoljeća. Početak karijere obilježili su mu hitovi 'Mama', 'Pijem', i 'Osamnaest žutih ruža'. Kasnije je osvajao publiku pjesmama 'Ako jednom vidiš Mariju', 'S kim si sada kad je tužno vreme' i 'Pesnikova gitara'. 

Pokretanje videa...

00:16

Sedamdesetih godina bio je jako popularan i u SSSR-u. 

Miki je najviše oduševljavao na nastupima na festivalima u bivšoj Jugoslaviji. Najvjerniji je bio Splitskom festivalu, a zapjevao je i na drugima poput Zagrebfesta, Festival Opatija, Vaš šlager sezone i Beogradsko proljeće. Tijekom 1990-ih pojavljivao se i na novim jadranskim festivalima u Crnoj Gori. 

Neki od najpoznatijih Mikijevih albuma su 'Ja želim samo malo mira', 'Gubim te', 'Crni kofer i gitara', 'Grkinja', 'Jovana' i 'Ti si kao dragi kamen, Romanela'. 

 

Chuck Berry (18. ožujak)

Legenda rock and rolla Chuck Berry umro je u 91. godini. Hitne službe zaprimile su poziv u pomoć u subotu oko 12.40 sati po lokalnom vremenu. Hitna pomoć i policija stigle su na adresu Buckner Road u St. Charlesu. Chucka su pokušali oživjeti, ali nažalost nije mu bilo spasa.

Rođen je kao Charles Anderson Berry davne 1926. godine u St. Louisu. Iako je pokazivao talent za glazbu kao dječak, profesionalnu karijeru započeo je tek s 26 godina. 

Krajem pedesetih bio je već svjetski poznat, a iza njega je bilo mnogo hitova. Tada su ga optužili da je imao seksualni odnos s maloljetnom konobaricom Janice Escalante. Na sudu je proglašen krivim, a u zatvoru je bio 1962. do 1963. godine. Kada se vratio, popularni bendovi poput Beatlesa i Beach Boysa napravili su prerade njegovih pjesama.

Vratio se na scenu i izdao nekoliko hitova i albuma. Zasvirao je s Bruceom Springsteenom i Steveom Millerom kada su oni bili na samim počecima svoje karijere. 

Chuck Berry in Concert - Las Vagas FILE PHOTO - Rock and roll legend Chuck Berry poses for photographers during a concert in Burgos
6
| Foto: Youtube screenshot

Devedesetih godina 59 žena se udružilo i tvrdilo da je postavio kamere u toaletu svog restorana. Policija je mu je pretresla kuću i pronašla 62 grama marihuane, a glazbenik je dobio uvjetnu te je morao donirati novac lokalnoj bolnici.

Chuck Berry je i u dubokoj starosti i dalje svirao gitaru. Prije šest godina nastupao je na proslavi Nove godine, ali se srušio od umora. Živio je u Missouriju, nedaleko svog rodnog grada. Do prije dvije godine nastupao je srijedom svakog mjeseca u restoranu Blueberry Hill.

Roger Moore (23. svibanj)

Nakon kratke i teške bolesti, umro je glumac Roger Moore u 90. godini života u Švicarskoj. Tužnu vijest otkrila je njegova obitelj, koja je s njim bila do posljednjeg trenutka. 

- Znamo da ga je cijeli svijet volio kao i mi. Ljudi su ga znali po filmovima i televizijskim serijama, ali i po njegovom strastvenom radu za UNICEF kojeg je smatrao svojim najvećim postignućem - kazala je obitelj Moore. 

Sir Roger Moore najpoznatiji je po ulozi Jamesa Bonda kojeg je glumio u sedam filmova. 

Moore je bio prvi izbor autora Jamesa Bonda, Iana Fleminga, da tajnog agenta 007 utjelovi u prvim ekranizacijama.

Prvi put Bonda je odigrao u filmu 'Živi i pusti umrijeti' 1973. godine. Uslijedili su filmovi 'Čovjek sa zlatnim pištoljem, Špijun koji me volio, Operacija Svemir, Samo za tvoje oči, Octopussy i Pogled na ubojstvo. 

