Obavijesti

Show

Komentari 0

Premijera kazališta Ulysses se bliži: 'Duhovit komad apsurda'

Premijera kazališta Ulysses se bliži: 'Duhovit komad apsurda'
4

Kako najavljuju, redateljica je predstavu najavila kao jako aktualnu, punu rečenica i trenutaka koji 'itekako odzvanjaju i korespondiraju s trenutkom koji živimo'

VIDEO

Nova ovosezonska predstava kazališta Ulysses, 'Nosorog' E. Ionesca, a u režiji Lenke Udovički, premijeru će imati 31. srpnja u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Kako najavljuju, redateljica je predstavu najavila kao jako aktualnu, punu rečenica i trenutaka koji 'itekako odzvanjaju i korespondiraju s trenutkom koji živimo'.

- Ionesco je o tome napisao komad apsurda, duhovit i lud. A komika, duhovitost i apsurd daju novi odmak, mogućnost drugačije introspekcije i sagledavanja onoga što nam se događa - rekla je Udovički.

Od predstave imaju velika očekivanja, vjeruju da će, kao i toliko puta dosad, uspjeti te da će se svidjeti publici. A evo i malo podrobnije o predstavi:

- U malom provincijskom gradu hara dosad nepoznata epidemija koja napada ljude, a potom zaražene pretvara u - nosoroge. Takva apsurdna situacija nedvosmisleno postaje metafora o konformizmu i relativizmu koji, brišući granice dobra i zla, stvaraju plodno tlo za nastanak totalitarizma, to jest bilo kakvoga oblika vladavine koja ograničava slobodno mišljenje.

Kao inspiracija Ionescu je poslužila Kafkina pripovijetka 'Preobražaj', ali i osobni doživljaj buđenja nacizma. Tom svojom jasnom asocijacijom progovorio je o ideološkom zagađenju, što nam je i te kako poznato jer mi danas živimo u sveopćem, mentalnom, duhovnom zagađenju. Kad pogledamo oko sebe, vidimo poplavu besmislenih riječi, opasnih stavova, predrasuda, pojava, ponašanja... Kažu kako se u u ovom djelu suvremeni čovjek lako prepoznaje.

- ‘Nosorog’ uzbuđuje, tjera na razmišljanje, straši, zasmijava, ali i postavlja pitanja. Mi se u njemu prepoznajemo kad pristajemo uz trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskome mišljenju iz straha od osude, kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu...

Ovo je druga pandemijska godina Ulyssesa, za koju su ipak pripremili veliku premijeru. Kako je sve išlo objasnila je za Jutarnji dramaturginja Željka Udovičić Pleština:

- Nikad teže nismo pronašli komad koji ćemo prikazati ove godine. I onda je Lenka rekla: ‘Nosorog’. Za apsurdna vremena najbolje se pokazao teatar apsurda.

Kazalište Ulysses proslavilo je 20. rođendan koncertom Rade Šerbedžije i brojnih glazbenika
Kazalište Ulysses proslavilo je 20. rođendan  koncertom Rade Šerbedžije i brojnih glazbenika

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić. Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, koreografiju Staša Zurovac, autor glazbe je Nigel Osborne, a autor tekstova songova Davor Rocco. Svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, pijanist i glazbeni voditelj je Karlo Hubak, autor videoprojekcija Ivan Marušić Klif, a asistent scenografkinje Matej Kniewald.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'
LASAGNA-MANIJA

Baby Lasagna zapalio društvene mreže! 'Daleko najbolji', 'Hrvati zaslužuju pobjedu', 'Ovo je vrh'

Društvene mreže 'eksplodirale' su kad je naš predstavnik izašao na pozornicu, većina korisnika hvali njegov nastup, njegovu energiju, kostim...

Glasanje je završilo!
PRATITE EUROSONG UŽIVO

Glasanje je završilo!

U prvom polufinalu će se za prolazak u finale boriti 15 izvođača, od kojih će 10 ide dalje. Osim njih će nastupati i tri države iz skupine 'Velikih 5'
Euforija u Malmöu!  Obožavatelji stigli pred Arenu, a Lasagna ima čak 35 posto šanse za pobjedu
PRATITE UŽIVO

Euforija u Malmöu! Obožavatelji stigli pred Arenu, a Lasagna ima čak 35 posto šanse za pobjedu

Večeras je prva polufinalna večer Eurosonga na kojoj će nastupiti i naš predstavnik Baby Lasagna