Obavijesti

Show

Komentari 0

Preminuo je velikan fotografije Robert Frank u 95. godini...

Preminuo je velikan fotografije Robert Frank u 95. godini...
1

Svojim malenim fotoaparatom, a podizao ga je i rukovao njime samo jednom rukom, izvukao je iz Amerike tužnu poemu i zauzeo mjesto među tragičnim pjesnicima svijeta, napisao je spisatelj Jack Kerouac za Franka

Legendarni američki fotograf švicarskog podrijetla Robert Frank preminuo je u ponedjeljak u dobi od 94 godine u Kanadi, objavio je u utorak New York Times pozivajući se na njegova njujorškog galerista Petera MacGilla.

Robert Frank proslavio se svojim albumom "Amerikanci" koji je bio objavljen u Francuskoj 1958., odnosno 1959. u Sjedinjenim Državama, a riječ je zbirci crno-bijelih fotografija koje je snimao putujući diljem SAD-a i stvarajući manifest tradicije koji će duboko utjecati na buduće generacije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Na vijest o smrti brojni fotografi počeli su odavati počast majstoru koji je snažno utjecao na njihov rad. 

- Počivaj u miru američki geniju - napisao je Jerry Saltz, kritičar časopisa New York i dobitnik Pulitzerove nagrade za kritiku.

- On je objavio 'Amerikance' 1958. godine. Promijenio je svijet - dodaje.

Mnogi od njih prisjetili su se rečenice iz predgovora koji je pisac Jack Kerouac napisao za "Amerikance". 

- Svojim malenim fotoaparatom, a podizao ga je i rukovao njime samo jednom rukom, izvukao je iz Amerike tužnu poemu i zauzeo mjesto među tragičnim pjesnicima svijeta - napisao je Kerouac pa dodao "Robertu Franku šaljem ovu poruku: Vi imate oči".

Album "Amerikanci" uvrštava se u umjetnički pokret beat generacije, u kojem je instinkt prevladao nad temeljnim tehnikama novinarske fotografije.

Njegov album bio je smatran deprimantnim i subverzivnim jer je otkrio tamnu stranu "američkog sna" - siromaštvo, segregaciju, nejednakost i samoću.