Moore je četiri puta bio u braku te je imao troje djece. S Kristinom Tholstrup vjenčao se 2002. godine. 

Sir Roger Moore death

Glumac je bio oduševljen ljepotama Dubrovnika u koji je prvi put stigao 1988. godine u sklopu krstarenja. Tamo je, osim u kulturnoj baštini, uživao i u gastronomskoj ponudi. U gradu kojeg je često posjećivao bio je i narator tijekom festivala komorne glazbe 'Julian Rachlin i prijatelji'. U intervjuima je hvalio i Dubrovčane kao dobre domaćine. 

Grgo Jelavić/Pixsell

- Na ovom divnom mjestu nisam bio više od dvadeset godina, a sada ću osim u ljepoti grada uživati i u koncertima - rekao je Moore okupljenim novinarima 2003. godine na jednom od posljednjih posjeta tom gradu. 

Gorden Kaye (23. siječanj)

Gorden Kaye glumio je vlasnika kafića Renéa Artoisa u seriji 'Allo, 'Allo' koja se na BBC-ju prikazivala od 1982. do 1992. godine. Posljednja uloga na malim ekranima bila mu je u seriji Revolver iz 2004. godine. Glumac je umro u domu za starije i nemoćne.

Glumčeva kolegica iz serije 'For Better or for Worse', Su Pollard, sjećat će ga se po tome što je, kaže, bio iznimno duhovit i inteligentan.

Glumačku karijeru započeo je na kazališnim daskama, a na malim ekranima prvi put je zamijećen u sapunici 'Coronation Street' 1969. Nakon toga uslijedile su brojne manje uloge, uglavnom na televiziji, a pojavio se i u filmu 'pajtonovca' Terryja Gilliama, 'Brazil'. 

Producent i scenarist David Croft, koji je i ranije surađivao s Gordenom, poslao mu je scenarij za pilot epizodu 'Allo, 'Allo'. Kaye je ulogu Renea odmah prihvatio. Osim u seriji, glumio je i u 1200 izvedbi istoimene kazališne predstave te u 'revival' epizodi iz 2007. godine.

Gorden Kaye death

'René' je napisao svoju autobiografiju 1989. godine 'René & Me: A Sort of Autobiography' u kojem se opisao kao sramežljivog gay debeljuškastog mladog glumca te se uspoređivao s likom kojeg je utjelovio u seriji 'Allo, Allo'. U knjizi je otkrio da mu je najveći udarac u životu predstavljao trenutak kada su tabloidi otkrili da je homoseksualac, što je on sam naposljetku i potvrdio. 

Gorden je 1990. godine doživio prometnu nesreću za vrijeme najsnažnije oluje u Europi u kojoj je 'za dlaku' izbjegao smrt. Iako se kasnije nije sjećao detalja nesreće, na čelu mu je ostao ožiljak od komadića drva, Naime, dio drvene reklame koja je bila uz cestu se odlomio, probio vjetrobransko staklo automobila i zabio glumcu u čelo. 

John Hurt (28. siječanj)

FILE PHOTO: Actor Hurt arrives for the European premiere of the film "The Imitation Game" at the BFI opening night gala at Leicester Square in London

Legendarni britanski glumac Sir John Hurt umro je u dobi od 77 godina nakon dugotrajne borbe s rakom gušterače. 

Tijekom karijere duge šest desetljeća, Hurt je dva puta bio nominiran za Oscara, za uloge u filmovima 'Čovjek slon' i 'Ponoćni ekspres'. Mlađa publika pamti ga kao Mr. Ollivandera u seriji filmova o malom čarobnjaku Harryju Potteru, a značajne uloge ostvario je u filmovima 'Alien', '1984' i mnogim drugima. Posljednji film koji je snimio je onaj o udovici Johna F. Kennedyja, koji trenutno igra u kinima.

FILE PHOTO: British actor John Hurt holds the Gold Giraldillo Award as a tribute to his career during Sevilla European film festival in Seville

Dobio je i nagradu Zlatni globus, te četiri nagrade BAFTA-e, uključujući i nagradu za životno djelo. Za njegove zasluge u kulturi britanska kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom 2015. godine.

