Preminuo je Dušan Jovanović, slovenski redatelj i dramatičar | 24sata
Obavijesti

Show

Preminuo je Dušan Jovanović, slovenski redatelj i dramatičar

Preminuo je Dušan Jovanović, slovenski redatelj i dramatičar

Režirao je više od sto predstava za života, a njegove drame izvođene su u cijeloj regiji te prevedene na desetak stranih jezika. U Jugoslaviji su ga i zabranjivali, no svejedno su predstave bile iznimno popularne

VIDEO

Jedan od slovenskih najplodnijih dramatičara i kazališnih redatelja izuzetnog opusa, Dušan Jovanović, preminuo je u 82. godini, prenosi Delo.

Pisao je kritike i kolumne, a pisao i režirao radijske te televizijske drame. Za svoj je rad dobio i brojne kazališne nagrade, kako u Jugoslaviji, tako i kasnije u Sloveniji. Režirao je više od sto predstava za života, a njegove drame izvođene su u cijeloj regiji te prevedene na desetak stranih jezika.

Split tuguje: Preminuo je Alem Ćurin, autor naslovnica Ferala
Split tuguje: Preminuo je Alem Ćurin, autor naslovnica Ferala

Kao Jovanovićeva najznačajnija dramska djela nameću se 'Oslobođenje Skoplja', 'Balkanska trilogija', 'Predstave neće biti' i 'Karamazovi'. Pojedine njegove predstave 80-ih su u Jugoslaviji bile zabranjene, no unatoč tome iznimno popularne.

Rođen je 1939. godine u Beogradu, no još kao dječak preselio je u Ljubljanu, gdje je kasnije diplomirao engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu te kazališnu režiju na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju. U Ljubljani je ostavio i najveći kazališni trag. 

Prije dvije godine objavio je autobiografski roman 'Na stara leta sem vzljubil svojo mamo', žanrovski hibrid eseja, autobiografije i memoara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO