Show

Komentari 5

Otkrivena je posljednja želja kraljice Elizabete II.: 'Željela je učiniti svog oca ponosnim'

Otkrivena je posljednja želja kraljice Elizabete II.: 'Željela je učiniti svog oca ponosnim'

Kraljica je pokopana s vojvodom od Edinburgha u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI., pisalo je u priopćenju Buckinghamske palače nakon sprovoda

Bitanski novinar Robert Hardman (57) koji je poznat po proučavanju kraljevske obitelji otkrio je posljednju želju kraljice Elizabete II. za People.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nije željela vidjeti svoj kip ni imati zasebnu grobnicu unutar kapele St. Georgea. Kao što mi je njezina rođakinja Margaret Rhodes jednom rekla - željela je učiniti svog oca ponosnim - rekao je Hardman.

Kraljica je sahranjena kako je željela. Nakon svečanosti državnog pogreba, pokopana je na privatnoj ceremoniji 19. rujna dok su uz njezin lijes stajali najbliži članovi njene obitelji. 

- Kraljica je pokopana s vojvodom od Edinburgha u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI. - pisalo je u priopćenju Buckinghamske palače nakon sprovoda.

Elizabeta je pokopana s bojom Grenadirske garde te manjom verzijom kraljevske zastave pukovnije koju je kralj Charles III. stavio na njezin lijes. Grenadirska garda je najstarija pješačka gardijska pukovnija, a kraljica je bila njena zapovjednica.

Od svoje krunidbe 1953. godine, kraljica Elizabeta je cijeli život provela pripremajući se da njezina obitelj i njen narod nastave bez nje. Deset dana ceremonijalnih svečanosti nakon njene smrti bio njezin posljednji dar svojoj naciji.

- Ona ne bi željela tu pompu i ceremoniju za sebe, ali bila je svjesna svoje uloge. Čak i u smrti, još uvijek je služila - izjavila je o  kraljevska biografkinja Penny Junor (72). 

POGLEDAJTE VIDEO: ENGLEZI O KRALJICI

Najčitaniji članci