Ženio se tri puta, a iza sebe je ostavio suprugu Anwen Rees-Myers i sinove Nicka (23) i Sashu (26) koja je dobio u braku s drugom suprugom Joan Dalton.,

Chris Cornell (17. svibanj)

Chris Cornell, koji se proslavio kao pjevač Soundgardena te kasnije i Audioslavea, preminuo je u 53. godini. Njegovo tijelo pronađeno je u hotelskoj kupaonici u Detroitu. Pjevač je počinio samoubojstvo vješanjem, a prije toga popio je četiri vrste lijekova.

Cornell je godinu dana ranije prvi put nastupio pred hrvatskom publikom.  U zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog izveo je hitove Soundgardenove klasike poput ‘Black Hole Sun’ i ‘Fell On Black Days’, hitove Audioslavea ‘Like A Stone’ i ‘Doesn't Remind Me', ali i pjesme iz svoje solo karijere.

Bio je jedan od začetnika grungea u Seattleu devedesetih gdje je formirao grupu Soundgarden, poznatu po singlovima 'Black Hole Sun' i 'Spoonman' za koje je osvojio Grammyje.

Chester Bennington (20. srpanj)

Chester Bennington Death

Policija je pjevača Chestera Benningtona pronašla kako visi s užeta u svojoj kući u Los Angelesu u devet sati ujutro po lokalnom vremenu. Imao je 41 godinu. 

Chester Bennington bio je frontmen grupe Linkin Park

Pjevača oplakuje supruga Talinda Ann Bentley te njegovo šestero djece, Jamie (21), Isaiah (19), Draven (15), Tyler Lee (11) i Lily i Lila (7). Prije Talinde bio je u braku sa Samanthom Marie Olit od 1996. do 2005. Bend je nekoliko dana uoči Chesterove smrti u glazbenom studiju snimao nove pjesme, a na društvenim su mrežama najavili i novi glazbeni spot. U svibnju su objavili novi album 'One More Light' koji je naišao na negodovanje dugogodišnjih fanova. 

Chester Bennington Death

Chester se godinama borio s depresijom i ovisnostima o alkoholu i drogama. Jednom prilikom je rekao da je razmišljao o samoubojstvu jer je kao dječaka seksualno zlostavljao stariji muškarac. 

Pjevač je bio blizak s pjevačem Soundgardena Chrisom Cornellom koji se objesio u svibnju. Na njegovom sprovodu pjevao je  'Hallelujah'. Chester se ubio na Chrisov 53. rođendan. 

John Heard (22. srpanj)

John Heard death

John Heard, kojeg većina pamti pol ulogama u filmovima 'Sam i kući' i Gladijator', preminuo je u 73. godini. 

Glumčevo tijelo pronašle su spremačice u jednom hotelu u kalifornijskom Palo Altu gdje je odsjeo nakon lakše operacije leđa.

Njegove najpoznatije uloge su upravo one koje je odigrao u originalu i nastavku filma 'Sam u kući'. Nakon velikog uspjeha ovog filma John Heard pojavio se i u 'The Pelican Brief', 'Before and After' i 'Snake Eyes', a imao je gostujuće uloge i u serijama 'Moderna obitelj', 'Obitelj Soprano', 'Zakon braće' te 'CSI: Crime Scene Investigation'. 

Heard ima četiri bivše supruge i otac je četvero djece.  Nekoliko godina nakon što je film snimljen, bio je uhićen jer je navodno udario sina, no oslobođen je optužbi. 

Ljubiša Samardžić (9. rujan)

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini života. Krajem prošle godine podvrgnuo se teškoj operaciji mozga. Smoki svojim zdravljem nije htio opterećivati javnost koja gotovo ništa nije znala o njegovim problemima sve do njegove hitne operacije mozga u prosincu.

