Obavijesti

Show

Komentari 4

Produhovljeni roker Gojković je partijanje zamijenio budizmom

Produhovljeni roker Gojković je partijanje zamijenio budizmom
3

IZAZOV Naša reporterka se s legendarnim rokerom zaputila u šumu iznad Sutjeske gdje je pokušala savladati tehniku koju Gile prakticira svakoga jutra

VIDEO

Davno sam shvatio da prije ili kasnije moraš doći na raskrižje i odlučiti kako dalje. Ne možeš zauvijek biti raskalašeni roker koji se opija i drogira. Većinom takvih više nema, kaže Srđan Gojković Gile (57).

gile

Frontmen Električnog orgazma u šumama Sutjeske, nakon svirke njegova Električnog orgazma na festivalu, pokazao mi je kako meditira. Najjednostavniji položaj u kojemu potkoljenicu prislanja uz bedro nije mi bio ni malo jednostavan. Kamoli još ostati sjediti u tom položaju barem jedan sat. Ni žmiriti i razmišljati ni o čemu nije išlo od prve. Misli vrludaju, a na svaki šum oči se otvaraju. Nema mira. Nakon nekoliko minuta osjećala sam bolove u mišićima, nogu sam sve teže držala priljubljena uz bedro. I odustala.

Gile: Nikad nismo radili glazbu kako bismo se nekom svidjeli

– Za sve treba vremena, ništa ne ide od prve – tješi me Gile koji zadnjih šest godina svaki dan započinje meditacijom.
Davno je, dodaje, prošao fazu raskalašenog života kakav je vodio 80-ih i 90-ih. Kad je shvatio kamo vodi droga, alkohol i sve drugo što podrazumijeva život rokera odabrao je drugi pravac.

– Okrenuo sam novu stranicu života. Najviše meditiram ujutro, ponekad uvečer. Individualno je to, kako kome odgovara. Treba napraviti disciplinu i rutinu koja se ponavlja u određeno vrijeme – priča Gile.

Gile se smirio: 'Odlazim u hram i tamo želim postati monah...'
Gile se smirio: 'Odlazim u hram i tamo želim postati monah...'

Jedan sat provodi u meditaciji. Kad ima više vremena meditira i duže, dva, tri sata. Gojković je i potpredsjednik budističke zajednice. To nije, pojašnjava, religiozna, vjerska udruga nego udruženje građana. Imaju i budistički centar za meditaciju na Fruškoj gori u Ćortanovcima.

– Skoro godinu dana tamo su bila dva monaha, pa su otišli jer nisu mogli produžiti vize. Sad su došla druga dva. Često dolaze i učitelji koji drže tečajeve iz budizma. Bavim se pomaganjem oko aktivnosti, štampanja knjiga, primjerice – priča Gile. Funkcija potpredsjednika, dodaje, je forma jer udruženje mora imati predsjednika, potpredsjednika pa su odabrali njega. Nema ni veća prava ni obveze nego drugi. Svi koji su uključeni u udrugu pomažu kad i koliko mogu a sve je, kaže, na dobrovoljnoj bazi, bez zarade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu