Obavijesti

Show

Komentari 3

Pulski filmski festival posjetile su i najveće svjetske zvijezde

Pulski filmski festival posjetile su i najveće svjetske zvijezde
7

Počelo je 62. izdanje filmskog festivala u Puli. Tijekom godina na festivalu su prisustvovali Richard Burton, Elizabeth Taylor, Christopher Lee, John Malkovich...

VIDEO

Pulski filmski festival najstariji je hrvatski filmski festival koji se od 1953. održava jednom godišnje u pulskoj Areni. Festival je nekoliko puta mijenjao ime. Prvi prikazani film u Areni bio je talijanski 'Tri intimne priče'. 

Godinu dana kasnije prikazan je prvi jugoslavenski dugometražni igrani film koji je režirala žena, 'Sumnjivo lice' redateljice Soje Jovanović, ali i prvi dokumentarni film u boji 'Naši dokumenti Okruglica' Milana Kumara. 

Duško Marušić/Pixsell

Na Festival 1971. godine dolazi Josip Broz Tito u pratnji Richarda Burtona i njegove supruge Elizabeth Taylor. 

Glumica Ena Begović je 1988. za glavnu žensku ulogu barunice Castelli odbila primiti nagradu 'Zlatna arena za žensku epizodnu ulogu'.

Festival je 1991. otkazan zbog početka rata, no ipak je dodijeljena 'Velika zlatna Arena' Johnu Malkovichu koji je tom prigodom govorio o svojim hrvatskim korijenima. 

Duško Marušić/Pixsell

Festival je ponovno pokrenut godinu dana poslije i tada je bio u potpunosti posvećen hrvatskim filmovima, jer je jugoslavenska filmska industrija nestala zajedno s bivšom državom. Pokrovitelj Festivala bio je predsjednik Franjo Tuđman, no na festival nije došao. 

Velika nacionalistička kontroverza izbila je 1993. godine oko Rade Šerbedžije i njegove uloge u filmu 'Kontesa Dora'. Iako je Vijeće festivala ustvrdilo kako Rade može biti nagrađen baš kao i svi drugi glumci, nagradu ipak nije dobio.

Festival je 2001. godine prvi put u povijesti otvoren za europske filmove, a prikazano je njih deset. Tri godine kasnije uvodi se i međunarodni program stranog filma. 

Duško Marušić/Pixsell

Svjetski rekord postavila je projekcija filma 'Slučajni prolaznik' kojeg je prije tri godine u Areni s 3D naočalama pogledalo 5.920 gledatelja, što je bila najveća 3D projekcija na svijetu. 

Prošle godine tijekom festivala prikazana su 163 filma na 15 lokacija, a film 'Broj 55' Kristijana Milića osvojio je Zlatnu arenu za najbolji film. 

Duško Marušić/Pixsell

Festival su tijekom njegovog jugoslavenskog razdoblja posjetili Orson Welles, Sophia Loren, Sam Peckinpah, Richard Burton, Elizabeth Taylor, Yul Brynner i mnogi drugi.

Od 1992. godine festival su posjetili glumci John Malkovich, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Jeremy Irons, Greta Scacchi, Christopher Lee i drugi.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Euforija uoči Eurosonga. Traži se tabletić više: 'Imam od bake i prijateljica, a pitat ću i susjede'
POMAMA ZA REKVIZITIMA

Euforija uoči Eurosonga. Traži se tabletić više: 'Imam od bake i prijateljica, a pitat ću i susjede'

Tabletić je zaštitni znak Baby Lasagne. Otisnuo ga je on tako na majice, a i dio kostima za Eurosong mu je napravljen od njega