Show

Komentari 0

Premijera kazališta Ulysses se bliži: 'Duhovit komad apsurda'

Premijera kazališta Ulysses se bliži: 'Duhovit komad apsurda'

Kako najavljuju, redateljica je predstavu najavila kao jako aktualnu, punu rečenica i trenutaka koji 'itekako odzvanjaju i korespondiraju s trenutkom koji živimo'

Nova ovosezonska predstava kazališta Ulysses, 'Nosorog' E. Ionesca, a u režiji Lenke Udovički, premijeru će imati 31. srpnja u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Kako najavljuju, redateljica je predstavu najavila kao jako aktualnu, punu rečenica i trenutaka koji 'itekako odzvanjaju i korespondiraju s trenutkom koji živimo'.

- Ionesco je o tome napisao komad apsurda, duhovit i lud. A komika, duhovitost i apsurd daju novi odmak, mogućnost drugačije introspekcije i sagledavanja onoga što nam se događa - rekla je Udovički.

Od predstave imaju velika očekivanja, vjeruju da će, kao i toliko puta dosad, uspjeti te da će se svidjeti publici. A evo i malo podrobnije o predstavi:

- U malom provincijskom gradu hara dosad nepoznata epidemija koja napada ljude, a potom zaražene pretvara u - nosoroge. Takva apsurdna situacija nedvosmisleno postaje metafora o konformizmu i relativizmu koji, brišući granice dobra i zla, stvaraju plodno tlo za nastanak totalitarizma, to jest bilo kakvoga oblika vladavine koja ograničava slobodno mišljenje.

Kao inspiracija Ionescu je poslužila Kafkina pripovijetka 'Preobražaj', ali i osobni doživljaj buđenja nacizma. Tom svojom jasnom asocijacijom progovorio je o ideološkom zagađenju, što nam je i te kako poznato jer mi danas živimo u sveopćem, mentalnom, duhovnom zagađenju. Kad pogledamo oko sebe, vidimo poplavu besmislenih riječi, opasnih stavova, predrasuda, pojava, ponašanja... Kažu kako se u u ovom djelu suvremeni čovjek lako prepoznaje.

- ‘Nosorog’ uzbuđuje, tjera na razmišljanje, straši, zasmijava, ali i postavlja pitanja. Mi se u njemu prepoznajemo kad pristajemo uz trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskome mišljenju iz straha od osude, kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu...

Ovo je druga pandemijska godina Ulyssesa, za koju su ipak pripremili veliku premijeru. Kako je sve išlo objasnila je za Jutarnji dramaturginja Željka Udovičić Pleština:

- Nikad teže nismo pronašli komad koji ćemo prikazati ove godine. I onda je Lenka rekla: ‘Nosorog’. Za apsurdna vremena najbolje se pokazao teatar apsurda.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić. Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, koreografiju Staša Zurovac, autor glazbe je Nigel Osborne, a autor tekstova songova Davor Rocco. Svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, pijanist i glazbeni voditelj je Karlo Hubak, autor videoprojekcija Ivan Marušić Klif, a asistent scenografkinje Matej Kniewald.

Najčitaniji članci