Rođen je 19. studenog 1936. u Skoplju u obitelji rudara, a postao je istaknuto ime u jugoslavenskoj kinematografiji. Talent ga je predodredio za velike uspjehe, a posebnost koju nosi u sebi učinila ga je legendom.

Kada je birao fakultet, odlučio se za pravo na kojem se nije dugo zadržao. Ljubav prema glumi ipak je presudila, a ključnu ulogu u njegovom pozivu odigrao je Bojan Stupica koji ga je s Pravnog fakulteta prebacio na beogradsku Akademiju dramskih umjetnosti.

Ljubiša je glumu shvatio kao vrlo ozbiljan posao. Kad bi prihvatio ulogu, za svaku se pripremao kao da mu je prva u životu. Bio je poznat među kolegama kao vrlo marljiv.

0

Od 1960. ostvario je više od 70 filmskih i televizijskih uloga, surađivao sa svim jugoslavenskim redateljima, a onda je krajem devedesetih i sam odlučio preuzeti režisersku palicu.

Njegovu karijeru pratila je posebna suradnja s kolegicom Milenom Dravić. Prvi put su se zajedno na filmskom platnu pojavili u 'Prekobrojnoj', a nakon toga zajedno su glumili više od 20 puta.

Hugh Hefner (27. rujan)

Playboy

Osnivač "Playboya' umro je prirodnom smrću u svom domu, okružen najbližima. Imao je 91 godinu. Hefner je još 1992. kupio mjesto na slavnom groblju Westood Memorial Park za 75.000 dolara. Prema njegovoj želji, sahranjen je pored Merilyn Monroe, zvijezde prve naslovnice Playboya. 

Rođen je u Chicagu, a počeo je kao novinar u Esquireu. Bio je i glavni kreativni direktor tvrtke Playboy Enterprises.

Twitter Twitter
9
| Foto: Twitter/Jeremy Meeks

Zahvaljujući uspjehu "Playboya", postao je milijunaš, a njegova neto vrijednost u vrijeme njegove smrti procjenjuje se na više od 43 milijuna dolara. Hefner je bio i politički aktivist i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svjetskog rata. Hugh Hefner je 2013. godine u intervjuu otkrio kako je spavao sa više od 1000 žena. 

Jerry Lewis (20. kolovoz)

FILE PHOTO - Jerry Lewis poses during a photocall for the film "Max Rose" at the 66th Cannes Film Festival

Legendarni komičar umro je u svom domu u Las Vegasu. Imao je 91 godinu. U lipnju je završio u bolnici zbog infekcije mokraćnog sustava. Umro je prirodnom smrću. Iza sebe je ostavio sedmero djece koje je imao s dvije različite žene. S pjevačicom Patti Palmer bio je u braku 36 godina, a rastali su se 1980. Plesačicu SanDee Pitnick iz Las Vegasa oženio je 1983. s kojom je ostao do smrti. 

Bio je poznat po svojoj slapstick komediji koju je pedesetih godina prošlog stoljeća prvo izvodio s Deanom Martinom, s kojim je nastupao i na radiju, kao i na vrlo ranim televizijskim emisijama.

Nakon nekoliko snimljenih televizijskih emisija, prebacio se s Martinom i na filmska platna, gdje se njegov humor pokazao hitom. Partnerstvo s Martinom trajalo je sve do 1956. godine. Do tada su snimili 16 filmova. Poslije raskida ovog partnerstva Lewis je izgradio vrlo bogatu samostalnu karijeru, tijekom koje je imao iznimno uspješne komičarske nastupe diljem svijeta. Postao je jedan od najplaćenijih glumaca u Hollywoodu. Zapažen uspjeh ostvario je filmom Kralj komedije 1983., u kojem on tumači relativno ozbiljnu ulogu,  a komična je pripala glumcu Robertu de Niru. 

Od 1970. godine se čak okušao i u režiji, no ono što je ipak obilježilo njegove kasnije dane jest njegov izniman humanitarni rad te doprinos istraživanju mišićne distrofije.

