Show

Komentari 0

Pijanist Klasan: 'Cijeli svijet sad želi pomoći u velikoj obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda'

Pijanist Klasan: 'Cijeli svijet sad želi pomoći u velikoj obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda'

Inicijativu s online koncertima pokrenuo je pijanist Petar Klasan (28), kojemu pomaže zaručnica i ugledna finska čelistica Liina Leijala. Imao je kao dijete u HGZ-u prvi veliki koncert, a danas pomaže izvana...

Slike uništenoga krovišta, zidova, namještaja, a ponajviše oštećenih instrumenata, obišle su svijet nakon zagrebačkog potresa. Slike su to zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda, koja ponosno stoji u središtu Zagreba već 144 godine. Za obnovu je potrebno oko 800.000 kuna, iznos koji zavod nema.

Žive od svojih prihoda, a njih isprva nije bilo zbog karantene i posebnih mjera, a potom i zbog potresa. No pomoć stiže sa svih strana.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski glazbeni zavod

Inicijativu s online koncertima pokrenuo je pijanist Petar Klasan (28), kojemu pomaže zaručnica i ugledna finska čelistica Liina Leijala. Imao je kao dijete u HGZ-u prvi veliki koncert, a danas pomaže izvana. Živi u Beču, radi u Palestini.

- Pomažu svi, pridružili su nam se ugledni glazbenici iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta, iz Japana, Amerike, Italije, Francuske, Austrije, Srbije... - kaže. Dodaje da o problemu zavoda znaju u cijelom svijetu i da umjetnici žele pomoći umjetnosti.

- Na Facebook stranicama Lions Cluba Kontesa Nera, Hrvatskoga glazbenog zavoda i Con Brio “Concert Series online” festival traje do 17. lipnja, a dan poslije će biti završni koncert. To će biti završnica festivala. Sudionici su, uz pokretače inicijative, umjetnici koji redovito nastupaju u koncertnoj sezoni Con Brio - rekao nam je Petar.

Najčitaniji članci