Obavijesti

Show

Komentari 0

Porasla prodaja gramofonskih ploča u Velikoj Britaniji, najviše doprinijeli albumi ABBE i Adele

Porasla prodaja gramofonskih ploča u Velikoj Britaniji, najviše doprinijeli albumi ABBE i Adele

Prodaja CD-a i kaseta pomalo raste iz godine u godinu, no i dalje dominira streaming usluga. Švedski pop velikani svojim su povratkom revitalizirali gramofonske ploče

VIDEO

Ove godine je u Britaniji , prvi puta od početka devedesetih, prodaja gramofonskih ploča premašila pet milijuna primjeraka, prenijeli su britanski mediji. Malo manje od četvrtine albuma kupljenih ove godine, njih 23 posto, otisnuto je u vinilu, a najprodavaniji je Voyage svjetski poznate grupe ABBA. 

FILE PHOTO: Swedish pop group Abba: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog and Bjorn Ulvaeus pose after winning the Swedish branch of the Eurovision Song Contest with their song "Waterloo\

Iako je prodaja ploča porasla, prema podatcima BBC-a, četrnaestu godinu za redom, a od 2020. godine je veća za osam posto, CD-i i dalje gube na popularnosti te ih je ove godine prodano 14 milijuna, najmanje od 1988. godine. Pad prodaje od 12 posto ipak je blaži za razliku od 2020. godine je prodaja pala za trećinu.

ABBA objavila božićnu pjesmu
ABBA objavila božićnu pjesmu

Povećanju kupnje doprinijeli su albumi ABBE i Adele, koji privlače starije slušatelje, sklonije tom formatu. Udruga glazbene industrije BPI nada se oporavku CD-a.

Ponovno oživljavanje ploča nastavljeno je ove godine unatoč kašnjenjima u proizvodnji, problemima u nabavi, nestašice radne snage, ali i manjka sirovina, poput PVC-a i proizvoda od papira. BBC je napomenuo da je potražnja za pločama dvostruko veća od proizvodnih kapaciteta.

Prodaja kaseta također je porasla ove godine, devetu godinu zaredom, a posljednji podatci vjerojatno će pokazati da je prodaja povećana za oko 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Ova je godina tako postala najuspješnija za kasete od 2003. godine, iako obnovljena sklonost prema njima vjerojatno ima više veze s marketingom nego stvarnom željom kupaca.

Većina umjetnika danas na svojim službenim web stranicama nudi potpisane kasete, često u paketu s CD-om ili pločom, pa ih obožavatelji dobivaju zajedno s ostalim formatima, a svaka se kopija računa kao zasebna prodaja.

Bez obzira na porast prodaje ovakvih formata, u svijetu glazbe i dalje dominiraju streaming usluge, koje su u 2020. godini činile 80,6 posto tržišnih glazbenih zapisa, a procjenjuje se da im je udio ove godine dodatno porastao.

Konačne podatke o prodaji nositelja zvuka objavit će BPI 4. siječnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac