Obavijesti

Show

Komentari 37

Prijatelji životinja reagirali na fotku Tarika Filipovića: 'Velika okrutnost se krije iza ovoga...'

Prijatelji životinja reagirali na fotku Tarika Filipovića: 'Velika okrutnost se krije iza ovoga...'

Tarik Filipović objavio je fotku s gepardom. Pozirao je s divljom mačkom u jednom zoološkom vrtu u Dubaiju gdje je na putovanju sa svojom obitelji. Prijatelji životinja reagirali su na to...

VIDEO

Voditelj Tarik Filipović (51) i njegova supruga Lejla za 16 su se godišnjicu braka počastili putovanjem u Dubai, a tamo su posjetili zoološki vrt u kojem posjetitelji mogu dirati divlje životinje, a i fotografirati se s njima. 

Tarik pozirao s velikom mačkom na uzici: 'Ne gleda me, zavist!'
Tarik pozirao s velikom mačkom na uzici: 'Ne gleda me, zavist!'

Tarik je tako objavio fotografiju s gepardom, uz koju je napisao: 'Paša mu je ime… ovom predivnom primjerku 'scinonyx jubatu' geparda. 110 km/h u 3 sekunde… ali tom brzinom može trčati samo 400 m a nakon toga se umara. E, tu sam mu nabio komplekse, uz to sam tri puta teži od njega i imam veću glavu… zato me i ne gleda… zavist.  U ovom dijelu svijeta kažu 'ljubomoran k’o gepard'. 

Međutim, njegova objava nije naišla na oduševljenje svih obožavatelja, već su ga u komentarima neki prozvali zbog podržavanja takvih zooloških, a sada se oglasila i udruga 'Prijatelji životinja'. 

- Dobili smo brojne pritužbe građana, koji su s pravom neugodno iznenađeni poziranjem Tarika s gepardom u Dubaiju... Ovom prilikom u dobroj namjeri poslali smo mu mail s obrazloženjem da se iza svakog korištenja divljih životinja kao foto rekvizita krije neopisiva okrutnost: 

Vjerujemo da jednostavno niste bili upoznati s time da divlje životinje ne dolaze svojevoljno pozirati s ljudima, već su na to prisiljene, a da je fotografiranje s divljim životinjama dio neetične i eksploatatorske turističke ponude egzotičnih turističkih destinacija. Pritom se životinje iskorištavaju i krši se njihova dobrobit kako bi se udovoljilo apetitu turista koji, zbog atraktivnih objava na društvenim mrežama, ne propituju kako je moguće da divlja životinja mirno pozira uz njih. Nažalost, životinje su zbog toga žrtve iznimne okrutnosti, a ujedno, zbog svoje divlje prirode, predstavljaju opasnost za ljude - započeli su. 

- Fotografiranje s divljim životinjama, koje se na društvenim mrežama predstavlja kao kul i zanimljivo, potiče daljnju zainteresiranost za fotografiranje i nabavu određenih životinjskih vrsta. Time se pak dalje potiče krivolov ugroženih vrsta, okrutne programe uzgoja, uzimanje mladunaca iz prirode i odvajanje od majki. Divljim životinjama mora biti slomljen duh kako bi postale podložne onoliko koliko je potrebno za tako blisku i stalnu međuljudsku interakciju. To se postiže njihovim zatvaranjem u male, skučene, mračne prostore, ali i vezanjem lancima ili mlaćenjem palicama i kukama dok ne postanu poslušne. Postoje brojni primjeri životinja poput medvjeda, lavova i drugih velikih mačaka, kao i zmija, koji su osakaćeni odstranjenjem kandži, zuba i očnjaka kako bi fotografiranje s njima bilo sigurnije za ljude. Ovi postupci mogu rezultirati jakom infekcijom ako se koriste kliješta i drugi grubi alati, hromošću, artritisom i drugim dugotrajnim komplikacijama. Oduzimanje sposobnosti da se zaštite od opasnosti čini životinje ranjivijima nego ikad i malo je vjerojatno da će biti puštene natrag u divljinu. 

Osim toga, prilikom snimanja selfija s divljim životinjama, one su prisiljene ponašati se na način koji je suprotan njihovoj prirodi. To je ponižavajuće, degradirajuće i bezdušno. Mladunčad bilo koje vrste treba san da bi mogla rasti, no tigrići i druge velike mačke često drže budnima za turističke selfije. Ako imaju pospane oči, često ih se bocka kako bi se stvorio pogled razrogačenih očiju koji se smatra privlačnijim za fotografije. Kad odrastu, drogiraju ih kako bi ostali poslušni. Sisanje udova i samoozljeđivanje samo su neki od pokazatelja kroničnog stresa i straha koje životinje doživljavaju. Mnoge divlje životinje doslovno umiru zbog mahnitog ponašanja turista i pretrpljenog stresa.

Svaki turist trebao bi znati da divlje životinje nisu kućni ljubimci i nisu rekviziti za fotografiranje. Za dobrobit divljih životinja važno je da im je dopušteno izražavati njihovo prirodno ponašanje i da nisu prisiljeni komunicirati s ljudima, a to im je u slučaju fotografiranja s turistima potpuno onemogućeno. Nažalost, sigurno je da su, kao što to i inače rade, osobe koje su Vam ponudile fotografiranje s gepardom grubo zanemarile dobrobit životinja u cilju ostvarivanja profita. 
Stoga Vas molimo da na inozemnim turističkim destinacijama s oprezom promatrate i da ne prihvaćate bilo kakve ponude koje uključuju divlje životinje jer redovito se radi o zarađivanju i patnji životinja, a osobe koje nude takve usluge računaju na needuciranost turista. Zato je iznimno važno i ne promovirati takve sadržaje na društvenim mrežama, već upozoriti svoje pratitelje o kakvim se nehumanim praksama radi i zašto ih turisti trebaju osuditi umjesto da sudjeluju u njima -  zaključili su iz udruge. 

Lejla Filipović otkrila je tajnu sretnog braka s Tarikom: 'Treba razumijevanja i kompromisa...'
Lejla Filipović otkrila je tajnu sretnog braka s Tarikom: 'Treba razumijevanja i kompromisa...'

Brojni su ljubitelji životinja lajkali i komentirali objavu, a glumac i voditelj se još nije oglasio na društvenim mrežama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice
EUROSONG SE BLIŽI

Baby Lasagna je favorit? Evo što predviđaju ankete i kladionice

Prema anketama koje je proveo savez OGAE, Baby Lasagna je na prvom mjestu za pobjedu na Eurosongu
Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...
'OVO JE SPRDNJA'

Ovo je Lasagnina konkurencija? Osebujni finski predstavnik nastupio je u bež tangama...

Kada nije bio u bež tangama, Finac Windows95man pjevao je i plesao u kratkim trapericama s otkopčanim šlicem.