Obavijesti

Show

Komentari 0

Premijera dokumentarca '70' o 'Ladu' je na Svjetski dan plesa

Premijera dokumentarca '70' o 'Ladu' je na Svjetski dan plesa
6

Iako pandemija korona virusa još uvijek 'vlada' svijetom, to ne znači da se sve treba zaustaviti. Postoji rješenje kako će se prikazivati premijere filmova i obilježiti svjetski dani

VIDEO

Dokumentarni film o Ansamblu Lado pod nazivom '70', svoju nacionalnu premijeru imat će na Svjetski dan plesa 29. travnja na Trećem programu Hrvatske televizije s početkom u 18.55 sati. U doba trajanja društvene distanciranosti uzrokovane korona virusom zbog kojeg su odgođena mnoga kulturna događanja, koncerti i festivali, Ansambl Lado i Hrvatska televizija omogućuju svim gledateljima zaviriti u živote i rad plesača pjevača i glazbenika jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.

Filmovi iz cijelog svijeta: Kreće globalni festival na YouTubeu
Filmovi iz cijelog svijeta: Kreće globalni festival na YouTubeu

U filmu je dokumentiran naporan rad na kojemu se temelji uspješnost, dugovječnost i ugled Ansambla Lado, ali i ono nevidljivo i neopipljivo, a jednako važno – duh jednog kolektiva i zajednička strast prema poslu kojim se bave njegovi izvođači. Život kolektiva prati se kroz tri usporedne priče usredotočene na izvođače u procesu pripreme koncerata – prvaka Dubravka Radića, solisticu Petru Matutinović i glazbenika solista Mladena Kosovca.

Četvrta priča prikazuje pripremu i odlazak Ansambla na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta
susreće umjetničko, tehničko i upravljačko osoblje. Film je sniman tijekom 2019. godine kada je Lado obilježavao sedam desetljeća svog neprekidnog umjetničkog djelovanja i kao naziv filma upravo je odabran broj 70. Snimanje filma odvijalo se pod palicom nagrađivanog Nebojše Slijepčevića, redatelja, producenta i scenarista koji iza sebe ima već nekoliko takozvanih 'backstage' filmova.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izradu 50-minutnog filma, koji je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, pokrenuo je donedavni ravnatelj Ansambla Lado Krešimir Dabo, a realizirala ga je aktualna ravnateljica Ileana Jurin Bakotić.

- Dokumentarni film o Ansamblu Lado bio je jedan od mnogih projekata koje smo realizirali prošle godine, a sve u cilju
obilježavanja 70. obljetnice umjetničkog djelovanja Ansambla. Želja je bila prikazati posebnost, ljepotu i kreativnost djelovanja ove jedinstvene ustanove u kulturi, kao i život i rad folklornih umjetnika – plesača pjevača i glazbenika koji su kroz ansambl neraskidivo povezani -  rekla je Jurin Bakotić.

Zbog pandemije odgođena je premijera nastavka 'Top Gun'
Zbog pandemije odgođena je premijera nastavka 'Top Gun'

'70' je nastao u umjetničkoj organizaciji Paradoks, izvršna producentica je Tina Tišljar, direktor fotografije Miran Krčadinac, snimatelj zvuka Dino Ljuban, montažerka je Iva Kraljević, montažer glazbe Luka Gamulin, za montažu i miks zvuka bio je
zadužen Tihomir Vrbanec, snimatelji koncerata su Iva Kraljević i Bojan Mrđenović, gimbalom je snimao Avik Shanich, za rasvjetu se pobrinuo VUX. Repriza dokumentarnog filma moći će se pogledati u nedjelju 3. svibnja u 10.10 sati, također na Trećem programu HTV-a.

Osim premijere dokumentarca, unatoč izazovnom vremenu u kojem živimo, omogućeno je i obilježavanje Međunarodnog dana plesa online plesnim predstavama i razgovorima s plesnim umjetnicima.Zagrebački plesni centar kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj i ove 2020. godine obilježiti će Međunarodni dan plesa iako na nešto drugačiji način.

Na Facebook stranici Zagrebačkog plesnog centra biti će objavljeni linkovi na kojima će se moći pogledati plesne predstave nekih od umjetnika koji djeluju u ZPC-u. Predstave koje će se moći pogledati online od 29.04. su sljedeće:

'Viola, ja i nas dvije' - autorice i izvođačice Nastasje Štefanić
'Nedostupno' - koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko
'High Spiritis' - koreografkinje Martine Granić
'Rollercoaster' - autorice Katarine Đurđević

Osim plesnih predstava, iz arhive ZPC-a, donosimo i dva plesna intervjua autorice i suradnice Ivane Slunjski. Intervju s hrvatskom koreografkinjom Marjanom Krajač vezan uz njezinu seriju radova Koreografske fantazije i intervju s belgijskim koreografom Davidom Hernandezom koji je u suradnji sa ZPA i ZPC napravio predstavu Other koja je na repertoaru ZPC-a.

Međunarodni dan plesa ustanovio je Plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travanj u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta.

Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i "probuditi" one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijal.

Povodom Međunarodnog dana plesa, svake godine, izabrani plesni umjetnici pišu poruke koje se taj dan objavljuju i čitaju. Ovogodišnje poruke napisali su renomirani hrvatski plesni umjetnik Matija Ferlin i južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma. Poruke pronađite na web stranici Hrvatskog centra ITI.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:39

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode