Obavijesti

Show

Komentari 13

Otok gdje Philip nije bio princ već bog: Štuju ga kao sveca s moćima, sad čekaju njegov duh

Otok gdje Philip nije bio princ već bog: Štuju ga kao sveca s moćima, sad čekaju njegov duh
4

Philip im je kao simboličan dar dao bijelu svinju koja je samo zacementirala njegov kultni status. Otočani su se nastavili dopisivati s Buckinghamskom palačom, a dobili su i potpisani portret vojvode...

VIDEO

Tisućama milja od Buckinghamske palače, na malenom otoku u Južnom Pacifiku suprug vladajuće britanske kraljice Elizabete II, princ Philip, slavi se ne kao plemić, već kao božanstvo. Na otoku Tanna unutar republike Vanuatu vojvodu od Edinburgha štuje se kao sveca zaštitnika i osobu s božanskim moćima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Princ Philip 01:07

Njihov se odnos s plemićem temeljio na britanskoj povijesti i prastaroj priči te prorokovanju. Britanski autor Matthew Baylis, koji je neko vrijeme tamo živio, uvjeren je kako lokalci vjeruju da je svime zapravo vladao princ Philip, a ne Elizabeta, već da ona 'samo pomaže', piše Vintage News.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stanovnici otoka Tanna i dalje žive u skladu s tradicionalnim načinom života. Ne koriste novac, sami uzgajaju hranu i samo neki pohađaju jako udaljenu školu. Uvjereni su kako je pokojni vojvoda utjelovljenje prastarog bića ili duha planina koji je, kako kaže mit, putovao stotinama milja u strane krajeve svijeta, te preuzeo oblik bijelog čovjeka te se vezao uz moćnu ženu. Uvjereni su bili i kako će se jednoga dana vratiti na otok, samo nije jasno hoće li doći u ljudskom tijelu ili pak kao duša.

I tako su svake godine stanovnici čekali da im se princ Phillip pridruži. Kult je to čija vjerovanja sežu u pedesete godine 20. stoljeća. No, čitava je stvar postala super-popularna kada je britanska kraljevska obitelj došla na obale Novih Hebrida, tijekom turneje po Commonwealthu 1974. godine.

Princ Filip umro u 100. godini
Princ Filip umro u 100. godini

Poznati ratnik i poglavica Jack Naiva vidio je princa Philipa na kraljevskoj jahti Britannia i njemu je, kaže priča, 'odmah bilo jasno da je on utjelovljenje božanstva koje je tako važno njegovom narodu'. Philip im je kao simboličan dar dao bijelu svinju koja je samo zacementirala njegov kultni status.

Otočani su se nastavili dopisivati s Buckinghamskom palačom, a dobili su i potpisani portret vojvode. I oni su na to također poslali dar kako bi pokazali svoje prijateljstvo, a 2007. Philip je čak primio posjetu petorice muškaraca sa Tanne.

Na otoku se pak stalno održavaju ceremonije u slavu božanstva, tijekom kojih se razgovara o njegovim mističnim moćima. Navodno je upravo njegova nevjerojatna moć pomogla da se odabere Obamu za predsjednika, a on je pomogao i Obami da eliminira Osamu bin Ladena. Kada je snažna oluja 2015. poharala naciju to se smatralo znakom da će Philip uskoro posjetiti zemlju, a njegovo povlačenje iz javne službe 2017. također je 'popratila' oluja.

Baylis kaže kako su otočani njegovo povlačenje doživjeli kao neki korak u 'preobražaju' u svoje staro, predljudsko stanje. Lokalni prorok imena Fred Nasse tvrdi kako je on siguran da se duh/biće/božanstvo vraća na otok, a godine 2015. uvjerio je svoje sljedbenike da će se nešto od nevjerojatne važnosti uskoro dogoditi na otoku.

Filip nikad nije mogao biti kralj, titulu princa dala mu je kraljica
Filip nikad nije mogao biti kralj, titulu princa dala mu je kraljica

Nitko se na otoku ne da zafrkavati oko svoje vjere. Poglavica kaže kako'neki ljudi 2.000 godina čekaju povratak Isusa, a naš Philip će jednoga dana svakako doći'. Ne daju se smesti niti kada se spomene Philipova smrt. To je, kažu, samo dokaz da će se duša vratiti njima.

Duke of Edinburgh death

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug kraljice Elizabete II. (94), preminuo je 9. travnja u 100. godini. Objavila je to kraljevska obitelj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život
VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'
SVLADALE JE EMOCIJE

VIDEO Evo kako je Dragana Mirković prokomentirala svoj razvod: 'Ovo mi je jako teško'

U trenutku kada je jedna od najvećih folk zvijezda Dragana Mirković (56) objavila da se rastaje nakon 24 godine braka sa suprugom Tonijem Bijelićem, sjedili smo s njom na kauču u njezinom dvorcu nadomak Beča. Poručila je da prolazi kroz jako teško razdoblje...