Počeli Europski dani arheologije u Ščitarjevu, Lapidariju, Galeriji AMZ i na zagrebačkom Kaptolu | 24sata
Obavijesti

Show

Komentari 0

Počeli Europski dani arheologije u Ščitarjevu, Lapidariju, Galeriji AMZ i na zagrebačkom Kaptolu

Počeli Europski dani arheologije u Ščitarjevu, Lapidariju,  Galeriji AMZ i na zagrebačkom Kaptolu
6

Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu kao muzej na otvorenom posjetiteljima nudi i radionice za najmlađe posjetitelje 'Rimske igre', 'Izrada bula' i 'Mali arheolozi'

VIDEO

Od 18. do 20. lipnja 2021. Arheološki muzej u Zagrebu obilježava Europske dane arheologije. Za publiku je pripremio stručna vodstva, arheološke lokalitete, radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja knjiga, projekata i događanja, projekcije filmova, manifestacije i virtualni program.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Muzej surađuje s 26 partnera diljem Hrvatske, a trodnevni program u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu besplatan je za posjetitelje i odvija se na četiri lokacije: u Galeriji AMZ, lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, arheološkom parku Andautonija i u općini Kaptol. Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu kao muzej na otvorenom osim razgledavanja prezentiranog arheološkog lokaliteta posjetiteljima nudi i razgled “Muzeja mirisa“, radionice za najmlađe posjetitelje 'Rimske igre', 'Izrada bula', 'Mali arheolozi' i boravak u prirodi.

- U današnjem selu Ščitarjevu, desetak kilometara jugoistočno od Zagreba, nalazio se od 1. do 4. stoljeća rimski grad Andautonija. Grad je bio smješten u posavskoj ravnici, prostoru od izuzetne prometne važnosti, na mjestu gdje je rimska cesta Poetovio (Ptuj) - Siscia (Sisak) prelazila rijeku Savu, odnosno uz prometnicu koja je bila važna i prije dolaska Rimljana. Andautonija upućuje na tradiciju urbanog života na zagrebačkom području staru gotovo 2 tisuće godina te je u tom smislu preteča Zagreba - piše u najavi Europskih dana arheologije.

U Galeriji AMZ posjetitelji mogu sva tri dana razgledati izložbu '50 godina francusko-hrvatske arheologije', a u petak online pogledati predstavljanje zbornika radova 'Monumenta marmore aereque perenniora' u čast Anti Rendiću-Miočeviću. U petak u dvorištu muzeja od 11 do 14 sati bit će postavljen FestArK punkt na kojem će se publici prezentirati bogata izdavačka djelatnost s 11 publikacija izdanih u zadnjih godinu dana.

Bakreno doba kroz virtualne puzzle u Arheološkom muzeju
Bakreno doba kroz virtualne puzzle u Arheološkom muzeju

- Pozivamo posjetitelje na 'Maraton crtanja' u petak i nedjelju, u terminima od 10 do 15 i od 17 do 21 sati, kada će studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba 24 sata crtati kamene spomenike koji se čuvaju u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu - piše u pozivu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ova atraktivna crnka privukla je brojne poglede u Leipzigu: Majka je našeg 'vatrenog'
NOSILA JE ZELENI DRES

Ova atraktivna crnka privukla je brojne poglede u Leipzigu: Majka je našeg 'vatrenog'

Majka Dominika Livakovića, Manuela Skoblar istaknula se na utakmici Hrvatske i Italije u Leipzigu

'Pa cijeli svijet sad ovo zumira!' Halle Berry (57) pokazala novu suknju, a svi se pitaju jedno!
UPS!

'Pa cijeli svijet sad ovo zumira!' Halle Berry (57) pokazala novu suknju, a svi se pitaju jedno!

Glumica je podijelila niz fotografija na kojima pozira pokraj bazena u dugoj, bijeloj haljini. Na jednoj se vidi kako je zamahnula haljinom i istaknula vitke noge
Knoll prelomila! Pogledajte što je poručila Italiji prije utakmice
OPASNA IVANA

Knoll prelomila! Pogledajte što je poručila Italiji prije utakmice

Uoči utakmice Hrvatska-Italija, Ivana Knoll poslala je poruku Talijanima!