Obavijesti

Show

Posljednji ispraćaj Lukasa Nole, Vinko Brešan: 'Bio je genijalac. Barbara, ti si mu davala snagu'

Posljednji ispraćaj Lukasa Nole, Vinko Brešan: 'Bio je genijalac. Barbara, ti si mu davala snagu'
7

Sprovod Lukasa Nole trebao je započeti u 14 sati, no zbog velikog reda prijatelja i kolega koji su došli izraziti sućut obitelji, posljednji ispraćaj je kasnio. U 14.40 sati počeo je pjesmom 'I Feel Good'

VIDEO

Obitelj, prijatelji i kolege počeli su se okupljati oko 13.30 sati ispred krematorija na Mirogoju kako bi se posljednji put oprostili od proslavljenog redatelja i scenarista Lukasa Nole

Pred ulazom u prostoriju, u kojoj se izražava sućut najužoj obitelji, prije početka sprovoda stvorio se ogroman red. Na Mirogoj su stigli Jelena Veljača i suprug, Danilo Šerbedžija, Goran Grgić, Ecija Ojdanić, Joško Lokas, Helena Minić, Vinko Brešan, Urša Raukar, Ana Begić Tahiri, Božo Jelčić, Bojana Gregorić Vejzović, Leon Lučev i brojni drugi. 

Sprovod Lukasa Nole trebao je započeti u 14 sati, no zbog velikog reda prijatelja i kolega koji su došli izraziti sućut obitelji, posljednji ispraćaj je kasnio. 

U 14.40 sati počeo je pjesmom 'I Feel Good', izvođača Jamesa Browna, kao i dan prije, na komemoraciji. 

- Poštovana obitelji, što reći o Lukasu Noli kao bliskom režiseru i autoru. Studirao je na likovnoj akademiji, pa filozofiju, pa režiju - rekao je Lukasov prijatelj na početku posljednjeg ispraćaja pa počeo nabrajati redateljeve filmove i dodao: 

- U slučaju Lukasa Nole vrijedi stara izreka da je stil čovjek, odnosno da je stil osjećaj. 

- Filmove je radio kao žive slike, a Nola je bio i ostao prorok takve vrste filma. Gledateljima ostaju žive slike, trenuci čiste poezije - zaključio je. 

Nakon njega, govor u čast Lukasu Noli održao je i poznati redatelj Vinko Brešan.

- Studirali smo zajedno. On je bio iz Zagreba, a ja iz Šibenika. Nismo imali previše kontakta, on je već tada bio poseban. U ranim 90-ima pisao je scenarije i borio se za filmove. Nola je cijeloj generaciji pokazao da se borimo za filmove - rekao je Vinko i dodao: 

- Hrvatski film kakvim ga danas znamo promijenio je Lukas Nola. 

Barbara Nola u suzama na komemoraciji, a od Lukasa se oprostili brojni glumci i redatelji
Barbara Nola u suzama na komemoraciji, a od Lukasa se oprostili brojni glumci i redatelji

- Lukasu je najvažnije na svijetu da film bude bolji, vlastiti ili tuđi, bilo mu je svejedno. Bio je talentiran, inspirativan, genijalac. Zajedno sa mnom ulazio je u nevolje, ali nikada nije ostavio prijatelje - kazao je Brešan. 

- Bidio sam prijatelja kojemu smrt sjedi na ramenu, a on joj se smije u lice. Barbara ti si mu davala snagu i on se izborio za devet godina života, nažalost, prekratkih. U tih devet godina, gledao je kako mu djeca odrastaju. Vama će nedostajati najviše. Svi mi možemo biti ponosni što smo jedan dio puta jahali s tobom. Zbogom dragi - zaključio je redatelj. 

Kada je Brešan završio s govorom, u krematoriju su pustili pjesmu 'Unforgettable', izvođača Nat King Cola, dok su se na velikom platnu izmjenjivale fotografije preminulog redatelja Lukasa Nole.

- Lukas, već tvoje ime nosi snagu onoga koji upire svjetlost. Znam s kakvim veseljem si prenosio svoja znanja studentima, tvoji divni filmovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ostavio si nam još jedan film i čekamo njegovu premijeru. Rekao si nam u Dubrovniku to jutro da je Barbara žena tvog života. Uvijek si nalazio način da nas nasmiješ - rekla je Željka Udovičić pa nastavila:

- Budi tamo takav kakav jesi, pobjegni kad god uspiješ i dođi nam u san. Natjeraj nam osmijeh na lice. Volimo te jučer, volimo te danas, volimo te sutra.

Barbara Nola oglasila se po prvi put nakon smrti supruga Lukasa
Barbara Nola oglasila se po prvi put nakon smrti supruga Lukasa

Sveta misa zadušnica za pokojnog Lukasa bit će večeras u 18 sati u crkvi sv. Petra

Nakon svećenikove propovijedi uslijedila je pjesma Vere Svobode 'Blijedi mjesec' uz pratnju gitare i usne harmonike.

Uslijedila je i pjesma Franka Sinatre 'Fly Me To The Moon' s kojom je završen posljednji ispraćaj redatelja i scenarista.

Komemoracija za proslavljenog redatelja: 'Dragi prijatelji, došli smo slaviti život Lukasa Nole'
Komemoracija za proslavljenog redatelja: 'Dragi prijatelji, došli smo slaviti život Lukasa Nole'

Podsjetimo, u kinu Tuškanac u četvrtak je u 12 sati upriličena komemoracija za Lukasa Nolu. Kroz suze i smijeh okupljeni su se oprostili od voljenog Lukasa. 

- Dragi prijatelji, došli smo slaviti Lukasov život - rekla je na početku komemoracije glumica Jelena Miholjević, koja je prva izašla na pozornicu u zagrebačkom kinu, a govor u čast pokojnog Lukasa je imao i Enes Vejzović te redatelj Danilo Šerbedžija.

Proslavljeni hrvatski filmski redatelj i scenarist preminuo je 29. listopada nakon duge i teške bolesti. Dugi niz godina bolovao je od karcinoma grla, no nikada nije posustajao u svojoj borbi protiv opake bolesti.

Lukas Nola bio je u braku s glumicom Barbarom Nolom (54), s kojom ima sina Jakova i kći Maru. Bio je i brat glumca Filipa Nole. (54).

Zagreb: Komemoracija za redatelja Lukasa Nolu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao