Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Potočnjak radi makete brodova i figure legendarnih Stonesa

VIŠE OD HOBIJA Legendarni glumac zaokupljen je izradom modela trabakula na kojem su Histrioni išli na prvu turneju te skulptura koje radi od otpadne plastike.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
8 komentara

Od sedamdesetih slušam Rolling Stonese i sve do danas ih nitko nije nadmašio. Stoga sam od plastičnih jaja napravio figurice benda, kaže Žako Potočnjak (71).

POGLEDAJTE VIDEO:

Glumčeve rokere čine tri gitarista, klavijaturist, pjevač i bubnjar. Želio je da njegovi rokeri što više sliče Jaggeru i ekipi, no s plastikom je, kaže Žarko, to nemoguće napraviti. U poznatu četvorku Potočnjak je ubacio i dvije rezerve. Kroz Stonese je, kaže, prošlo mnogo glazbenika pa bi gitariste poput Billa Wymana ili Micka Taylora bilo grijeh izostaviti. 

Foto: Denis Lončar/privatni album

Za izradu svake figurice trebalo mu je sat vremena. Dok ih je radio nije slušao hitove Stonesa, nego njemačke marševe. Time je izluđivao partnericu Višnju koja takvu glazbu ne voli. 

Bend od plastičnih jaja Žarkov je posljednji uradak. Trenutačno završava umanjenu scenografiju prve Histrionske predstave 'Domagojada'. Pored te makete radi i prvi brod kojim je Histrion plovio. Iako je bio na njemu, ne sjeća se detalja, pa ga je napravio u kartonu. Potom se savjetovao s glumcima koji su bili na brodu jer, kaže Žarko, netko je imao slike, slajdove, pa su mu svi pomogli napraviti još jednu maketu. Oboje želi na ljeto darovati Zlatku Vitezu, s kojim je 1975. osnovao glumačku družinu. 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Dosad je za izradu svojih maketa iskeširao oko 40 tisuća kuna. Dijelove poput topa i jedara kupovao je u specijaliziranim trgovinama u Austriji i Njemačkoj. Sad se toliko izvještio da i njih radi sam. Top od metala izrađuje u deset minuta. 

Osim u modelarstvu, uživa i u adrenalinskim sportovima. Prije tri godine je skočio iz aviona s 3,5 kilometara visine. Želio je upisati i tečaj padobranstva, ali je bio prestar. Spuštao se podmornicom na morsko dno, a dozu adrenalina daje mu svako malo jurcanje u go-kartu.

Micka Jaggera radio sat vremena

Glumac tvrdi da mu za figuricu jednog člana rock benda treba sat vremena. Sad radi maketu histrionskog broda

Makete brodova ne prodaje

Sve brodove koje nije darovao čuva u ormaru da ih zaštiti od prašine i vlage

Nesuđeni inženjer brodogradnje

Žarko je u djetinjstvu ljeta provodio volontirajući u brodogradilištu. Od studija brodogradnje, je odustao nakon prve godine.

Potočnjak je izabrao glasniju profesiju

'Htio sam biti inženjer brodogradnje i sagraditi tehničko čudo, potpuno bešumni brod'

 

 

 

Message