Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Pussy Riot prvi put u Zagrebu: 'Djevice Marijo, svrgni Putina'

Njihova su meta Vladimir Putin, kojeg vide kao diktatora, Pravoslavna crkva, policija i sve ostale državne strukture koje provode represiju, a jedino rješenje revolucija

Foto: Human Rights FilmFestival
3 komentara

Moskovska aktivistička grupa, Pussy Riot, dio svog djelovanja i glazbeno-scenskog performansa prikazala je sinoć i zagrebačkoj publici. Prvi su put u Hrvatskoj kao kolektiv, a svoju feminističku borbu, kao i borbu za ljudska prava općenito, nastavljaju po cijelom svijetu. 

Foto: Human Rights FilmFestival

- Nema žena svećenika, ali zato postoji Pussy Riot - odzvanjalo je s pozornice dok su članovi sastava uz razne parole i video snimke podsjećali na događanja u Rusiji. Isto su pokušali učiniti i ljetos, za vrijeme finala Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske, kad su naprasno uletjeli na teren.

FIFA World Cup 2018 / Final / France - Croatia 4-2. | Autor: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL

Njihova su meta Vladimir Putin, kojeg vide kao diktatora, Pravoslavna crkva, policija i sve ostale državne strukture koje provode represiju, a jedino rješenje revolucija. 

- Djevice Marijo, svrgni Putina i budi feministkinja - uzvikivali su s fantomkama na glavama, dok su u pozadini prikazivane snimke iz 2012., kada je svijet i upoznao ovu skupinu djevojaka, za vrijeme njihovog kontroverznog protesta za crkvenim oltarom. 

Foto: Human Rights FilmFestival

Pravoslavna crkva, usko povezana s Vladimirom Putinom, osudila je njihov potez, a tome se priklonio i sud pa su neke od djevojaka dio svog života provele po sibirskim zatvorima. I dok ruska javnost većinski nije bila na njihovoj strani, Zapad je osudio način na koji su djevojkama povrijeđena ljudska prava. Što se samog benda tiče, nedovoljno za slom njihovih čvrstih ideala. 

- Mi smo trenutačno slobodni ljudi, ali mnogi naši prijatelji su u zatvoru, a nisu učinili ništa loše - zavapili su i dodali kako prihod od ulaznica ide za političke zatvorenike i njihove roditelje u Rusiji. 

Foto: Human Rights FilmFestival

Nakon što su u sklopu performansa, u jednom trenutku publiku čak i polijevali vodom, uz veliki pljesak dvorane oprostili su se ipak u zabrinutom tonu. 

- Znamo da ni kod vas situacija nije osobito dobra. Borite se za svoja prava! - ohrabrila je domaću publiku Marija Aljohina (30), jedna od osnivačica Pussy Riota. 

Naši partneri pišu
Message