Tijekom tog pomaganja uspio je svojom požrtvovnošću prikupiti preko dvije i pola milijarde dolara za istraživanja. Komičar je donacije prikupljao vodeći emisije uživo, odnosno 'telethone', tijekom kojih su se slavne osobe javljale na telefone i primale donacije. Lewis je svoj 'telethon' vodio 44 godine. 

Malcom Young (18. studeni)

Malcolm Young death

Legendarni australski glazbenik Malcolm Young, osnivač i ritam gitarist grupe AC/DC, umro je u svom domu, okružen članovima obitelji. Imao je 63 godine. Iza Malcolma ostaje njegova supruga O'Linda, djeca Cara i Ross, troje unuka, sestra i brat. 

Posljednje tri godine bolovao je od demencije. Zbog toga ga je 2014. u grupi zamijenio nećak Stevie, koji je s AC/DC odradio turneju "Rock Or Burst".

Vizionari Malcolm Young  i njegov brat Angus osnovali su AC/DC 1973. i pretvorili ga u jedan u najuspješnijih bendova svih vremena.

George, još jedan od braće Young, preminuo je 23. listopada u 70. godini. On je bio producent AC/DC-a i gitarist benda Easybeats.

Braća Young, škotski imigranti, osnovali su AC/DC 1970-ih godina u Sydneyu, prenosi dpa. Prodali su više od 200 milijuna albuma, od kojih je posljednji, "Rock or Bust", izašao 2014. godine.

Dean Stanton (16. rujan)

Jedan od najcjenjenijih karakternih glumaca Hollywooda preminuo je u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu. U karijeri dugoj više od 60 godina, Stanton je postao prepoznatljivo lice koje se pojavilo u više od 200 filmova i televizijskih serija. Osim glumom, intenzivno se bavio glazbom, kao gitarist i pjevač.

Vojni veteran iz bitke za Okinawu filmsku je karijeru počeo sredinom pedesetih u televizijskim vesternima, u društvu brojnih drugih budućih zvijezda poput Charlesa Bronsona i Clinta Eastwooda. 

Slavu je stekao 1984. glavnim ulogama u dva kultna remek-djela, 'Repo man' Alexa Coxa i 'Paris, Texas' Wima Wendersa. Krajem osamdesetih započinje stalnu suradnju s Davidom Lynchem - glumio je u 'Divljima u srcu', 'Pravoj priči', 'Inland empireu' te filmu 'Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom'. Stario je dostojanstveno i radno jer je unatoč poznim godinama glumio praktički do smrti ne birajući formate: U visokobudžetnim blockbusterima ('Avengers'), TV filmovima, crtićima, kratkim filmovima, video-igrama... Samo u 2017. pojavio se u trećoj sezoni 'Twin Peaksa' i filmovima 'Frank i Ava' te gotovo autobiografskom filmu 'Lucky' (opet uz Davida Lyncha).

O Stantonu je 2012. snimljen fascinantan dokumentarac 'Harry Dean Stanton: Partly fiction' u kojem je pokazao svoje glazbeno umijeće.

Stanton je snimao i u Hrvatskoj. Zajedno s Clintom Eastwoodom, Donaldom Sutherlandom i Tellyjem Savalasom bio je dio čuvene ratne komedije 'Zlato za odvažne' koja se 1970. snimala u istarskoj Vižinadi.

 

 

 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

VIDEO J.Lo je u prozirnoj haljini istaknula sve svoje atribute! Prekrila je tek strateški dio...
ISKLESANO TIJELO

VIDEO J.Lo je u prozirnoj haljini istaknula sve svoje atribute! Prekrila je tek strateški dio...

Jennifer Lopez je poznata po provokativnim i spektakularnim modnim kombinacijama na Met Gali. Ovaj put uz bujni dekolte istaknula je i svoju isklesanu figuru
Vedrana Rudan otkrila da ima rak: 'Prestajem pisati blog jer ću se posvetiti liječenju...'
HRVATSKA KNJIŽEVNICA

Vedrana Rudan otkrila da ima rak: 'Prestajem pisati blog jer ću se posvetiti liječenju...'

Vedrana je vijesti podijelila putem svog bloga. Otkrila je da će o svojoj borbi napisati knjigu