Obavijesti

Show

Komentari 0

Problemi migranata: Predstava koja govori o gorućim temama

Problemi migranata: Predstava koja govori o gorućim temama
5

'NEVIDLJIVI' Redatelj zajedno sa glumcima na pozornici kamerama, scenografijom i maketama stvara 'film uživo' gdje finalnu sliku vidimo na velikom platnu

VIDEO

Hit predstava 'Nevidljivi' u režiji Matjaža Pograjca, multimedijalnog karaktera u novoj se kazališnoj sezoni vraća na daske kazališta Gavella 27., 28. i 29. rujna.

Predstava se bavi problemima emigranata koji žele u 'tvrđavu' Europu, a redatelj zajedno sa glumcima na pozornici kamerama, scenografijom i maketama stvara 'film uživo' gdje finalnu sliku vidimo na velikom platnu.

U predstavi igraju Ozren Grabarić, Nataša Janjić, Sven Medvešek, Bojana Gregorić Vejzović, Enes Vejzović, Ana Kvrgić, Živko Anočić, Martina Čvek, Franjo Dijak, Anja Đurinović, Ivana Bolanča, Nikola Baće, Dijana Vidušin, Darko Milas i Filip Križan.

'Nevidljivi' Tene Štivičić dosad su neizvođeni u hrvatskom kazalištu, a razlog tome možda treba potražiti u činjenici da je riječ o drami, izvorno napisanoj na engleskom jeziku koja se, tada kada je nastala, svojom tematikom i poljem interesa direktno obraćala ponajprije britanskoj kazališnoj publici.

Stvari su se u međuvremenu promijenile, a ono o čemu govore 'Nevidljivi' postalo je sveeuropskom temom.

- Ova autorica zadivljuje svojom scenskom imaginacijom, briljirajući oštroumnošću seciranja imigrantskoga problema, na način malo kada viđen u modernoj dramaturgiji - zapisao je Igor Mandić na poleđini knjige triju drama Tene Štivičić, uočavajući postupak kojim njeni protagonisti, izgnani, odbjegli, odbačeni ljudi s Istoka, koji u Velikoj Britaniji vide obećanu zemlju, postaju tek zbunjeni epizodisti globalnih političko-ekonomskih zbivanja, ali i vlastitih života.

Već popis likova jasno naznačuje kako stoje stvari: postoji 'Tvrđava Europa' kamo pripadaju dobrostojeće, situirane osobe iz više građanske klase zemalja Zapada, te postoje 'Drugi', što na isti taj Zapad stižu iz svojih domovina izmučenih ratom i besperspektivnošću.

Redatelj Matjaž Pograjc, trajno vezan uz Slovensko mladinsko gledališče, s uspjehom je već postavio 'Fragile!' Tene Štivičić, oblikujući ju kao naslov jakog redateljskog koncepta, gdje je udio filmskog značajan dio predstave zavodljive likovnosti i inventivnih scenskih rješenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin