Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Preminuo je mentor Georgea Harrisona, Ravi Shankar (92)

NACIONALNI PONOS Kompozitora i virtuoznog svirača sitara Ravija Shankara u domovini su nazivali indijskim blagom. Ravi je surađivao s mnogim umjetnicima

Press Association/Pixsell
Foto: Press Association/Pixsell
13 komentara

Otac pjevačice Norah Jones (33) preminuo je u bolnici u San Diegu zbog komplikacija poslije operacije srca. Njegova udovica Sukanya i druga kći Anoushka obavijest o smrti stavile su na njegov Twitter. Bio je u dva braka i ima troje djece. Ravi je surađivao s mnogim slavnim umjetnicima. Početkom 60-ih godina upoznao je Georgea Harrisona, gitaristu Beatlesa, i postao njegov glazbeni guru. Harrison je eksperimentirao sa zvukom sitara, indijskog tradicijskog instrumenta, na pločama Beatlesa, a Ravija je prozvao 'kumom World Musica'.

Indijac je nastupio na festivalima Monterey i Woodstock. S Harrisonom je 1971. organizirao dobrotvorni koncert u njujorškome Madison Square Gardenu za žrtve poplava u Bangladešu.Suradnju su nastavili u projektu Shankar Family & Friends, koji je obustavljen u rujnu 1974. jer je Ravi pretrpio srčani udar.

Nakon rehabilitacije, u Shankarovoj vezi s njujorškom producenticom Sue Jones 1979. rođena je kći Norah. Album 'West Meets East', koji je snimio s violinistom Yehudiem Menuhinom 1967., osvojio je Grammy za klasičnu glazbu, a drugi Grammy dobio je 2000. u kategoriji World Music za live album 'Full Circle: Carnegie Hall 2000'. Kao autora soundtracka za film “Ghandi” 1982. su ga nominirali za Oscara.

Naši partneri pišu
Message