Show

Komentari 3

Producentica 'Južnog vjetra' za 24sata: Mučili smo se i novac za prvi film skupljali osam godina

Producentica 'Južnog vjetra' za 24sata: Mučili smo se i novac za prvi film skupljali osam godina

Do samog početka snimanja promijenili su se brojni glumci i koproducenti. Prvo je to trebala biti serija naziva 'Metar asfalta', a kasnije smo se odlučili za film, otkriva nam Tatjana Žeželj Gojković

Na spomen Južnog vjetra, kinohita koji je izazvao stampedo na zagrebačkoj promociji, odmah pomislimo na glavne glumce, Miloša Bikovića i Miodraga Radonjića. U tom žestokom muškom svijetu kriminala i jurnjave brzim autima nikad se ne zna tko je zapravo pravi gazda. Pustimo stvarnost, u filmu se zna tko je glavni. To je jedna žena, Tatjana Žeželj Gojković, izvršna producentica.

- S dečkima sam se upoznala 2007. godine, a 2016. osnovali smo producentsku kuću 'Arhangel Studios' - priča nam Tatjana koju spomenuti glumci nazivaju svojom profesoricom, pa nastavlja:

- Nakon faksa svatko je krenuo u nekom svom pravcu, oni u glumu, ja u produkciju, ali kroz godine neprestano smo se susretali na raznim projektima.

- Redatelj Miloš Avramović i ja smo 2010. krenuli raditi 'Južni vjetar'. Do samog početka snimanja promijenili su se brojni glumci i koproducenti. Prvo je to trebala biti serija naziva 'Metar asfalta', a kasnije smo se odlučili za film. Novce za debitantski film je bilo iznimno teško naći - priča nam Tatjana.

Na spomen financiranja jurećih automobila i prikazivanja beogradskog podzemlja Ministarstvo kulture Srbije im je mnogo puta zalupilo vratima, a dok su pronašli sponzore diljem regije prošlo je osam godina. Nastavak filma pod imenom 'Ubrzanje' je sniman u Hrvatskoj, a financiranje ni ovaj puta nije bilo lako.

- Prvi put, nakon 100 godina, HAVC je podržao neki komercijalni projekt, iako je hrvatski producent Stanko Babić iz Telefilma rekao da je to nemoguće jer da prolaze samo autorski filmovi. Ipak sam se nadala sam se da će prepoznati projekt kojeg publika obožava gledati, pa neće valjda financirati samo umjetničke filmove - priča nam Tatjana i dodaje da je HAVC prije 'Južnog vjetra' posljednje podržao srpski film 'Paradu'.

Svjetska premijera je bila ove godine u Puli, a mnoge je iznenadilo što 'Južni vjetar' nije dobio 'Nagradu publike u međunarodnom programu' jer je Arena bila prepuna, publika oduševljena i to je bio daleko najgledaniji film na cijelom festivalu. HAVC je shvatio da tu nešto nije ispalo baš najtočnije, pa je filmu dodijelio specijalno priznanje za koprodukciju.

- Nekako je prirodno došlo da svjetsku premijeru imamo u Puli. Dobili smo veliku podršku iz Hrvatske pa smo se htjeli odužiti. Nadam se da će suradnja između naših zemalja biti jača te da će se koprodukcije praviti i za kino filmove, a ne samo za art - dodaje Tatjana.

- Prvi film smo radili bez dinara, bez eura, bez kune, u minimalističkim uvjetima. Skupljali smo novce sa svih strana, što smo mogli smo rasprodali samo da snimimo i hvala Bogu uspjelo je. Publika je to prepoznala. Kad imate franšizu, publika od svakog nastavka očekuje više jer ih je prvi dio toliko privukao da ga je zapravo teško nadmašiti i zato je svaki sljedeći nastavak sve zahtjevniji za snimati. Dali smo sve od sebe i nadam se da o tome govori rezultat koji smo postigli. Dodatni teret nam je bio to što smo snimali u vrijeme pandemije pa smo u prvom tjednu nastavka potrošili više nego što je bio budžet prvog cijelog filma - priča nam Tatjana.

Zagreb:  Premijera filma Južni vjetar Ubrzanje

- U koroni uvjeti su bili nemogući za rad. Snimali smo prvo na jugu Srbije pet tjedana i zatvorili smo se u malom gradu i nismo imali ni jednog zaraženog. Najveći troškovi tada su bili glumci i kaskaderi iz Bugarske zbog tih testiranja. Veliki rizik je snimanje tijekom korone, ne možeš sve isplanirati do kraja, stalno si u nekoj neizvjesnosti - prisjeća se producentica i dodaje da je sreća bila u tome što nitko nije bio zaražen.

- Nisam baš tipični primjer producenta u Srbiji. Moj prvi debitantski film je bio 'Panama' koji je premijeru imao u Cannesu gdje je bio nominiran za 'Zlatnu kameru'. Kada čitam scenarij zamišljam film u glavi. Financijski aspekt je važan, ali bitnije mi stvoriti nešto što će doći do srca ljudi i ostaviti trag - priznaje Tatjana.

Zagreb:  Premijera filma Južni vjetar Ubrzanje

Najčitaniji članci