Show

Komentari 1

Posmrtni ostaci glumice Zse Zse Gabor premješteni u Mađarsku

Posmrtni ostaci glumice Zse Zse Gabor premješteni u Mađarsku

Urna s pepelom hollivudske filmske zvijezde Zse Zse Gabor, poznate po glamuru i brojnim brakovima, položena je u utorak u Budimpešti pet godina poslije smrti

Urna s pepelom položena je na groblju velikana u mađarskoj prijestolnici uz zvuke romskog orkestra i glumičino najdraže cvijeće, žute i ružičaste ruže.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rođena kao Sari Gabor u bogatoj mađarskoj obitelji, glumica je postala Miss Mađarske 30-ih godina. Kako se bližio Drugi svjetski rat, zajedno sa sestrama emigrirala je u Sjedinjene Države ostavivši prvog supruga Burhana Belgea, turskog diplomata. 

Posljednji suprug Zse Zse Gabor, Frederic Prinz von Anhalt (78), s kojim je bila u braku od 1986. sve do smrti 2016. kada je imala 99 godina, kazao je da je glumičina posljednja želja bila da bude pokopana u domovini. 

Von Anhalt je tako uzeo urnu s tri četvrtine pepela pa ponio u Europu, ponajprije je putovao u London, zatim u Njemačku te konačno u Budimepštu iskoristivši blagodati popuštanja mjera u pandemiji koronavirusa.

Četvrtina pepela iz urne ostaje u Los Angelesu, objasnio je. 

- Ona je bila prvoklasna, pa je zato na ovom putovanju imala vlastito sjedalo i putovnicu, sve. Bilo je to njezino posljednje putovanje, ona je uvijek putovala prvom klasom, imala svoj šampanjac, kavijar... A zatim smo stigli u Budimpeštu... To je bila njezina posljednja želja, zato što je u Budimpešti pokopan i njezin otac -objasnio je pokojničin suprug. 

Von Anhalt je rekao da je Gabor željela 'slaviti život, a ne pogreb'. Jozsef Gabor, rođak koji živi u Mađarskoj i s kojim je glumica bila bliska, ali nije bio pozvan na posljednji ispraćaj, rekao je da je za njega Zsa Zsa bila 'Mađarica' u Sjedinjenim Državama. 

- Puno je učinila za Mađare, za one koji su bježali 1956. nakon ustanka, ili tijekom epidemije polija, ali nije to davala na sva zvona - rekao je. Gabor je bila jedna od posljednjih zvijezda zlatnog doba Hollywooda. Glumila je u više od 30 filma, uključivo 'Moulin Rouge' iz 1952. te 'Lili' 1953. 

Najčitaniji članci